fbpx

| Tudatos Vásárló

Palackozott víz helyett csapvíz – jófej vendéglátó helyek

Csak Nagy Brittaniában percenként 800 PET palack kerül a kukába. Habár pontos magyarországi adat nincs, valószínű, hogy itthon se jobb a helyzet. Több vendéglátó hely is kínál csapvizet dizájn kancsóban, hogy ezzel is a csapvízfogyasztásra ösztönözzék a vásárlókat. Bemutatunk néhányat. Támogasd őket, válaszd azokat a helyeket, ahol adnak csapvizet!

Egyre több kezdeményezés születik a csapvízfogyasztás népszerűsítésére. Ezeknek a célja, hogy az eldobható PET palackos vízfogyasztás felől az újratöltés felé terelje a fogyasztókat.

Ilyen például a magyarországi Tűzcsapból ivókút projekt, amelyről korábban a tudatosvasarlo.hu is beszámolt.

Több nagyvárosban így Bristolban, Hamburgban és Berlinben is elindult a Refil hálózat, amelynek tagjai (vendéglátó helyek, irodák) vállalják, hogy bárkinek, aki betér hozzájuk, megtöltik az üres palackját csapvízzel. A helyeket egy matrica jelzi a bejárati ajtón, valamint egy ingyenes telefonos applikáció is segíti az fogyasztókat. 

Magyarországon néhány lelkes fiatal szintén elindította a Refil hálózatot. A csatlakozó vendéglátó vagy egyéb “palacktöltő” helyek listája folyamatosan bővül. keresd a fenti képen látható matricát a boltok ajatján. 

Csak egy megdöbbentő adat a hálózat honlapjáról, amely indokolja a mozgalom létjogosultságát: évente mintegy 8 millió tonna műanyag jut el az óceánokba, amelynek jelentős részét az eldobható PET palackok teszik ki. Csak Nagy Britanniában percenként 800 PET palackot dobnak ki. 

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Jófej vendéglátó helyek itthon

Habár nálunk egyelőre még várat magára egy ilyen jellegű kezdeményezés beindulása, szerencsére van néhány vendéglátó hely, amelyik a maga módján népszerűsíti a csapvíz fogyasztást.

Csak a nagyon tudatos fogyasztók jutnak el odáig, hogy a pultnál csapvizet merjenek kérni, mert nem szeretnének fintorgó arcokat látni, vagy esetleg azzal szembesülni, hogy egyáltalán nem kapnak csapvizet. 2009-ben ugyanis hatályon kívül helyezték azt a jogszabályt, amelyik korábban kötelezte az egyes vendéglátó helyeket arra, hogy az étel mellé csapvizet is felszolgáljanak.

Összeszedtünk néhány olyan helyet, ahol nem kell külön kérnünk a csapvizet, hanem már ki van téve, és csak egyszerűen töltenünk kell magunknak.

 

Az Ecocafé egy külön pulton, jópofa üvegtartályban kínálja a csapvizet. Ne feledd, az Ecocafé Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadó hely! 

 

 

Espresso Embassy-ben egy dizájn csapból tölthetünk magunknak.  

 

A Farmbistroban nyáron mentás vizet kínálnak kancsóban a pulton.

Olvasónk írta: 

A miskolci Öreg Miskolcz hotel éttermében ebédidődben minden asztalra kitesznek egy-egy kancsó citromos vizet. 

 

827 kitchen is csapvízzel és kedves szóval várja a vendégeket

Ha ismersz hasonló jófej helyet, kérjük, küldj róla egy fotót, és írd meg a hely nevét  a következő email címre: szerk@tudatosvasarlo.hu. 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


 

      ​ 


Készült a Nemzeti Kulturális Alap 201201/00196 jelü pályázat támogatásával.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás