fbpx

| Tudatos Vásárló

Online térkép az európai légszennyezésről

Kíváncsi vagy, hogy mennyire szennyezett a lakóhelyed levegője? Az EU nemrég publikált online térképén a helyi közlekedés és a háztartások légszennyező hatását is láthatod. Az évente frissülő térképen a változások is nyomon követhetők.

Az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség új online térképsorozatot tett közzé, amely első alkalommal teszi láthatóvá a légszennyezés legfőbb diffúz forrásait, így a közlekedést és a repülést. A 32 térképből álló új sorozat megmutatja az egyes szennyező anyagok, így például a nitrogén-oxidok és a szálló por kibocsátásának a helyét.

A szennyezés diffúz forrásai elszórtan helyezkednek el és/vagy a sűrűn lakott területeken koncentrálódnak. A háztartásokból és gépjárművekből származó kisebb mértékű kibocsátások sokasága együttesen tetemes méretű szennyező forrást jelent, főként a nagyvárosokban.

A 32 térképből álló átfogó új sorozat 5 km-es felbontással mutatja be a szennyezőanyagok kibocsátásának helyét. A térképek a nitrogén-oxidokra (NO), a kén-oxidokra (SO), a szén-monoxidra (CO), az ammóniára (NH3) és a szálló porra (PM10) vonatkozó részleteket is tartalmaznak. Az E-PRTR-ben nyilvántartott adatokat minden év májusában frissítik. Az EU 27 tagállama mellett Svájcról, Izlandról, Liechtensteinről, Szerbiáról és Norvégiáról is tartalmaz adatokat.

Jacqueline McGlade, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség ügyvezető igazgatója elmondta: „A légszennyezés súlyos veszélyt jelent különösen a kockázatnak kitett csoportok, így a gyermekek és a légzőszervi megbetegedésben szenvedők egészségre. E térképeken keresztül a lakosok tájékozódhatnak a lakóhelyük környékén a közlekedésből, a háztartásokból és más forrásokból származó légszennyezésről; ez az új lehetőség a polgárokat cselekvésre, a hatóságokat pedig változtatásokra sarkallja.”

Az E-PRTR-t 2009-ben hozták létre, hogy javítsák a környezettel kapcsolatos információkhoz való hozzáférést. Ez már tartalmazza az egyes ipari létesítmények (pontszerű szennyező források) adatait, de 2011 májusától már a közúti és légi közlekedésből, a hajózásból, az épületek fűtéséből, a mezőgazdaságból és a kisebb vállalkozásokból (diffúz források) származó kibocsátással kapcsolatos adatok is nyilvánosak.

Az Aarhusi Egyezmény szerződő felei – köztük az EU is — 2003-ban elfogadták a Európai Szennyezőanyag-kibocsátási és Hulladékszállítási Nyilvántartásról (PRTR) szóló jegyzőkönyvet, amely 2009. október 8-án lépett hatályba. Az EU a PRTR-jegyzőkönyv által meghatározott követelményeken túl előírja a tagállamoknak, hogy a felsorolt 85 mellett további öt szennyező anyagról szolgáltassanak adatot, valamint hat esetében szigorúbb jelentéstételi küszöböt állapított meg.

 

Mit láthatunk a térképeken?

A térbeli eloszlást mutató térképeken többek között láthatóak a mezőgazdaságból származó ammónia-kibocsátás (NH3) által súlyosan érintett területek: a Pó-völgye Olaszországban, a franciaországi Bretagne és a Benelux-államok. A magas ammónia-kibocsátás a talaj és az édesvizek elsavasításával és eutrofizációjával károsítja a környezetet.

Hasonlóképpen megmutatják a közúti közlekedésből származó, így a kiterjedt városi területek és a főútvonal-hálózatok mentén jellemző NO és PM10 mennyiségét. A városi közúti közlekedés különösképpen növeli a lakosság által belélegzett levegő PM10-szintjét.

 

Forrás: Európai Bizottság

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás