fbpx

| Tudatos Vásárló

Pert vesztett az Auchan Lukács András ellen

Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntésben utasította el az Auchan Lukács András ellen indított keresetét.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke ellen azért indított pert az AUCHAN Magyarország Kft., mert szerinte Lukács Az Auchan csodái című újságcikkében (Népszabadság, 2005. május 12.) valótlan tényekre utalva a cég rossz hírnevét keltette. A szóban forgó újságcikkben Lukács az áruházlánc új áruházainak építése körüli problémák taglalásakor furcsállotta, hogy bár az érintett lakók számos esetben ellenezték a beruházásokat, vagy épp más körülmények szóltak az építkezések ellen, az áruházlánc valamilyen módon mégis zöld utat kapott. A szerző ezeket az eseteket csodaként jellemezte és a cikk végén rámutatott: „Nem minden országban vannak ilyen csodák. Csehországból például még az 1990-es évek közepén kiebrudalták az Auchant korrupciós ügyletei miatt.” (i.m.)

A Fővárosi Bíróság a keresetnek első fokon helyt adott és egymillió forint megfizetésére kötelezte az elnököt. Véleménye szerint Lukács írásában azt a valótlan látszatot keltette, hogy az Auchan korrupciót követett el a beruházásaival kapcsolatos engedélyezési eljárásokban.

A Fővárosi Ítélőtábla azonban ma délelőtt elutasította az Auchan keresetét. A testület jogerős ítélete szerint Lukács András cikkében nem tényt állított, hanem tényekkel alátámasztott véleményt fogalmazott meg. Schiffer András, Lukács védőügyvédje szerint : „Az ítélet szerint a cikkben foglaltak a véleményszabadság körébe tartoznak, ráadásul nem nélkülöztek minden alapot, hiszen valóban történtek szabálytalanságok az áruház építése során. Azt, hogy Lukácsnak igaza van-e, nem a bíróságnak kell eldönteni. Az ítélet jogerős, nincs ellene fellebezés.”

Tegnap több más környezetvédő civil szervezettel együtt a Tudatos Vásárlók Egyesülete is nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását Lukács Andrással. Változatlanul úgy véljük, hogy a nyitott társadalom létezésének feltétele, hogy a polgárok a közhatalmi szervek mellett – fogyasztói minőségükben – a multinacionális cégek működéséről is szabadon, félelem nélkül fogalmazhassanak meg kritikát. A hasonló pereket nehéz nem a szólásszabadság letörésére, a nyilvánosság elhallgattatására szolgáló kísérletekként értékelni.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás