• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Ötletbörze a karácsonyi készülődéshez

2010.12.16. /

Idén is összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogyan lehet az idei karácsonyod környezet- valamint pénztárcakímélőbb, és nem utolsó sorban emberségesebb. Szemezgess belőlük, és ha van saját ötleted írd meg nekünk!

Utazz telekocsival a rokonokhoz!

Ha mindenkép autóval akarod lebonyolítani az ünnepi rokonlátogatást, érdemes minél több útitársat beszervezni magad mellé, így nem csak az egy főre eső költség csökken, de egy kis szerencsével kellemes társaságban töltheted az időt. A Magyarországon is elterjedt telekocsi-rendszer lényege, hogy a sofőr útitársat, az utas pedig sofőrt keres, és együtt utaznak az út egy részén vagy a teljes szakaszon.

Előnyei:

  • Csökken az egy főre jutó költség.
  • Csökken forgalom, így mindenki hamarabb érhet célba.
  • A kisebb széndioxid-kibocsátással kisebb környezetterhelés jár együtt.
  • Javul a levegőminőség, ami csökkenti a légszennyezéshez kapcsolódó megbetegedéseket.
  • Útitársakkal együtt autózni (majdnem) mindig szórakoztatóbb, mint egyedül

 

Ötletek ételmaradékra

Bár Magyarországon nincs rá statisztika, Nyugat-Európában és Észak-Amerikában hatalmas mennyiségű élelmiszer landol a szemetesben. Pedig egy csomó mindent lehet kezdeni a maradékokkal.

  • Ügyelj arra, hogy inkább minőségi, egészséges és fogyasztható mennyiségű ételt készítsünk elő, amely valóban jóízűen (nem traktával) el is fogy.
  • Már vásárláskor légy tudatos! Készíts előre listát arról, hogy valóban mire van szükséged, és ne dőlj be az akcióknak.
  • Nézd meg alaposan a termékek minőségét, szavatosságát, megfelelően szállítsd haza és tárold.
  • Legyél praktikus, és a szavatosságuk lejáratához közelítő termékeket használd el előbb.
  • Szépséghibás zöldségekből, de akár frissek lehámozott héjából is remek zöldséges alaplé készíthető, ami aztán sokféle ételhez használható a víz + leveskocka kombináció helyett. A kész alaplé pedig ha nem fogy el azonnal, tejfölös pohárban lefagyasztható.
  • Ha minden kötél szakad, és ki kell dobni az élelmiszert, kerüljön a komposztálóba! (Bár ez szerencsétlen is lehet: oda vonzhatja a patkányokat és egyéb rágcsálókat.)
  • A molyos mazsolának, magoknak télen nagyon örülnek a madarak.
  • Ha egy már megvásárolt élelmiszer nem felel meg az elvárásaidnak, megpróbálhatod máshogy felhasználni: például a szendvicsbe túl sós sajt egy szándékosan alul sózott rakott zöldség ágyon kiváló lehet.
  • Vidd be a maradékot a munkahelyedre. Biztos lesz ott egy-két éhes száj, aki örömmel fogyasztja. De neked is jobban esik majd a hazai, mint a gyári menzakaja.
  • Rendezz bulit, hívd át a barátaidat, hogy faljanak fel ők mindent.
  • Add oda a rászorulóknak, becsomagolva tedd a kuka melletti padra.
  • Nézz utána: egy csomó receptet direkt a maradékokra találtak ki.

 

Ne legyen unalmas az ajándék!
Tedd izgalmassá a karácsonyi készülődést, vondd be a családot, barátokat és a gyerekeket. Szakadj el a sablonos ajándékoktól! Nézd az idei alternatív ajándéktippjeinket!

Energiatakarékos sütés-főzés

  • Ha bemelegítettük a sütőt, használjuk ki a teljes kapacitását. Minél több ételt süssünk meg egyszerre.
  • Használjuk ki a sütő maradékhőjét. A sütés befejezése előtt néhány perccel lezárhatjuk a sütőt. A maradékhőt használhatjuk gyümölcsaszalásra is.
  • A római tál ősi és energiatakarékos konyhaeszköz, tulajdonképpen széles agyagedény. A húst és a köretet együtt készíthetjük el benne, és nem fordulhat elő , hogy az étel odaég. Kellemes zamata lesz az ételnek és tápanyagai sem vesznek el.
  • A fedő nélküli főzés kétszer akkora energiát igényel fél liter víz felmelegítésénél, mint fedő használatakor.
  • Ne főzzük agyon ételeinket! A nyersen vagy párolva fogyasztott étel nemcsak „energiatakarékosabb", de egészségesebb is, mert a zöldség és a gyümölcs főzés során sokat veszít az ízéből, vitamintartalmából.
  • Ha már felforrt az étel, vegyük kis lángra. Főzési ideje ezzel nem növekszik, viszont energiát takarítunk meg.
  • Főzéshez olyan méretű edényt használjunk, amely illeszkedik a gázrózsa vagy főzőlap méretéhez. Ha például a főzőlap átmérője 18 centiméter, az edényé pedig csak 15 centiméter, akár 30%-kal is nőhet az energiafogyasztás.
  • Ne érjen túl a láng az edény peremén.
  • Vízforralásnál csak annyi vizet melegítsünk, amennyire éppen szükségünk van. Használjunk poharat vagy bögrét a víz beméréséhez.
  • A kukta nemcsak gyors, hanem energiatakarékos is. A konyhában kevesebb a szag és a gőz, nem vész el az ételek aromája és tápanyaga. A kuktát csak a kétharmadáig töltsük meg, hogy a gőz szabadon mozoghasson. 
  • Gáztűzhely esetében érdemes a gázrózsákat rendszeresen kitisztítani, ezzel akár 10% gázfelhasználást is megtakaríthatunk. 

 

Vásárolj helyi és idénynövényt

A karácsonyi sütés-főzéskor is részesítsd előnyben az idénynövényeket! Nézz szét a közeli piacon, és meglepődsz, hogy mennyi zöldség, gyümölcs kapható még télen is, amelyek nem távolról érkeztek, hanem a helyi termelő pincéjéből.

Miért válassz idénynövényt?  

  • az idénynövényeket nem kell távoli országokból, több ezer kilométer távolságból importálni, megspórolva így a hosszú szállítás okozta környezetszennyezést,
  • az idényzöldségek és -növények vásárlásával a helyi termelőket támogatod,
  • az idényüket élő zöldségeket és gyümölcsöket nem kell mesterséges szerekkel és mesterséges fénnyel mesterségesen érlelni, nem kell éretlenül leszedni, "mert majd úgyis megérik a hosszú út alatt",
  • a természetes körülmények között növekedett zöldségben és gyümölcsben több a tápanyag, vitamin.

 

Arcápolás házilag

Az ünnepre készülődve nem árt, ha nem csak a lakás külsejére, de a sajátunkra is figyelmet fordítunk, hogy ne teljesen lestrapált állapotban szenvedjük végig ezeket a napokat. Nem kell feltétlenül kozmetikusra költenünk ahhoz, hogy bőrünket, arcunkat felfrissítsük. Néhány pihentető, frissítő „kozmetikai szert" mi magunk is elkészíthetünk.

Arcápoló permet
Keverjünk egy kis tálka meleg vízbe kevés almaecetet, és permetezzük be vele előzetesen megtisztított arcbőrünket. Hagyjuk, hogy a permet megszáradjon a bőrünkön, ne töröljük le. Ha naponta egyszer így kezeljük arcbőrünket, helyreáll annak savegyensúlya. A módszer pattanásos bőr esetén is hatásos. Ha szép az arcbőrünk, elegendő időszakosan (hetente egy-két alkalommal) permetezni vagy leöblíteni.

Kényeztető joghurt
A joghurt kiváló arcápolószer. Arcpakolásként használva kiválóan feltölti és regenerálja a téli arcbőrt. Nemcsak természetes zsírtartalma puhítja a bőrt, de tele van tejsavval is, ami segít az elhalt hámsejtek eltávolításában, és ragyogóvá teszi a bőrt.

Pár teáskanál zsíros (nem sovány) joghurtot vigyél fel az arcbőrre és a nyakra, de az ajkak és a szemek tájékát hagyd szabadon! 7-10 percig hagyd hatni, majd töröld le nedves kendővel. Langyos vízzel öblítsd le a bőrt, használj arckrémet, ha szükségét érzed!

További cikkeink kozmetikumok házi készítéséről:

  • Receptek almához >>>
  • Receptek hajápoláshoz >>>
  • Kézápolás házimunka után >>>
  • Arcpakolás >>>

 

Madáretetési tudnivalók

A nagy készülődésben ne feledkezzünk meg a madarakról sem.

Madáretetéssel kapcsolatos tudnivalókat a Magyar Madártani Egyesület honlapján olvashatsz.

 

Abrosz vagy csomagolóanyag?

A Furoshiki japán technika lényege, hogy különböző méretű rongyokból - az origamihoz hasonlóan - csomagolást vagy lakásdekorációt hajtogathatunk. Előnye, hogy a megunt alkotást alkalomadtán szétbonthatjuk, és ugyanabból az alapanyagból újat készíthetünk.

 

Természetes takarítás a szobában

Lakásunkat rendszerint olyan szerekkel takarítjuk, amelyek nagyon veszélyesek lehetnek egészségünkre. Sok közülük a bőrt és a szemet is irritálja.

  • Az ablak tisztítására a bolti szerek helyett jól használható az ecetes víz.
  • A bútorok ápolására kiválóan megfelel a méhviasz, de egyes természetes olajok (olíva, len) is jól használhatóak erre a célra.
  • A szőnyeg konyhasóval átkefélve visszanyeri eredeti színét, a foltokat gyakran egy samponos átmosással is ki lehet tisztítani.
  • A krómozott felületeket almaecettel, esetleg tömény alkohollal lehet megszépíteni.

 

Levegőtisztítás, illatosítás

A mesterséges illatosítók minden típusa (spray, illatgyertya, elektromos párologtató, illatósító gél) jelentős mennyiségben bocsát ki egészségre ártalmas illékony szerves vegyületeket.

Megtalálható bennük a formaldehid - amely fejfájást, rosszullétet okozhat -, a feltételezhetően hormonális hatású dietil-ftalát és különféle allergiát kiváltó anyagok is. A füstölők rákkeltő benzolt juttatnak a levegőbe.

  • Alapvető megoldás a rendszeres szellőztetés.
  • Kellemes illatot érhetünk el illóolaj, borsmentafőzet párologtatásával vagy szárított gyümölcshéjakkal.
  • Helyezzünk el természetes anyagokból készült potpourrit (illat-tálat) a lakás több pontján: válasszuk ki a kívánt növényi összetevőket (virágszirmok, gyógynövény-levelek, teafüvek stb.), rétegezzük egy szép üvegedénybe tengeri sóval és/vagy szárított gyümölcshéjakkal (narancs, citrom, mandarin stb.). Ha néhány csepp illóolajat is csepegtetünk rá, hosszabban, intenzívebben illatozik majd.
  • Konyhában jó szolgálatot tehet a szagelszívó.
  • Ha aromalámpánkba (vagy egy tál forró vízbe) néhány csepp levendulaolajat teszünk, eltüntethetjük a lakásban terjengő ételszagot.
  • Intenzív, erős szag (pl. káposzta, karfiol főzése) semlegesítésében segíthet a főzővízbe, vagy egy külön edényben forralt vízbe adagolt néhány csepp ecet is.
  • Ha a szekrény belseje kellemetlen szagú, tegyünk bele egy tálkában frissen őrölt kávét.
  • A dohos szagot megszüntethetjük a szobák különböző sarkaiban elhelyezett fenyőolajjal átitatott kendővel. Ez a módszer feleslegessé teszi a légfrissítő spray használatát, ugyanakkor hónapokig tart a hatása.
  • A dohányszag ellen a szekrények vagy magasabb polcok tetején kis edénybe tegyünk ecetes szivacsot.

 

Természetes takarítás a konyhában, fürdőben

A tisztítószerek nagymértékben terhelik környezetünket a bennük lévő vegyi anyagok miatt. Törekedjünk arra, hogy minél enyhébb hatóanyagú tisztítószert használjunk, a lehető legkisebb töménységben és mennyiségben. Számos erősebb vegyszer bőrünkkel érintkezve, vagy akár belélegezve allergiás reakciókat is kiválthat, ezért használjunk gumikesztyűt és szellőztessünk munka közben. Ne vásároljunk olyan tisztítószert, amelyen nincs könnyen követhető útmutató, adagolási tanács, mérce.

Használjunk inkább környezetkímélő szereket:

Citromlé: gyenge, természetes sav. Fehérítőszerként, vízkőoldóként, fémtisztítószerként használhatod.

Mosószóda (nátrium-karbonát): általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle.

  • Szennyes edények, tárgyak áztatásához 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk.
  • Általános le- és felmosószer: egy liter forró vízhez három evőkanál mosószóda.
  • Erősen szennyezett felületek tisztítására: egy liter forró vízben oldjunk fel egy evőkanál mosószódát.
  • Leégett edények mosogatásához: 5 liter forró vízben egy evőkanál mosószódát oldjunk fel.

Szódabikarbóna (nátrium-hidrogénkarbonát): hatásában a mosószódához hasonlít, de annál gyengébben lúgos, vízben jól oldódó fehér por. Élelmiszerüzletekben 50 g-os vagy gyógyszertárakban 200 g-os kiszerelésben szerezheted be. Mosdó, kád, csempe, wc-csésze tisztításakor nedvesítsük be a tisztítandó felületet, majd szórjunk rá szódabikarbónát, hagyjuk hatni 5-10 percig, majd töröljük le nedves ruhával. 

Ecetsav: remek vízkőoldószer, de akár fertőtlenítésre is alkalmas. A háztartásokban alkalmazott, hígított ecet a környezetre nem ártalmas.

 

Milyen gyertyát válasszunk?

A gyertyák égetésekor káros anyagok juthatnak a szervezetbe, ezért nem mindegy, hogy milyen gyertyát használunk.

Válasszunk természetes anyagból készült gyertyát!
A lehető legjobb megoldás, ha sikerül tiszta méhviaszból készült, pamutkanócos gyertyát vásárolnunk. A méhviasz a gyertyakészítésre használt legősibb anyag, természetessége mellett nagy előnye, hogy sokáig és egyenletesen ég, és nem folyik le.

Figyeljünk oda a származási helyre!
Ha nem engedhetjük meg magunknak a méhviasz gyertyákat, legalább az ólomtartalmú kanóccal készülteket próbáljuk kiszűrni. Az európai gyártók cinkre cserélték a kérdéses anyagot, ennek ellenére még ma is kapni ólmos kanóccal készült, főleg Kínából importált gyertyákat.

Elégedjünk meg az illat- és színezőanyag-mentes változattal!
Az illatosított gyertyák a „sima" változatnál lényegesen több kormot termelnek, a mesterséges színezékek pedig további káros anyagokkal terhelhetik a szoba levegőjét (a lila gyertyákban például dioxint találtak). Az illatosításnak létezik egy sokkal kevésbé veszélyes, sőt, pozitív egészségügyi hatásokkal rendelkező módja: természetes illóolajok párologtatása.

 

Figyeljünk a játékok összetevőire

A karácsonyi ajándékozás legfőbb célzottjai a gyerekek. Nem mindegy, hogy mit és miből veszünk. A játékok vegyi anyag tartalma komolyan károsíthatja gyermekeink egészségét. A műanyagból készült játékokban az utóbbi időben tiltottak be több feltehetően hormonális hatású adalékanyagot (ftalátvegyületeket). Ezek azonban még megtalálhatóak a piacon. Ebből a szempontból kiemelt kockázatot jelentenek az olcsó piaci játékok. A játékok illatosítására használt anyagok szükségtelenül terhelik a szervezetet, ezek egy része allergiát okozhat.

Megoldás:

  • Részesítsük előnyben a természetes anyagokból, például fából készült játékokat!
  • Kerüljük a festékanyagot, a lakkot és az egyéb kemikáliákkal kezelt felületeket!
  • Soha ne vegyünk PVC-ből készült játékot!
  • Kerüljük a piaci, bizonytalan származású játékokat!
  • Vásárlás előtt olvassuk el a címkén található információkat!
  • A 3 éves kor alatt nem ajánlott játékok nem csak unalmasak, hanem kockázatosak is lehetnek a kisebbekre!

 

Ajándékozz, készíts komposztládát

A komposztálás ideális módja a háztartási hulladék csökkentésének és tápanyagban gazdag termőföld előállításának növényeink számára. Maga a művelet nem túl bonyolult, csak megfelelő hely kell hozzá. Kertes házban elég egy félreeső sarokban felhalmozott kupac, de társasházban már nem árt valamivel kulturáltabb keretet adni a dolognak. Szószerint értendő!

Komposztládát vehetünk készen is, de mi magunk is elkészíthetjük. Nem csak magunknak, hanem ajándékba is. 

Komposztálással, komposztláda készítéssel kapcsolatos tippek:

SZIKE

HUMUSZ 

 

Miből van a csoki?

Ha csokit veszel érdemes néhány dologra odafigyelned:

  • első körben érdemes tudni, mit is nevezünk csokinak: A Magyar Élelmiszerkönyv szerint csokoládé az a termék, amely kakaótermékekből és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag
  • kerüld a bevonómasszából készült termékeket, ugyanis ezek nem valódi csokoládék
  • válaszd a minél nagyobb kakaótartalmú terméket, ezek táplálkozástani szempontból kedvezőbb hatásúak
  • ha teheted válassz bio csokoládét, ez ugyanis garantáltan nem tartalmaz szermaradványt vagy adalékanyagot

Ha nem kisgyereknek ajándékozol, talán nem annyira fontos, hogy Mikulás formájú legyen a termék, az üzenetnek nagyobb súlya van.

Legalább ilyenkor válassz fair trade csokoládét. A fair trade csoki kínálat igen széles már nálunk is, így kedvedre vagyis a megajándékozott ízlése szerint választhatsz. A méltányos kereskedelemből származó termékkel támogatod a harmadik világ termelőit, hogy nagyobb bevételhez illetve szociális és egészségügyi ellátáshoz jussanak.

 

Lakás- és karácsonyfadísz készítés

Karácsonykor nem csak a fát, de a lakást is kidíszítjük. Készítsd magad a díszítést. Ez nem csak, hogy felér egy relaxációval a napi rohanás után, de a család többi tagját bevonva igen kellemes, és ritka közös időtöltés is lehet.

Lehetőleg válassz természetes alapanyagokat. A nyaralásból vagy az őszi kirándulásokból biztos maradt néhány kavics, kagyló, bogyó, toboz, levél vagy ág, amit fel tudsz használni. Ha mégsem, menj ki a közeli erdőbe vagy parkba, ahol egy rövid séta alatt összegyűjtheted a hozzávalókat.

A kivitelezéshez számos ötletet találsz az alábbi oldalakon:

Karácsonyfadísz csigaházból

Lakásdekoráció

Felújított karácsonyfadíszek

Karácsonyi trükkök

Ablakdíszítés

 

Készítsd magad a karácsonyi képeslapot!

Ha nem akarod utolsó percben személytelen köre-mailben elküldeni ünnepi jókívánságaidat ismerőseidnek, barátaidnak, érdemes időben nekifogni, és akár személyre szabott, saját készítésű képeslappal meglepni őket. Ma a virtuális levelezés dömpingjében bizonyára sokan örülnek egy kedves üdvözlőlapnak a postaládában.

A képeslapkészítés nem nagy ördöngösség, és a család kisebb tagjait is be lehet vonni. További előnye, hogy még nagybevásárlás sem kell hozzá. Csak a kreativitásodon múlik, hogy tudsz régi képeslapokból, újságokból, színes papírból vagy textildarabokból egyedi és érdekes küldeményt készíteni. Vágj bele bátran!

Ha mégis inkább kész képeslapot vennél, ne feledd, hogy számos karitatív szervezetnek is vannak karácsonyi üdvözlőlapjai, amelyekkel az adott szervezet tevékenységét támogathatod. Válaszd inkább ezeket, így kettős örömet szerzel velük!

UNICEF

SOS Gyermekfalu

Csodalámpa

 

További ötleteiteket várjuk a szerk[kukac]tudatosvasarlo.hu címre, vagy írjatok a lenti kommentbe.

 

Kép [cc] skyd



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében