• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Őszi receptek idénynövényekből

2011.10.04. /

Őssszel nem nehéz idénynövényekből főznünk, hiszen roskadásig vannak a pultok a piacokon. Bemutatunk néhány egyszerűen elkészíthető ételt.

Miért pont idénynövények? Mert,

  • az idénynövényeket nem kell távoli országokból, többezer kilométer távolságból importálni, megspórolva így a hosszú szállítás okozta környezetszennyezést,
  • az idényzöldségek és -növények vásárlásával a helyi termelőket támogatod,
  • az idényüket élő zöldségeket és gyümölcsöket nem kell mesterséges szerekkel és mesterséges fénnyel esterségesen érlelni, nem kell éretlenül leszedni, "mert majd úgyis megérik a hosszú út alatt",
  • a természetes körülmények között termett zöldségben és gyümölcsben több a tápanyag, vitamin.

 

Árpaleves lencsével

Hozzávalók:

  • 200 g vörös lencse,
  • 80 g árpagyöngy,
  • 2 sárgarépa,
  • 150 g zellergumó,
  • 2 vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • szurokfű,
  • borsikafű,
  • babérlevél,
  • 8-9 dl víz (vagy zöldségleves alaplé),
  • 300 g paradicsom vagy 1 dl paradicsomlé,
  • petrezselyemlevél,
  • 2 evőkanál almaecet (elhagyható).

Elkészítés: Az átválogatott lencsét és árpát áztassuk be éjszakára, reggel friss vízben tegyük fel főni. Eközben a zöldségeket vágjuk apróra, a fokhagymát törjük össze. Másfél órai főzés után gazdagítsuk a levest a vörös lencsével, zöldségekkel, paradicsommal, és ízesítsük tetszés szerint. További 15 perc alatt készre főzzük. Tálaláskor szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel, ízesítsük almaecettel. Tejföllel is savanyíthatjuk.

 

További recepteket találsz az idénynövény adatbázisunkban >>>

 

Zöldséges kölesleves

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 8 dl víz (vagy zöldségleves alaplé),
  • 1,3 dl köles,
  • fél fej rózsákra szedett karfiol,
  • 1 durvára vágott sárgarépa,
  • 1 karikára vágott szárzellerlevél,
  • 2 összenyomott fokhagymagerezd,
  • rozmaring,
  • kakukkfű,
  • bazsalikom,
  • borsikafű,
  • 150 g szeletelt erdei gomba,
  • 3 karikára vágott újhagyma,
  • 3 evőkanál olaj

Elkészítés: Gyakori kevergetés mellett pirítsuk meg a gombát az olajon. Adjuk hozzá a kölest, kavargassuk tovább 2-3 percig, majd öntsük fel vízzel. A hagyma kivételével minden zöldséget és fűszert adjunk hozzá. Kis lángon, fedő alatt főzzük további 15 percig. Az apróra vágott hagymát tálaláskor szórjuk a tetejére.

 

Tönkölybúza laposka

Hozzávalók:

  • 100 g tönkölyliszt,
  • 2 dl víz, só,
  • 1 evőkanál szezámmag (elhagyható),
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés: A vizet apránként keverjük a liszthez. Pihentessük egy óráig, majd adjuk hozzá a sót, a szezámmagot és az olajat. Formázzunk belőle diónyi korongokat, majd lapítsuk 2-3 mm vékonyra. Előmelegített, vastag falú serpenyőben süssük meg mindkét oldalát. Tálaláskor megkenhetjük apróra vágott fokhagymával, lágy sajttal, tejföllel, de magában is finom.

 

Zabpelyhes sütemény

Hozzávalók:

  • 300 g zabpehely,
  • 8 evőkanál darált dió,
  • 6-8 evőkanál méz,
  • 6 evőkanál olaj,
  • mazsola (elhagyható),
  • 1 liter víz,
  • a tetejére 2 reszelt alma és fahéj

Elkészítés: Összekeverjük a sütemény hozzávalóit. Ne lepődjünk meg, nagyon hígnak tűnik! Fél óráig állni hagyjuk. Sütőpapírral kibéleljük a tepsit, és előforrósítjuk a sütőt. A masszát a tepsibe öntjük, majd a tetején elrendezzük az almát. Bőségesen megszórjuk fahéjjal, majd 30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje ropogós, a széleinél és alul fényes, kissé áttetsző. Ha szétesne, fogyasszuk kanállal.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 20. számában.

 

Kép [cc] rachidlamzach



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében