fbpx

| Landy-Gyebnár Mónika

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Olvasónk írta: Nejlonzacskót karácsonyra?

A nejlonzacskók lassan kimennek a divatból. Vannak azonban, akik mégis ezzel nyomulnak. Még bosszantóbb, ha „ajándékuk” kéretlenül kerül postaládánkba. Ej, ej!

Tisztelt Szerkesztőség!

Szeretném felhívni a figyelmüket egy általam (és környezettudatos honfitársaim által minden bizonnyal szintén) rendkívül sérelmesnek tartott reklámra, melyet a CIB bank folytat.

A minap a postaládámban találtam kéretlen küldeményként egy nejlon reklámszatyrot, melyen a CIB bank egy termékét próbálja reklámozni. Megjegyzem, hogy sosem voltam s nem is leszek ügyfele a nevezett banknak. Ezek után akkor sem, ha ők lennének az egyetlen bank a világon…

A reklámszatyor fölöttébb környezetszennyező, s ezt pont most akarja a bank rám és nyilvánvalóan sok ezer honfitársamra is rátukmálni, amikor éppen zajlik Bali szigetén a klímakonferencia, ahol próbál a világ megegyezni a bolygó életben tartását elősegítő, környezetszennyezést korlátozó lépésekről… Nem tudom, hogy miként lehetséges ilyen reklámkampány, hogyan dobálhat a postaládákba a CIB egy nejlonszatyrot, amely után az üzleteknek például környezetterhelési díjat kell fizetniük? A CIB vajon megfizette? És ha igen, végiggondolta-e, hogy így ezzel a reklámmal esetleg az ellenkezőjét fogják elérni, mint azt a kampány célja sejtetni engedne?

Lassanként elindulni látszik egy szemléletbeli átalakulás hazánkban is, végre kezdenek az emberek vászonszatyorral bevásárolni járni. Erre egy bank veszi a bátorságot, s ellene tesz a civil szervezetek és az ország vezetése által is nagyban támogatott környezetvédelmi lépéseknek.

 

És ha már ismét nejlonzacskó, egy kapcsolódó hír: Katalónia is tervezi ökoadó kivetését a műanyagszatyrokra


Katalónia kormánya tervezi bevezetni az ökológiai adót a műanyag tasakokra, amelyeket a szupermarketek adnak a vásárlóknak, hogy így csökkentse túlzott felhasználásukat. A cél: véget vetni a pazarlásnak és a környezetszennyezésnek.

A példa Írország, ahol egy hónappal az után, hogy 15 százalékos adót vetettek ki a zacskókra, azok fogyasztása 90 százalékkal csökkent. Amikor később a vásárlók újra “rászoktak”, akkor az adót 22 százalékra emelték. Olaszország, Svédország, Dánia, Németország és Izland szintén bevezette és Nagy-Britannia is tervezi. Dél-Afrikában 13 800 eurót (3,45 millió forint) is elérő bírságot is kiróhatnak arra a cégre, amely a műanyag tasakok teljes tilalmát megszegi – írta az El País című spanyol napilap.

A világban négyféle módon próbálják ezeknek a termékeknek a forgalmazását és használatát megszüntetni: a felhasználó tudatosítása, a használat teljes megtiltása, az újrafelhasználás és az adóztatás.

A katalóniai hulladékügynökség egy éve tárgyal eredménytelenül az érintettekkel: a fogyasztókkal, a gyártókkal, a forgalmazókkal, a szupermarketekkel és környezetvédő szervezetekkel. Egyetértés még nem született. A cégek a fogyasztók nevelését tartják célszerűnek és nem az adókat, az környezetvédők viszont az adót vélik hatékonyabbnak. Ez utóbbit megfontolandónak tartják a fogyasztók is, bár remélik, hogy a cégek más kezdeményezéssel is előállnak.

Forrás: MTI

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás