fbpx

| Kőszeghy Balázs

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Pénzügyi tervezés – életpályaszakaszok: tanulóévek

Életünk olyan, mint egy pénzügyi hullámvasút: bőséges évek és szűk esztendők váltakoznak – ha nem is évre pontosan, de jól kiszámítható ütemben. Fontos, hogy mértékletes életvitellel egyenlítsük ki az élet adta hullámzásokat. Íme néhány tipp a kezdeti időszakhoz.

Mint előző cikkünkben láthattuk, nem elég egy adott pillanatra kitalálni a pénzügyi megoldást, hanem érdemes nagyvonalakaban egész életünket átgondolni. Sokak számára az alábbi leírás úgy tűnhet, mintha egész életünkben a fogunkhoz vernénk a garast. Én ezzel szemben ezt az utat „mértékletes életvitelnek” hívom. Számtalanszor ugyanis másfél-kétszer magasabb életszínvonalon élünk, mint amennyit megengedhetnénk magunknak. Ez rengeteg probléma forrása, még akkor is, ha nem ismerjük fel.

Először tehát nézzük, mi az az életpálya, amit mindannyian bejárunk – ha nem is mindenki hajszálpontosan ugyanúgy. Érdemes végiggondolni, életünk mely szakaszában milyen bevételekre és kiadásokra számíthatunk, és mire kell leginkább odafigyelnünk.

Gyermek- és ifjúkorunkban mi magyarok nem érezzük a pénz súlyát. Szüleinktől kérünk, és az ő kötelességük(nek tartjuk), hogy adjanak (zseb)pénzt. A pénzszerzésre fordított (befektetett) energia nincs olyan arányban a kapott összeggel, mint akkor, amikor magunk keresetére kell támaszkodnunk.

Átmenetet jelenthetnek a kollégiumi évek, de ennek ellenére az első keresetét (tisztelet a kivételnek) szinte mindenki elveri. Az adott pillanatban ez korlátlan összegnek tűnik, hiszen korábbi tapasztalataink nem megfelelőek ahhoz, hogy beosszuk a hirtelen kapott „nagy halom” pénzt.

Pedig ez célszerű lenne, hiszen egyedülállóként (főleg még szüleinknél lakva) bőségesen elegendő lenne a megkeresett összeg. Erre először akkor döbbenünk rá, amikor – még mindig egyedülállóként – külön költözünk, és azonos keresetből még a lakbért (vagy a hitel törlesztő részletét) és a rezsit is ki tudjuk fizetni.

Bár ezeket szűkös éveknek érezzük, ekkor még mindig megtakarítanunk kellene, annak ellenére, hogy a következő szakasz egy kissé gazdagabb fázis.

Ekkor találjuk meg ugyanis életünk párját: immáron egy lakbért, egy rezsit két fizetésből kell kigazdálkodnunk. A legnagyobb hibát ekkor követjük el: az előző, szegényebb évek után felszabadulunk, költünk, mert az jár, most megtehetjük. Ráadásul számos reklám is ezt erősíti. (Erről a következő cikkünkben olvashatsz.)

 

Sorozatunkban a családi pénzügyi tervezésről olvashatsz praktikus információkat.

A cikksorozat szerzője a magánpénzügyek szakértője.

 

Kép [cc] oldshoewomen becx

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás