fbpx

| Simon Gergely

Peszticidek a lakásban – a növényvédő, gombaölő és rovarirtó szerek veszélyeiről

Peszticideket alapvetően a mezőgazdaságban használnak, ám egy „modern” európai lakásban az élelmiszerekben lévő maradványanyagokon kívül máshol is találkozhatunk velük.

Közlemény

Tudatos Vásárló, 2008. október 24.

A cikk táblázatában korábban az alletrin hatóanyaggal együtt került feltüntetésre a d-alletrin hatóanyag is. Azonban a két anyag bár hasonló, kémiai tulajdonságaikat tekintve nem azonos.

A táblázatból törlésre került Vape spirálban és Vape MINI spirálban kizárólag d-alletrin (CAS-szám: 231937-89-6) található, amely rákkeltő és hormonmoduláris hatása nem bizonyítható. 

A d-alletrin szerepel az Európai Unió 1451/2007/EK rendeletének II. számú mellékletében, “A felülvizsgálati programba felvett hatóanyagok” listáján, de alkalmazása rovarirtószerként Magyarországon, és az EU többi tagállamában egyelőre jogszerű.

A peszticideket azért fejlesztik és gyártják, hogy elpusztítsák az ember szempontjából „kártevő” élőlényeket, tehát funkciójuknál fogva mérgek. A vegyészek igyekeznek olyan szelektív hatású szereket létrehozni, amelyek csupán a kiszemelt élőlényeket irtják, másokra azonban nincsenek káros hatással. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai szerint ez a törekvés nem volt mindig sikeres.

Gombaölő festékek, penészirtó sprayk

A penészes lakás, fal komoly egészségügyi kockázatot jelent, hisz a belélegezett, lenyelt spórák akár rákkeltőek is lehetnek. Sose hagyjunk penészes felületet a lakásunkban, ám a szintetikus gombaölő-szerek helyett igyekezzünk természetes anyagokat keresni a gombák ellen. A műanyag festékekkel ellentétben a meszelt falon nem él meg a penész, és e természetes anyag egyes gombaölőkkel szemben az egészségünket sem károsítja.

 

Rovarirtó és -riasztó szerek

A lakásban található peszticidek közül a különböző házi rovarirtó szerek és azok szakszerűtlen használata jelenti talán a legnagyobb veszélyt.

A jogszabályok meglehetősen következetlenek, így az is előfordulhat, hogy olyan szerek háztartási használatát is engedélyezik, amelyek hatóanyagát a káros egészségügyi hatások miatt már rég kitiltották a növényvédelemből. Szintén nehezen érthető, miért engedélyezik olyan hatóanyagok beltéri használatát, amelyekre a szabadban munkaegészségügyi várakozási időt írnak elő, azaz sem ember, sem állat nem mehet a kezelt területre adott ideig.

A peszticidekkel kapcsolatban egy sokkal szigorúbb és következetes szabályozástól várhatunk csak érdemi előrelépést, ám addig is ajánlatos a lakásban a lehető legkevesebb irtószert használni, illetve ahol lehet, természetes alternatívákat alkalmazni. Közismert például a levendula molyűző hatása, amelynek illata is kellemesebb a rákkeltő naftalinénál. Ha mégis feltétlenül szükséges szintetikus szert használnunk, tájékozódjunk annak egészségügyi hatásáról (további információ angolul: www.pesticideinfo.org), és keressük a legkevésbé ártalmas alternatívát.

 

Igyekezzünk elkerülni az alábbi szereket:

Hatóanyag neve és hatása

Termékek, amikben megtalálható

Alletrin,  allethrin: emberen lehetséges rákkeltő, hormonmoduláns piretroid vegyület. EU-ban és Magyarországon 2003 óta tiltott növényvédő szerként.

Biotoll Bengal spirál (szúnyog)

Protect B spirál (szúnyog)

Protect B lapka (szúnyog)

Raid lapka

Raid spirál 

Bioalletrin, bioallethrin: lehetséges rákkeltő, hormonmoduláns vegyület (emberen rákkeltő hatás bizonyítására nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték)

Mortein Insect seeker spray (légy-szúnyog)

Uni-tox spray illatosított (légy-szúnyog)

Vape Légy és szunyogírtó lap

Cipermetrin, cypermethrin: erősen mérgező, bőr- és szemirritáló, esetleges rákkeltő piretroid (csak Magyarország használja az EU-ban).

Mortein lure’n’kill spray (csótány-hangya)

Protect permet (mászó)

Raid Max spray (csótány-hangya)

D-fenotrin, d-fenothrin: Lehetséges hormonmoduláns. Az anyag nagyon mérgező a vízi élőlényekre. Fenotrin EU-ban és Magyarországon is 2003 óta tiltott növényvédő szerként.

Mortein Ultra spray (légy-szúnyog)

Protect spray (légy-szúnyog)

Orion spray (légy-szúnyog)

Diklórfosz, dichlorvos: valószínűleg emberi rákkeltő; növényvédő szerként 3 napos munkaegészségügyi várakozási időt írnak elő rá. Az Egyesült Államokban tiltott a beltéri használata.

Flotox légy- és szúnyogirtó aeroszol

Unicron Extra csótányirtó aeroszol

Hit légy- és szúnyogirtó aeroszol

Esbiotin, esbiotrin, S-bioalletrin, esbiol, s-bioallethrion, esbiothrin: emberen lehetséges rákkeltő hatású piretroid. Az anyag nagyon mérgező vízi élőlényekre. EU-ban és Magyarországon is 2003 óta tiltott növényvédő szerként, 2076/2002/EC.

Biolit párologtató folyadék (szúnyog)

Biolit párologtató lapka (szúnyog)

Biolit plus spray (darázs)

Biolit spray (légy-szúnyog)

Biolit spray (csótány-hangya)

Mortein párologtató

Orion molyirtó

Orion protector utántöltő

Chemotox utántöltő

Raid párologtató 

Vape Légy és szúnyogirtó Extrem protection lap *

Klórpirifosz, chlorpyrifos: hormonmoduláns, idegrendszerre ható, állatokon rákkeltő, halakra és méhekre veszélyes szerves foszforsav-észter vegyület. Az Egyesült Államokban tiltott a beltéri használata. (Az EU-ban várható a betiltása.)

A hazai biztonsági adatlapja szerint:

Szigorú higiéne! Serdülők és gyermekek expozícióját el kell kerülni!

A levegőben lebegő részecskék veszélyes koncentrációja gyorsan kialakulhat permetezés vagy kiszórás esetén. Az anyagnak hatása lehet az idegrendszerre, okozhat görcsöket, légzési elégtelenséget.

Orion csapda (hangya)

Orion csapda (csótány)

Protect Hangyairtó granulátum

Raid csapda (hangya)

 

Megj: a csapdák kockázata lényegesen kisebb, mint a levegőbe fújva vagy párolgáskor.

Metomil, methomyl: erősen mérgező, idegrendszert károsító, hormonrendszerre ható szer.

Protect szexferomon (légy)

Permetrin, permethrin: piretroid, EPA C besorolás szerint: emberen esetleges rákkeltő, hormonmoduláns, lehetséges immunmoduláns, halakra veszélyes.

EU-ban 2003-tól tiltott növényvédő szer, Magyarország derogációt kért a használatára.

Biolit spray (légy-szúnyog)

Biolit spray (molyirtó)

Chemotox spray (molyirtó)

Chemotox spray (csótány, hangya)

Diffusil repelent plus spay ruhára (kullancsriasztó)

Protect porozó (mászó rovarok)

Protect 3X hatás spray (mászó rovarok)

Raid levendula spray (molyirtó)

Piperonyl butoxide: emberen lehetséges rákkeltő.

Biolit spray (légy-szúnyog)

Származék: Chemotox

Bogáncs spray (kutya rovartalanító)

* gyártó közlése szerint a termék forgalmazásával felhagytak

A melegvérű élőlényekre is akut mérgező hatású rágcsálóirtók fő kockázata, hogy a háziállatok véletlenül megeszik, a gyerekek megfogdossák, véletlenül lenyelik. Egér, patkány ellen legegyszerűbb macskát tartani, ám ha mégis rászorulunk a rágcsálóirtóra, igyekezzünk lakótársaink számára elérhetetlen helyre tenni.

 

Szobanövények, virágok

A vágott és cserepes virágokat, szobanövényeket egyaránt nagy mennyiségben kezelik különböző növényvédő szerekkel, hogy a boltokba kerülve külsőre hibátlanok legyenek. Az itt használt vegyszereknél – mivel nem élelmiszeripari céllal folyik a termelés – nem szempont az emberi egészség. A legtöbben mégsem mosunk kezet egy virágcsokor megfogása után. Ezért javasoljuk, hogy a virágokat – ha nincs lehetőségünk magunknak termeszteni – megbízható őstermelőtől vegyük.

 

Simon Gergely környezetkémikus, a Levegő Munkacsoport programvezető

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a cikkünkben, szereplő táblázatban felsorolt hatóanyagok hatásával kapcsolatos információk a Pescticide Action Network www.pesticideinfo.org adatbázisa alapján kerültek összeállításra. A cikk eredeti publikálásának időpontjában (2006.05.10) a felsorolt anyagok és készítmények Magyarországon és az Unión belül legálisan forgalmazhatók voltak. Nem állt, s továbbra sem áll szándékunkban azt a látszatot kelteni, miszerint a közölt információk akár az Unió, akár a biocid termék forgalmazás ellenőrzését végző Országos Tisztiorvosi Hivatal álláspontja lenne.

Az eltelt időszakban sor került az Európai Unió vegyi anyag
szabályozásának újragondolására. A következő anyagok 2007/565/EK
határozat értelmében 2008. augusztus 22. után nem lehetnek fogalomban (bővebben
ld.: www.TudatosVasarlo.hu/cikkek/1013):

  • alletrin
  • s-bioalletrin
  • metomil
  • klórpirifosz
  • permetrin

A bioalletrin, d-transz-alletrin tartalmú anyagok 2008/681/EK
határozat értelmében 2009. augusztus 21. után nem lehetnek fogalomban.

A diklórfosz hatóanyagú 4 rovarirtó-készítmény forgalomba
hozatali engedélyét az Országos Tisztiorvosi Hivatal az OEK javaslatára,
toxikológiai okokból 2006-ban visszavonta (forrás: Országos Epidemiológiai
Központ (OEK), Dezinszekciós és Deratizációs Osztálya).

Tudatos Vásárló, 2008. szeptember 11. 

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás