• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Paleolit diéta

2011.03.07. /

A hetvenes évek óta terjed a paleolit diéta mozgalma: hívei legszívesebben kihúznának étrendünkből minden olyat, ami a legutóbbi jégkorszak óta került bele, köztük a gabonák többségét is. De vajon működik-e a húst hússal (meg némi zöldséggel-gyümölccsel) terápia?

A táplálkozástudomány többé-kevésbé tudományos, egymással is vitatkozó irányzatainak története egyben a nehezen összeegyeztethető fóbiák története. Miután lassan már az összes ételcsoport a vádlottak padjára került, lassan szezonja lesz a jóindulattal is csak kvázitudományosnak nevezhető teóriáknak, amelyek történeti és evolúciós alapon jelölnék ki a javallott és tiltott táplálékok körét.

A paleolit diéta hívei maguk is ilyen szempontok szerint dolgoznak. Kiindulópontjuk a jó tizenkétezer évvel ezelőtti fordulópont, amikor az akkori emberiség mind nagyobb csoportjainál váltotta fel a gyűjtögető, halász-vadász életmódot a földművelés és az állattartás. Ez az őskőkor, azaz a paleolitikum vége. A paleolit diéta hívei szerint ez minden rossz kezdete. Az addig ideálisan táplálkozó emberiség megfertőződésének, a civilizációs, jóléti betegségek megjelenésének kora, amelyek azóta is kísértik fajtánkat.

A vádlottak padján ott ülnek a gabonafélék (kivéve talán a zabot) meg a belőlük készült kenyér- és tésztaféleségek, a tehéntej és tejtermékek, a bab, a borsó, a lencse, a nagy keményítőtartalmú gumók (a burgonya legelébb!), a növényi olajok, s végül, de nem utolsósorban a finomított cukrok, mint a legfőbb bűnösök, amelyeket ráadásul előszeretettel kevernek a többi delikvenshez.

A paleolit diéta hívei szerint a hirtelen táplálékváltás óta eltelt pár ezer év evolúciós szempontból olyan rövid idő, amely nem tette lehetővé az új táplálékforrásokhoz való alkalmazkodást. Márpedig a mai menük legnépszerűbb alkotóelemei ilyen vagy olyan okokból egyértelműen mérgek, amelyek még a legbanálisabb esetekben is alig kezelhető aknék, kelések elburjánzásához vezetnek.

Lássuk sorra a vádpontokat. A propagátoroknak a szénhidrátokkal általában bajuk van. Ez azonban nem mindig vág össze a szénhidrátfélék kárairól és hasznairól vallott táplálkozástudományi nézetekkel. A paleolit diéta követői szerint az akár húszezer évvel ezelőtti ételek fogyasztása nyomán kevesebb szőlőcukor kerül a vérbe, mint a ma népszerű tésztafélék vagy édességek esetében. Ez viszont nem feltétlenül van így.

Mézet alighanem már a pattintott kőkorszakban is ettek eleink, márpedig ez tömény glükóz-fruktóz keverék. Mindez azért fontos, mivel a teória szerint a gabona-, tésztafélék, más természetes keményítőforrások, illetve a finomított cukrok és az édesített élelmiszerek a legfőbb bűnösök a magas inzulinszint, az elhízás, cukorbetegség, anyagcserezavarok, szívbetegség, sőt szívhalál, illetve a rákos megbetegedések kialakulásában. Hogy a mai táplálkozástudomány ezt nem így gondolja, és nem is vetne minden gabonaszármazékot egyforma lendülettel a szemétdombra, az csak az ő baja.

A kulcsszó a gyanús fehérjék kerülése: mindenekelőtt a gluténé és más gabonafehérjéké, amelyek áthatolnak a bélfalon, módosítják a szervezet védekezési rendszerét, befolyásolják az agyműködést – ezáltal ők a felelősek a civilizációval együtt terjedő autoimmun és idegrendszeri betegségekért. A teljes kiőrlés pedig csak ront a helyzeten, mivel ekkor olyan rostok kerülnek a szervezetbe, amelyek akadályozzák a vitamin- és ásványianyag-felvételt, arról nem is szólva, hogy sok lektin nevű fehérjefajtát tartalmaznak, ez meg a paleolit diétások szerint mérgező anyag, amely végső soron tovább súlyosbítja az autoimmun állapotot. (A „hivatalos” tudomány csak a nagy mennyiségű, amúgy is nyers vagy rosszul főzött hüvelyesektől, gabonaféléktől és magvaktól óv).

A nem emberi tej sem sokkal különb hatású: itt a tejfehérje, a kazein és származékai a főbűnösök. Az inzulinszint drasztikus megemelésétől kezdve az így okozott cukorbajon át, az autoimmun betegségektől és az allergia terjedésétől a rák gyakoribbá válásáig szinte mindenért a tejet teszik felelőssé. Kivétel azért akad: a téma hazai apostola, Szendi Gábor maga is megvallja, hogy sajtot azért fogyaszt, mivel az már a feldolgozásnak rendkívül magas fokát jelenti. Továbbá a témában több kötetes szerző szereti, és ez magában is nyomós ok. Ugyanakkor pont a tej fogyasztása kapcsán ő maga is kénytelen elismerni, hogy az emberiség nem kis csoportjai igen gyorsan alkalmazkodtak a felnőttkori tejcukorbontáshoz. Az állati fehérjékkel, a jó kis húsokkal nincs is gond, ami összefügg azzal, hogy a paleolit diéta propagátorai üres fecsegésnek tartják a „koleszterinlegendát”.

De persze itt vannak a problémák, amelyek sokféle ellenvetésre késztetik a diéta kritikusait. Az irányzat hívei jó szokás szerint mazsoláznak a téma szerteágazó szakirodalmában, és hajlamosak csak az őket igazoló állításokat és vizsgálati eredményeket pakolni az irodalomjegyzékekbe.  Miközben azonban nyilvánvalóan nincs és nem is lehet igazuk minden felvetett kérdésben, ezek sokszor nagyon érdekes problémákra, tudományos dilemmákra mutatnak rá, amelyek feltárására eddig a kísérleti kutatási módszertanon alapuló orvoslás vagy éppen a táplálkozástudomány nem vállalkozott.

A temérdek élelmiszer egyedi és kereszthatásainak feltárásához ugyanis beláthatatlan mennyiségű pénzre és időre volna szükség – ennél mindenképpen olcsóbb látszólag meggyőző elméleteket felállítani. Éppen ezért minden olvasónknak javasolnánk, hogy a paleolit diéta elkezdése előtt gondosan mérlegelje a javallott és ellenjavallt ételek hatásait. Tudjuk, nem lesz könnyű dolga már abban sem, hogy különválassza a kétkedő, azaz nem a különféle hívők szája íze szerint íródott tanulmányokat, valamint az elferdített és sokszor bombasztikus megállapításokat rejtő irományokat.

A történelem előtti életformákat tanulmányozó kutató például nem fog olyan könnyedén és elhamarkodottan nyilatkozni az általunk még mindig csak töredékesen ismert őskőkor kulináris szokásairól és gyakori betegségeiről, egy biológus pedig kicsit összetettebben látja a változó körülményekre és táplálékokra adott evolúciós válaszokat, mint a notórius diétások.

Végül persze fel kell tennünk a kérdést: ez a diéta is csak a „felvilágosult” kevesek hóbortja lesz, vagy az egész emberiséget akarjuk visszaszoktatni a hús-zsír-zöldség-gyümölcs terápiára? Mert annyi megehető húst sosem fogunk előállítani, amennyi a jelenlegi népesség táplálására elég volna. A húsállattartás vagy a halfogyasztás sci-fi méretű felduzzasztása alighanem már magában is olyan járulékos (például környezeti) károkat vonna maga után, amelyek mellett eltörpülhetne a sok-sok amúgy is csak feltételezett haszon, amely a fenti menüből származna. A paleolit diéta hívei által támadott élelmiszerfélék – még ha el is fogadnánk az összes rosszat, amelyet róluk állítanak – sikeresen lendítették át az emberiséget az élelmezési kríziseken, és hozzásegítették, hogy minden képzeletet felülmúló mértékben terjedjen el Földünkön. Tudjuk, ezért nem mindenki lelkesedik.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 20. számában.

Kép [cc] tasikee

Hozzászólások

shark / 2013. október 30. 13.38

Ez a cikk kicsit felületes és gyenge semmi köze a paleo életmódnak a ősemberekhez ...akik valamilyen súlyos betegségből felépültek már azokat nem fogja egy ilyen gyenge iromány megingatni a hitében ,akik meg csak ismerkednek ezzel az életmóddal azok meg a legtöbbször informálódnak ....

Abonyi Barbara / 2013. október 29. 22.46

Úgy gondolom mindent mértékkel ésszel kell elkezdeni. Ha először az ember kiiktatja az étrendjéből a fehér lisztet és a (finomított) cukrot, már egy lépést megtett és ez még nem drasztikus változás. Aztán sok gyümölcs, zöldség, magvak, új reform köretek kipróbálása st stb. HA már megszoktad és nem hiányzik az elhagyottak közül semmi, akkor szépen lassan be lehet vezetni a Paleot. :) CSak azt tudja az ember teljes mértékben magáévá tenni, ami tetszik/ízlik neki. Ha csak szenvedsz tőle felesleges csinálnod. Ez életmód, nem fogyókúra. Először akár "megengedőn", aztán ahogy jól esik. :) Senki nem kerget. :) És senki nem fog megkövezni ha nem a ketogén paleot vagy nem a 100 % paleot követed. :) Tedd belőle magadévá ami tetszik, de az "alaptörvényt" sose feledd, a szervezetednek szüksége van zsírokra szénhidrátokra, fehérjékre is a megfelel arányban, csak az nem mindegy ez milyen minőségű!
Szóval ez az én véleményem! :) sok sikert mindenkinek! BArbara

ecchphoto / 2013. október 29. 22.07

Y: Ellenőrizd, hogy a állatizsír-állatifehérje arányos és mennyiséged elegendő-e. Csontsovány Crohn-osok tudnak betonketogén-paleo-val hízni. Hátha valami kis apró gubi van. Illetve figyeld folyamatosan, előfordulhat, hogy még átbillen hízásba. 3 hét nem olyan veszettül sok.
Én túlsúlyos voltam, így a fogyási részét nem részletezem, -30-nál tartok, de nálad ez most irreleváns infó.
Esetleg jer fb csoportba, sokat beszélgetünk a közben felmerült problémákról is.

üdv: egy 5 hónapos, hasonlóan hosszú és azóta semmissé vált betegséglistával rendelkezett tulok :)

ecchphoto / 2013. október 29. 21.49

Az utolsó mondata a cikknek nem kapott elég nagy hangsúlyt! Azon van elcseszve az egész. A paleo nem arról szól, hogy ez könnyű, vagy hogy ez nem zsákutca. De, az emberiség minden szempontból zsákutcába került. Ez a tény nem fogja a paleo-t kevésbé hatékonnyá változtatni. A mai paleo-k ellesznek valahogy, 50-100 év múlva meg nem akarom tudni mi lesz itt ez miatt. Átlendítette az élelmezési kríziseken az emberiséget az élelmiszeripari fejlődés? És? Ez jó ? Nem, ez semmilyen szempontból nem jó, ott volt megírva a halálos ítéletünk. A paleo arról szól, hogyan lehet a tyúkszaros maradék életünket boldogan leélni, aztán pedig belefullad az emberiség a saját szarába, ennyi.

Tam / 2013. június 25. 10.34

Tényleg nagyon jó és használ. Korábban már szoktattam magam, hogy mindenből kevesebbet egyek. Amióta ténylegesen betartom naponta negyed-fél kiló között ment le egy hét alatt. Már most sokkal jobban érzem magam és látványosan. Pedig csak egy hete tartom be teljes mértékben. És a legjobb, hogy nem éhezem, sokkal energetikusabb vagyok. Nem vagyok felpuffadva.
Viszont ha valaki belekezd nem nagyon érdemes visszaállni a régi étrendre mert könnyen visszajönnek a kilók. Korábban így jártam ezzel a diétával, gyorsan lementek a kilók látványosan, amint újra ettem tésztát és a többieket vissza is jött. Szóva tényleg úgy érdemes ha utánna fokozatosan odafigyelünk arra amit eszünk, én már biztosan így szeretnék, paleosan élni. Egyetlen nehéz dolog amikor a szülőket látogatom,és ők kínálnak az otthoni étellel és rosz nemet mondani. Ők folyamatosan sportolnak,de esznek mindenfélét és hiába mondom,hogy az étkezésen sok múlik, leadnak 1-2 kilót, felszednek izmot de nem igazán megy le a felesleg már évek óta nekik.

Adrienne / 2013. április 27. 16.27

Én is közdöttem a paleoval. Utánanéztem és kiderült, hogy ha valakinek inzulin rezisztenciája van, annak nem szabad hirtelen lecsökkentenie a szénhidrát bevitelt. Jobb ha a napi szénhidrát bevitelt egész napra elosztva több kis adagban eszik meg. Erről olvashatsz DR Benkű Éva lapján http://inzulinrezisztencia.5mp.eu/web.php?a=inzulinrezisztencia
Ez az inzulinrezisztencia, olyan, hogy az ember gyakran nem is tud róla, de ezért veszélyes, mert ebből cukorbetegség alakulhat ki. Ez a doktornő egyébként kis mennyiségben a barnarizst is engedi, mert lassan felszívódó, és sokkal jobb mintha helyette gyorsan felszívódó gyümölcsöt ennénk. Szerintem ezek a tünetek azért vannak neked, mert ilyenkor leesik a vércukor szinted. Persze a diéta elején van egy hozzászokási szakasz. és jobb nem azonnal fejest ugrani bele, hanem fokozatosan hozzászoktatni magunkat a kevesebb szémhidráthoz. Idemásoltam neked ami Benkő Éva lapján van, de jobb volna ha tanulmányoznád, mert sok érdekes van még ott eről. Az ő betegei lefogynak az általa módosított paleo-val.
Inzulinrezisztencia étrendjében a szénhidrát napi elosztása Benkő Éva szerint:
• reggeli 7-8 óra: 30g CH (lassú)
• tízórai 9-10 óra: 20g CH (ebből 10g lehet gyors)
• ebéd 12-14 óra: 40-50g CH (fele lassú, fele gyors)
• uzsonna 16-17óra: 20g CH (gyors)
• vacsora 19-20 óra: 30g CH (ebből max 10g gyors)
• utóvacsora 21-22óra: 10g CH (csak lassú)
Ez az elosztás 160 g szénhidrátot tartalmaz. Ezzel lehet kezdeni a paleot, és fokozatosan ezt le lehet csökkenteni napi 100 g-széhidrát fogyasztására. Ez nem ördöngős, nekem is sikerült.

5.) Miért nem mindegy az inzulinrezisztencia étrend szerint, hogy mikor eszünk gyors, vagy lassú felszívódású szénhidrátokat?

A.) A szervezet inzulinérzékenysége a nap folyamán változik. Reggel és este rossz, ezért ekkor teherementesítenünk kell a szervezetet és csak lassú felszívódású szénhidrátokat szabad enni. Ezzel megakadályozzuk a gyors és nagy vércukor-, és inzulinszint emelkedést. A többi napszakban jobb az inzulinreceptorok érzékenysége, ekkor lehet gyors felszívódású szénhidrátot is fogyasztani.

B.) Ha reggel étlen-szomjan fel sem kel az ágyából, a vércukra egyéb hormonális hatások miatt akkor is megemelkedik, ezért ne emeljük tovább a vércukorszintet gyors felszívódású CH-ok fogyasztásával.
Szóval ajánlom neked
http://inzulinrezisztencia.5mp.eu/web.php?a=inzulinrezisztencia
honlapot, mert itt olyasmiket találsz, ami segíthet a paleo diétádat a számodra megfelelővé alakítani. És a fogyást is sikeressé tenni. Üdvözlettel Adrienne

Varga Anikó / 2013. március 19. 22.16

sziasztok többet szeretnék megtudni arról hogy mit nem fogyaszthat az aki a paleolit diétát akarja elkezdeni. írjatok köszi sodoaniko@freemail.hu

Zsófi29 / 2013. február 3. 14.48

Nekem sajnos ugyanez a problémám a diétával (gyengeség, szapora pulzus, remegés). Többféle diétát kipróbáltam, sajnos eredménytelenül. Mások pozitív tapasztalatai miatt úgy gondoltam, hogy a paleo majd nekem is segíteni fog. Hát nem így lett.
Három hete küzdök vele.
Lehet, hogy ettől a diétától csak az fogy, aki előtte össze-vissza evett. Viszont nekem csak pár élelmiszert kellett kiiktatnom ahhoz, hogy "paleo" legyek. Valószínű valamilyen betegségem lehet, ha én ettől sem tudok fogyni, és még rosszul is vagyok tőle. Csak nem értem, hogy lehet, hogy mindenki gyógyul tőle, én meg nem. :(
De ezek szerint vannak sorstársak.

Vikuci / 2013. február 2. 14.25

Érdemes lenne egy TSH -t ill. IR-t nézetni ,mert ettől az étrendtől olyan nincs ,hogy a pulzus begyorsul !

Monesz75 / 2013. január 28. 14.51

Sziasztok!

Tapasztalt valaki a paleo életmódra áttérve kezdeti gyengeséget, vércukorszint ingadozást? Nagyon hiszek benne és vannak pozitív tapasztalataim, de sajnos ez a szapora pulzus és végtaggyengeség ami pont azóta van, hogy elkezdtem (2,5 hete), aggasztó.

Dell35 / 2012. november 9. 23.00

Én régen nevettem a paleo diétán, de a kardiológusom javaslatára - nyilván a rossz eredmények miatt - egy hónapja kénytelen voltam életmódot váltani. Általános körérzetjavulást tapasztaltam, elmúltak a kontrollálhatatlan falási rohamok, menstruáció előtt semmi nyűgösség, rosszkedv, sőt, kifejezetten jól éreztem magam. És 6 kilót fogytam, ami messze túlszárnyalta a várakozásaimat; minden héten sütök süteményt, cukor helyett eritritolt használok, már csak a reggeli tejeskávéhoz használt tejről kell lemondanom. :-) Szerintem nem kell feltétlenül elmélyülni a "mit evett az ősember" témában, elég, ha valaki szán néhány hónapot az életéből az életmódváltásra, és ha nem tapasztal pozitív hatást, annak ellenére, hogy valóban odafigyel a részletekre, akkor hagyjon fel a dologgal. Igaza van azoknak, akik szerint mindenki maga döntsön, de nyilván csak a puding próbája után...

Y / 2012. november 5. 14.45

3 hete csinálom a paleot és már az első héten DRASZTIKUS javulás állt be az egészégemben:
- fárdtság csökkenése, folyamatosan vagyok éber...nem "félholt"
- kevésbé érzem az éhséget
- állandó az energia szintem és este sem dőlök ki
- a gyulladt bal orrjáratomról a gyulladás kezd eltunni /orrpolip miatti
- elmúltak a hasamban a fájások, amiket már annyira megszoktam korábban, hogy csak most látom, hogy MEGSZŰNT hogy állandó társam volt :-)
- nyomkodom a hasam és sehol sem érzékeny, korábban mindenhol érzékeny volt
- az agyamon lévő állandósult tompultság érzet "fátyol", NINCS...nem tudom mikor éreztem ilyennek az agyamat korábban
- csökkent a combfej izületi fájdalmam/3 éve probléma
- fajmosáskor alig volt haj a lefolyóban, nem hullik annyir a hajam/ez komoly gondot okozott nekem
- nem fájt a fejem, pedig az utóbbi 4 évben nagyon front érzékeny volt a rossz időre
- nem kívánom a kávét, pedig régen nagyon sokat ittam /kv függő voltam ,mert állandóan be voltam tompulva
- nem igazán kívánom az édességeket
- nem vagyok kívánós, mintha mindig jóllakott lennék

Egyetlen negatív dolgot tapasztaltam, hogy FOGYTAM, mert én alapból vékony vagyok. Így most még többet eszek!

Nem POÉNBÓL kezdtem el. Rengeteg problémám volt:
Endometriózis
Mióma
IR cukor gond
Izületi panaszok
Vérszegénység
Magas koleszterinszint /összes érték szar
és KRÓNIKUS FÁRADTSÁG!

Én csak ÁLDANI tudom azegész diétát!
És megjegyezem sosem ettem ennyira finom ételeket!

Mag / 2012. október 29. 18.44

Kedves mse, bizonyára nem volt súlyfelesleged, ha "mínusz nulla gramm"-ot fogytál (gondolom, ezt akartad mondani). Én csupán 1 hónapja élek paleosan, ennek köszönhetek mínusz 8 kg-t! (jelentős túlsúlyom volt), az ekcémám már majdnem teljesen eltűnt... és amit minden reggel a vércukormérés után örömmel állapítok meg: a II. típusú cukorbetegségem (egyelőre gyógyszeres terápián voltam) TELJESEN MEGGYÓGYULT, éhomi vércukorértékem 4,9-5,5-ig (a gyógyszerszedés mellett 6-7,8-nál sosem ment lejjebb...). A többi előnye számomra legalább olyan fontos: sosem vagyok 'farkaséhes', mint azelőtt... nem kívánok meg semmi ételt, nem kell türtőztetnem magam, mozgékonyabb, energikusabb vagyok... nagyszerűen érzem magam. Szendi Gábor előtt meghajtom a fejem - engem a tapasztalat győzött meg arról, hogy IGAZA VAN.
Valamit talán nem jól csináltál a 2 hónap alatt!
A sütés-főzés paleo-módra pedig megadja az alkotás örömét! Sportoló fiam is áttért rá, és már nem is tudna másként étkezni.

mse / 2012. október 15. 16.15

a paleo egyáltalán nem használ, 2 hónapja keményen paleozom: mínusz NULLA gramm
nem éri meg, ne csináljátok, fölösleges, nagyon drága - és mindösszesen csak egy elmélet

Szendi Gábor előadásában pedig egyenesen kinyilatkoztatás - az ilyesmit meg nem szeretjük...

/ 2012. október 8. 16.04

Bárki bármit mond, sosem éreztem olyan jól magam a bőrömben, mint mióta paleo elvek szerint táplálkozom! Van néhány tisztázatlan kérdés számomra a könyvvel kapcsolatban, ettől függetlenül megváltoztatta az életemet!Szinte gond nélkül dobtam le 8 kg-ot pár hónap alatt, úgy, hogy egy-két dologról még nem tudtam lemondani. Pl. a zöldköret nekem nem esik jól, rizzsel szoktam csalni, és kevés cukrot fogyasztok a kávémhoz. De minden másra odafigyelek,és ég és föld a különbség a korábbi életemhez képest! Örülök, hogy Szendi fel merte vállalni, hogy szembeszáll az orvostársadalommal (akiket a gyógyszergyártók pénzelnek, tehát nem érdekük, hogy egészségesek legyünk...)!

Aki ellenzi, adjon egy esélyt a dolognak, és ha azt mondja, nem érzi magát jobban tőle, akkor írja meg a konkrét, saját (!) tapasztalatait, ne mások feltételezéseit! Nekem bevált, nagyon beteges voltam, súlyos allergiás, az immunrendszerem kivolt teljesen. Mostmár újra élő ember vagyok! És bár függő voltam, le tudtam mondani a péksütikről, a cukrozott üdítőkről, a tésztákról és a panírozott dolgokról. Először azt hittem egy hétig se bírom, de most, 5 hónap után azt érzem, rosszullennék, ha meg kéne ennem egy szelet rántotthúst! Az a jó, hogy a szervezetem ezzel jelzi, hogy nincs is rá szükségem. Nagyon boldog vagyok, hogy rátaláltam erre a könyvre! Mindenkinek jó egészséget kívánok!

Semmi Kis Ellenszél / 2012. augusztus 21. 16.12

Nem semmi cikk és a kommentek is kellemes délutánt szereztek :-)

Igen, manapság divat paleo étrend szerint élni és még nagyobb divat mások étkezési szokásán habzó szájjal röhögni. Mert itt ez a csuda internet, ahol jól meg lehet mondani a másiknak, hogy lám, én annyira több vagyok, hogy még tévém sincs és persze hogy megvetlek azért, mert te nem úgy élsz, ahogy.

A kedves ellenzők abba gondoljanak bele, hogy ha holnaptól mondjuk futni kezdenének, akkor rögvest a maratonnal próbálkoznának vagy szép lassan vágnának bele? A paleo életmód nem egyszerű, szöges ellentéte a kényelmes és megszokott életnek. Igen, oda kell este állni a tűzhelyhez és másnapra megfőzni mindent, nem megelégedni a 100 méteren belül elérhető bármivel. Igen, meg kell tanulni azt mondani, köszönöm, nem kérek belőle. És ez néha nehéz, de ha átállással és türelemmel fogsz bele, sikerülni fog.

A kedves paleósok meg gondoljanak bele, hogy vannak sokan és lesznek is, akiket ez az egész nem érdekel. Jobban jársz, ha nem foglalkozol velük. Nem kell mindenkit minden áron "jobbá" tenni. Elégedj meg annyival, hogy Te már tudod, mert jó tapasztalataid vannak. :-)

riggs / 2012. július 8. 17.54

Csak röviden mielőtt kétségbe vonsz tényeket némi alapvető szakirodalmat lapozgatni kéne s nem a pont agyad, lelkiismereted sugallta felmentő idióta gondolataidat szórod itt ész nélkül. Ez a paleolit táplálkozás, meg én paleo vagyok stb semmi már csak a manapság oly divatos reklámfogás mert manapság az embereknek szükségük van valamire amivel különbözhetnek másoktól. Hé én paleo vagyok.A sok idióta!!! Ez a fajta táplálkozás semmi másról nem szól csak a keményítős szénhidrátok mellőzéséről!!!!! Ha csak azt eszed ami a természetben természetes formában megtalálható már hatalmas lépést tettél az egészséged megőrzése érdekében. Az általad felsoroltak előfordulnak? PIZZA, KAKAÓ, KENYÉR, TÉSZTA meg a többi mocsok.

N Peter / 2012. április 14. 16.12

Szeretnék egy példát arra, hogy valakinek negatív tapasztalata volt a paleoval.
Segítene abban, hogy eldöntsem, belevágjak e.

ágnes / 2012. április 12. 12.10

"De vajon működik-e a húst hússal (meg némi zöldséggel-gyümölccsel) terápia?"
Ez a diétára nem így vonatkozik, hanem húst bőséges mennyiségű nyers vagy párolt zöldséggel. A tojásos ételeket is bőséges zöldségekkel fogyasztják. A testkontroll diétának is voltak hasonló megállapításai. Hagyjuk meg mindenkinek, hogy megtalálja, hogy mitől érzi jól magát.

Nobilis / 2012. március 3. 19.24

Én nem hittem a paleolit diétában, mert ellent mondott a legtöbb eddig hallott étkezési ajánlásnak. De Szendi Gábor könyvéből világossá vált, hogy ez az diéta csak a valóban káros ételeket mellőzi, amelyek például sok gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak.

Én most hét hónapja paleózom. Elmúlt
a krónikus fáradékonyságom,
a prosztatagyulladásom,
a magas vérnyomásom,
a hajhullásom,
és az állandó puffadásom.

Húsz kilogrammot fogytam, és rendkívül sokat javult a sarokcsont gyulladásom.

Ez a diéta számomra nem jár különösebb lemondással, mert valóban nem kell koplalnom.
Köretnek tészta helyett zöldséget eszek (tököt, párolt répát, karalábét, brokkolit...).
A reggeli felvágott mellé pedig kenyér helyett csemege uborkát, csalamádét, répát vagy céklát meg gyümölcsöt szoktam enni.
Ha édességre vágyom, akkor például tojás szorbetet készítek jázmin pakócával.

Vasharcos / 2011. október 29. 11.06

5 napja csinálom a paleolit diétát, 4 éve magas a vérnyomásom 150/90 volt az átlag, ma kétszer is mértem és 120/85 volt. Várom az életmód további áldásos hatásait.

tuksy / 2011. október 20. 09.38

Ha a paleolit táplálkozásról keresek infót a neten kétféle cikket találok. Az egyik amikor az abszolút tájékozatlan cikkíró gondol egyet és lefikázza (kb. azon a szinten, hogy együnk mamutot..)
A másik fajta cikk amikor olyan emberek írnak róla akik művelik és javulnak vagy meggyógyulnak tőle. Jómagam az utóbbiakhoz tartozom. Kezelt magas vérnyomás kezelt 2 tip. cukorbetegség, reflux, közel húsz éve durva pollenallergia. Három hónap paleolit táplálkozás után a cukorbetegség elmúlt, a magas vérnyomás és a reflux megszűnt (már gyógyszert sem szedek). A pollen allergiám tünetmentes. Fogytam közel 20 kg.-ot, a derékbőségem húsz centivel csökkent. Olaj helyett zsírral főzünk, húst, halat,tojást, zöldséget, olajos magokat és gyümölcsöt eszek.
Ha valakit tényleg komolyan érdekel a paleo akkor keressen rá néhány fórumra ( pl hoxa.hu)
ahol több ezer hozzászólást talál azoktól akik paleolit módon élnek.

jó ez / 2011. szeptember 1. 19.41

Szendi Gábor könyvében paleo elméletében vannak túlzások és tévedések, De...
45 éves vagyok. Idén májusban kezdtem szigorú paleo diétába. Akkor 113 kg voltam (197 centis vagyok), 160/110-es vérnyomással. Most 95 kg vagyok, vérnyomásom 120/80 körüli, haskerületem 15 centit csökkent. Erős pollenallergiám elmúlt (10 éve szenvedtem tőle), általános közérzetem nagyot javult, szellemi és fizikai teljesítő képességem nagy mértékben nőtt. Kb. 10 évet fiatalodtam, lustaság helyett, imádok mozogni (munka után 50 km-eket bringázok 1,5 óra alatt, 10-12 km-t túrázok stb.)

Étrendem:
reggeli: zöldségek nyersen (karfiol, retek, paradicsom, uborka, hagyma, karalábé etc.), 2 tanyasi tojás, sonka

napközben: sok gyümölcs

ebéd: húsétel párolt zöldséggel

vacsi szintén

Elhagytam a napi 1-2 esti sört, kenyeret, krumplit, rízst, tésztát, hüvelyeseket, oliva olajt használunk, cukrot, süteményeket, édességeket, étrend kiegészítőnek: 1 kapszula krill-rák olajat (omega3) és 1 kapsz. multivitamint eszem. Édesítéshez szteviát használok. 4 hónap alatt teljesen átálltam a paleo étrendre, ma már kifejezetten élvezem.

Paleoshop / 2011. július 29. 15.25

Hát ez elég gáz cikk.
Saját tapasztalatok: mi fél éve kezdtük el a Paleot családi körbe. Jelentem, hogy labor és ultrahang leletekkel alá tudom támasztani az egészségem javulását. A *csillagos* értékek a vérképemből eltüntek! Zsírmájam (ami a táplákozástól volt) megszünt, vesémben a ciszta eltünt. A fogyás (15 kg), azt csak a mellékhatás!
A nagymami aki 2-es típusú cukorbeteg már fele annyi gyógyszert szed a cukrára, illetve a triglicerit és koleszterin csökkentőket pedig már nem kell szednie (pedig sokkal több zsírt eszik, mint elötte).
Nem tudom, hogy kell-e még ennél több, ami igazolja ?

Csacsa / 2011. július 22. 11.59

Ki mer ilyet megjelentetni? Tele van félremagyarázással az egész!!! Olvasott itt valamit is ez a szerzö a paleolit táplálkozás lényegéröl??? Meg an ez nem divat-diéta, rengeteg beteg embernek segített már, ha ez a korlátolt gondolkodású személy nem tudná! Az a szörnyen aggasztó ebben, hogy ilyen cikkek veszik el talán a kedvet annak az embernek is majd, aki jóllehet kiggógyulhatna minden nyavajájából a segítségével. Éljen a sajtószabadság, ahol minden barom írhat bármi hazugságot! A nyitottabb embereknek mindenképp tanácsolom a diéta kipróbálását! Én 4-5 kiló pluszal rendelkeztem, nem emiatt kezdtem bele, hanem PCO, ekcéma, herpesz és egyben rossz immunállapotom miatt, mert mindig minden betegséget elkaptam. Elvileg - azt hittem - egészségesen táplálkozom, ettem sok zöldséget, gyümölcsöt, probiotikus joghurtot, kefírt, túrót, teljes kiörlásü kenyeret, sovány húsokat, mellette mozogtam és folyamatosan szedtem vitaminokat is..... Semmi nem változott, azt hittem ,hát ez van ilyen ramaty immunnal vagyok felvertezve, mit tegyünk. Próba cseresznye alapon kezdtem bele ebbe a diétába, s pont az ilyen cinikus cikkek hátráltattak jó idejig, hogy belevágjak-e, majd döntöttem, járom a magam útját, belevágok, mit veszthatak. Hát jelentem csak nyertem vele! Tök szuper az immunrendszerem! Nem betegeskedem és vitamint se szedek, a PCO-m tünetmentes, a böröm szép lett, a kevés plusszomtól is megszabadultam grátiszban. Egyszerüen azt tudom mondani, vágjatok bele! Az orvosok egy része abszolút kritizál mindent, ami nem az ö pénztárcájukat vastagítja, naná! Emberség... ??? Mikor diagnosztizálta a hasi ultrahangon a doktorúr a PCO/mat lazán kijelentette hogy ez a betegség gyógyíthatatlan, örüljek, ha nem leszek rosszabbul és felejtsem el hogy lesz valaha is gyerekem... Diéta helyett cukorbeteg gyógyszert ajánlott, de azt is úgy, hogy max ez valamit majd segít rajtam, de ne reméljek sokat. Kesöbbb olvastam csak, hogy többi betegtársam is maga járt utána, egyesek ilyen mások olyan diétával próbálkozva tudtak tünetmentessé. Kinek a pap, kinek a papné, én azt mondom minden diétának van létjogosultsága (mindengyiknek mindig lesznek pártolói és ellenzöoi ez iz biztos) és a hozzám hasonlóanb tétovázókat én arra bíztatnék, tegyenek egy próbát mert sosem tudhatják mi lesz majd a megoldás. Nem tudom, hogy mindenkinél ilyen szinten úgymond csodát tesz-e mint velem, de én nagyon hálás vagyok annak, aki ezt elindította, mert számomra ez hozta meg a rég várt jó egészségi állpotot és természetes úton gyógyszerek nélkül! Mindenkinek hasonló gyógyulást kívánok és derüs napokat !

Moonsailor / 2011. július 5. 10.45

Sziasztok!
Én is hallottam erről a paleolit diétáról és már először ellenzője vagyok, bár amit itt olvasok, hogy van,a kinek jobbá tette az életét, kissé furának tartom. Barátnőm csinálta a diétát, ő is azt állított, hogy jobban érezte magát tőle, de pár hétnél tovább nem bírta csinálni. Végül is ez tényleg életmód váltás (lenne), de mondjátok meg nekem, hogyan lehet ezt betartani? Mit esztek egyáltalán, pl. reggelire? Én általában szalámis-sonkás-sajtos-kőrözöttes-májkrémes stb. kenyeret, rántottát, teát-kávét-kakaót, esetleg müzlit. Egyek helyette üres zöldséget? Vagy például, ha párotokkal elmentek egy olasz étterembe, nem ehettek egy makarónit? Nem ehettek palacsintát? Komolyan ilyen károsak lennének tészták, kenyerek? Persze nem kell túlzásba vinni semminek a fogyasztását. Egyébként meg a felsorolt élelmiszerekről annyit, hogy a boltban vásárolt műtej műkenyér nem jó, de amit a piacon veszek nyerstejet, házi kenyeret, tele van vitaminnal, rosttal. Pl. a teljes kiőrlésű kenyerekben rengeteg B vitamin van - ami ugyan étvágyat csinál, de a szervezetnek szüksége van rá. Persze mindenki maga dönti el, hogy mit eszik.

K.Imre / 2011. június 9. 12.59

Január óta étkezem 90 %-ban paleo módon.Paradicsomot rendszeresen, és olykor olykor sajtot is eszem. Sok zöldség,gyümölcs normális mértékkel húsok.
Eredmény 16 kg-ot fogytam úgy hogy nem éhezek.Magas vérnyomásom normál értékű lett,8-9 es cukrom 6-6.5 re csökkent.Közérzetem jelentősen javult. (kor 59)

Babenko Róbert / 2011. május 23. 13.36

Ez most blogbejegyzés, vagy cikk egy magazinból? :D

Ha magazin, akkor ki itt a szerkesztő, hogy engedi ennyire elfogult, cinikus, témában járatlan emberek cikkét megjelenni? Ha blogbjegyegyzés, akkor meg mit keres itt? Azért vetődtem erre az oldalra, mert reméltem, hogy itt valaki tényleg törekszik arra, hogy az információtengerből szűrje a szemetet azok számára, akik tiszta információhoz szeretnének jutni, de úgy látom ezt a munkát csak nem fogom tudni megspórolni. Nem baj, azért szép próbálkozás hogy valakire ráerőltessük a magánvéleményünket ismeretterjesztés címszóval. Jó tanácsom az lenne, hogy a szerző kicsit többet próbáljon olvasni, mint írni :D. A szerkesztőségnek pedig, hogy legyenek szemfülesebbek, ha meg akarják őrizni az olvasótáborukat.

egy végzett (nem praktizáló) biológus :)

Lili / 2011. május 18. 21.12

"De vajon működik-e a húst hússal (meg némi zöldséggel-gyümölccsel) terápia?" Rosszul értelmezte a szerző a lényeget... Valójában zöldség gyümölccsel és magvakkal meg némi hússal... Egyébként tény, hogy így élni nehéz, de ahol van kert és aprójószág, könnyebben kivitelezhető - és környezettudatos. A méz fogyasztásáról csak annyit, hogy nem hiszem, hogy bödön számra állt rendelkezésre, arról pedig nem is beszélve, hogy milyen nehéz lehetett anno megszerezni. Éppen ezért nem hiszem, hogy párhuzamot kellene vonni a "gabona-, tésztafélék, más természetes keményítőforrások, illetve a finomított cukrok és az édesített élelmiszerek" és a méz hajdani fogyasztása közt. Már csak azért sem, mert a mézben az energia mellett számtalan vitamin megtalálható, ami az előbbi élelmiszerekből hiányzik, viszont a hozzájutás sokkal macerásabb volt, mint levenni a polcról. Szeretem az oldalt, de ez a cikk nem tetszik.

bereske / 2011. május 18. 00.42

Szerintem, ha valóban tisztában lennél a paleoval, és Szendi Gábor ilyen témájú könyveit elolvasnád, Magad is rájönnél, hogy nagyon is igaz, és valóban így működünk. Persze, sokféle "divat" létezik manapság "egészség" terén... Nem muszáj kipróbálni senkinek a paleot. Viszont aki valóban változtatni akar, az megteheti. A
saját tapasztalat a legmeggyőzőbb.
Azért az szintén fontos érv, hogy a diéták kitalálóinak, propagálóinak, általában érdeke fűződik a saját elvei népszerűsítéséhez. Itt én ilyet nem látok. Nem fejlesztett semmit a saját "szakállára", nem akar "ránksózni" semmit. Sőt, többször is hangsúlyozza, hogy egy sima szakácskönyvben található ételek nagy százaléka is paleo! Csak logikusan kell gondolkodni... :o)

bereske / 2011. május 18. 00.28

Nagyon érdemes! Olyan igazságok vannak bennük, hogy az ember keményen elgondolkodik: miért nem mondják ezt hangosabban?!
Aztán rá kell jönni, hogy több oka is van, de legfőképp olyan érdekek, amik nem biztos, hogy minket tartanak a legfontosabbnak...
Én a saját tapasztalatomat tudom leírni: kb 4 hete eszem paleo módon. 10 kg-ot fogytam. Elmúlt a sokszor heti fejfájásom, a puffadásom, eltűnt a lábdagadásom, ami szinte minden este volt. Nem érzem éhesnek magam, pedig sokkal kevesebb (mennyiségében) amit eszem, viszont abszolút beigazolódik, amit a lassan felszívódó szénhidrát művel az emberrel a gyorssal szemben. Sokkal könnyebbnek érzem magam, ezt nem kimondottan a súlyvesztésre értem, hanem a végtagjaim pl. estére nem nehezülnek el. Szerencsére egészséges vagyok, tehát nem ilyen okokból kezdtem el. Viszont több éve olvasom Szendi Gábor írásait, cikkeit, és mostanra érett meg a fejemben a dolog. EGÉSZSÉGES akarok maradni!!! Ja, és sokkal nyugodtabb vagyok, mivel nem pörget fel a a gyors szénhidrát. A gyerkőceinken látom, akik ugye itt-ott esznek édességet, hogy mi a különbség az édességes/péksütis gyerek viselkedése, és az általam sütött (ráadásul finom) paleo édesség evése után!!!!
Olvass, és próbáld ki bátran! Nem fogod abbahagyni... :o)

Kiss Pista / 2011. május 2. 09.14

Nem Bubut védeném, de ez valóban életmód inkább mint diéta. Amúgy szerintem a cikk egészen korrekt. Több cikket olvastam már el a témában, mert érdekel én is kipróbálnám, de nem életvitelszerűen. Kinek mi a véleménye a Szendi Gábor könyvekről? Érdemes elolvasni? http://www.konyv-konyvek.hu/book_images/67a/999641267a.jpg

én / 2011. április 2. 21.46

Bubu :)
A cikk sokkal kevésbé elvakult, mint te aki csak azért támadod, mert azt hiszed hogy szentírás amit a paleo népszerűsítők a világba kürtölnek.

Az már külön vicc, hogy azt nehezményezed az író nem nézett utána a témának. :-/ én inkább pont fordítva látom.

Nem elvakultan egy étrendet majmolni, hanem saját szükségleteknek megfelelően étkezni és az élelmiszer adalékokat kikerülni nagyobb kihívás manapság, mint bármiféle vita arról, hogy milyen paleo módon tudsz élni.

Bubu / 2011. március 9. 15.58

A cikk alapján ez valóban a" felvilágosult kevesek hóbortja. " De nem DIÉTA. Hanem ÉLETMÓD.
Ha én cikket írnék egy ilyen portálon, előtte elolvasnám az összes létezőt. (persze tudományosat és nem spirituálisat)
Gondolkodnék. És utána írnék. Ez persze nem kevés idő. Dehát időből mindenkinek ugyanannyi van !!!  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében