• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Olvasónk írta: Mérgező hajfesték

2007.09.25. /
Kedves Ujhelyi Kata! Hallottam a rádióban Ránki Júliával való beszélgetését. Ezért írok most, mert itt is hallom, hogy a felelősségünk nem ér véget a küszöbnél.

Igen ezt én is így gondolom! Én 58 éves vagyok és beteg. Súlyos nehézfém mérgezésem van, melyet a hajfestékből szereztem be. Aggódom a fiatalokért, mivel látom, szinte mindenki festi a haját, nem gondolnak arra, milyen veszélyeknek teszik ki magukat rövid és hosszú távon egyaránt.

Debrecenben élek, az itteni ATOMKI-ben vizsgáltattam be a hajfestéket, ahol kimutatták: az akkor még festett hajamban ugyanazok a nehézfémek vannak, mint a hajfestékben.

A festések során és után egyre rosszabbul lettem, természetesen akkor még nem sejtettem én sem és az engemet vizsgáló orvosok sem, hogy talán a hajfesték a bűnös, az egyre sokasodó panaszaim oka. Két év kellett ahhoz, hogy egyáltalán valami kézzel fogható eredményre jussanak. Miközben én rendszeresen, 2,5 havonként hajat festettem, addigra a nehézfém a megengedett határérték 80 000-szeresére nőtt, amelynek kezelésére még ma sincs gyógymód, gyógyszer. Panaszaimat pszichogén eredetűeknek minősítették, és akként kezeltek.

2006 szeptemberében az MTV1 híradójában láttam a következő hírt: „Ma kezdik Brüsszelben vizsgálni a hajfestékeket, mert kiderült, rákot okoznak." Ennek ellenére még ma is mindenki mélyen hallgat, a festékek ott vannak a polcokon.

Egyre több az allergiás, rákos beteg, nem csak az idősebbek, de a fiatalok között is. Most itt a guar gumi, amiről én azt gondolom, hogy gyógynövény a nehézfémekhez viszonyítva. A parlagfű is csak jelzőnövény: jelzi, hogy baj van! Ez az igazi ok! 14,3 mg/kg nehézfém egy adag hajfestékben! Vas, nikkel, króm, stroncium, rubídium, molibdén, arany, s van még benne bróm, formaldehid és ammónia is.

Hozzászólások

Darai Irén / 2013. február 10. 21.20

Kedves Erika!
Amint látjuk nem veszik komolyan az emberek önmagukat, persze ez azért is fordulhat elő, mert kevesen szánnak időt arra, hogy utána nézzenek dolgoknak.Amikor jelentkeznek a tünetek, akkor azt gondolják, hogy majd az orvos segít!?Azzal nincsenek sokan tisztában, hogy ezek a betegségek, amelyeket a vegyi anyagok okoznak, lassan és alattomosan ölnek. Ez leginkább igaz a hajfestékekre, annak nehézfém tartalma soha nem ürül ki a szervezetből! Ezt az orvosok nem mondják meg az embereknek. A vörös iszap katasztrófa óta kicsit többet tudnak róla. Vitába szállni nem érdemes senkivel sem, mert mindenki maga dönti el azt, hogy szeretne-e egészséges maradni, vagy úgy is lottón nyerte az egészségét, önként és dalolva dobja el magától. A fejbőrön át felszívódó mérgek agyi érkárosodást,vakságot, süketséget, és sorolhatnám, mi mindent okoznak. Ezt kellene átgondolni mindenkinek, hogy tudjunk magunkra vigyázni!!.
Jobbulást kívánok Neked, Üdv.

Erika1115 / 2013. január 30. 14.27

Kedves Marika itt nem riogatásról van szó hanem arról hogy igenis nagyon ártalmasak a hajfestékek 1éve járok a bőrgyógyászatra a hajfestés végett és még most sem vagyok teljesen rendbe!!!! Kérlek ha valamiben nem vagy biztos akkor bizonytalant ne írj!!!! Köszönöm

Avenoo / 2011. november 1. 23.10

Én is meg szeretném osztani személyes tapasztalatomat ami hajfestést illeti. Négy éve állt fent nálam krónikus hólyaghurut, aminek a kezeléséről szinte minden létező szakirodalmat elolvastam, legyen szó a természetes gyógymódokról és persze végig jártam a legjobb urológusokat és nőgyógyászokat is. Természetesen az okát senki nem tudta megmondani. Beszéltek "mézeshetek" szindrómáról ( mert leginkább szexuális együttlétek során jelentkezett) és rossz anatómiáról is, de azt senki sem mondta, hogy négy év szenvedésnek és ezáltal a folyamatos antibiotikum kúráknak egyszerűen a hajfesték elhagyása véget vethet. Érdekes, hogy ezen időszakban alakult ki a fémallergia is nálam (nikkel, kobalt), de akkor még senki nem segített összerakni a képet. Azóta nem használok hajfestéket és szerencsére nincsenek ilyen jellegű problémáim.

Csszszilvi / 2010. október 21. 20.18

Kedves Lucyke! Ha volnál olyan szíves ée leírnád a fuente festéked összetevőit és az előhívószerét is! Sajnos a henna és egyéb növényi hajfestékek nem tudnak világosítani, nekem pedig rézvörös a hajszínem és azt elég sötétre fogják be. Így marad a festés. Csak keresem az ideálist és a jó megoldást, hogy ne mérgezzem magam! Köszönöm. csoszcsalad@gmail.com

Darai Irén / 2010. július 8. 13.53

Kedves Lucyke!
Az én hitemről csak annyit, hogy hiszem azt amit látok és azt amit tapasztalok! Ebben az ügyben a hit kevés, kicsit több, némi ismeretek is szükségesek.Ismeretekre szert tenni úgy lehet, hogy utána nézel dolgoknak pl. itt a neten, sok mindent lehet találni. Irod, hogy a Greenpeace is ezt a festéket ajánlja! Hol? én nem találtam erre vonatkozó közleményt sehol!
Tudnak erről a Greenpeasce-ben, hogy Te a nevükben nyilatkozol? Ez nekem nem baj, hiszen nem én irtam .
Nekem viszont lenne egy kérésem hozzád: Azt a vizet amelyel a hajfestéket leöblited a fejedről, ne engedd már bele a lefolyóba, mert az az én környezetemet is szennyezi, ezt viszont én nem szeretném.Abban is biztos vagyok, hogy ezt a Greenpeace is ajánlaná Neked! Üdv.

Lucyke / 2010. július 6. 16.38

Kedves Darai Irén!

Ha hiszed ha nem ma már létezik az a hajfesték ami egyáltalán nem káros a babára. Ez a Fuente egy Green peace által is ajánlott termékcsalád ami nem károsítja a fejbőrt és nem szívodik fel semilyen káros anyag mert nincs benne. Én is az egészséges életmód hive vagyok de a tulzott aggodalmaskodás távol áll tőlem. 40 éve még veszélyes volt a hajfesték. Egy fiatal anyukának szerencsére ma már nem kell kibírnia 9 hónapot hajfestés nélkül.

Darai Irén / 2010. június 15. 20.07

Kedves Marika!
Milyen jó, hogy itt vagy! Irj okosságokat.

Marika / 2010. június 12. 22.42

Véletlenül tévedtem ide,sok-sok butaságot olvasok...
20 éve festem a hajam,hol szőkére,hol vörösre,minden szint kipróbálva és soha semmi problémám nem volt.Közben 2 gyereket is világra hoztam,teljesen egészségesen maradtak Ők is,Én is.Lehet csak szerencsém volt? De könyörgöm milyen alapon osszátok az eszet és rémítitek hajfesték ellen a kismamákat? Bocs,de ez hallatlan és túlzás. Az ételekben is lehet nehézfém...Tudtad hogy a legtöbb gyógyszer mennyire káros? De ilyen alapon utcára sem kell menni,sőt mély levegőt sem érdemes venni.emberek éljetek már!!!

Darai Irén / 2010. június 2. 11.53

Kedves Lucyke!
Mondj egy terhesgondozást, vagy szülész-nőgyógyász orvost, aki bármilyen festést ajánl a terhes nőknek?
A szuverén jogaidba ugyan nem avatkozik bele senki sem, csak éppen a betegségek okaira nincs semmi válasz.Nem gondolom én magam azt, hogy ne lehetne kibirni egy fiatal anyukának a gyermeke egészségének érdekében festetlenül maradni arra a 9 hónapra. Ez az egyén felelőssége! Mindenki úgy vigyáz magára ahogy tud.

Lucyke / 2010. május 10. 10.56

Kedves Dóri!

Én debrecenben vásárolom a Fuente hajfestéket a Csapó utcán egy fodrászat és fodrász kereskedés van ott. De be lehet szerezni a webáruházukon keresztül is. Nem tudom szabad e reklámozni ez a figaroshop így már megtalálod a keresőben.
Terhes nőknek is ez a festék ajánlott mert vegyszermentes és nem károsítja a babát.

Üdv: Lucyke

HDorottya / 2010. április 13. 13.48

Kedves Lucyke!

Egy ideje keresem a Fuente Tierra hajfestéket, de sehol nem lehet hozzájutni. Te hogyan szerzed be?
Üdv. Dóri

Lucyke / 2010. április 2. 15.22

Sajnálom ami önnel történt. A Fuente Tierra hajfesték teljesen vegyszermentes nem tartalmaz ammóniát és az ősz hajat is befedi bár nekem még nincs ősz hajam:) Még új ez a termék MO.-n én már használom egy ideje.Natúr a többi termékeis. Szererncsémre debreceni a cég aki forgalmazza.

Szántai Szilvia / 2010. március 30. 13.42

Kedves Andi,

Sok ősz hajszál esetén maga a gyártó sem javasolja a fekete logonát. Oka, hogy a színeredmény természetellenes lesz. Érdemesebb keverni vörös árnyalatokkal vagy barnával.

Szántai Szilvia / 2010. március 30. 13.39

Kedves Rita,

Sante és Logona növényi hajfestékek kaphatók, BDIH tanusítvánnyal ellátva, természetes öszetevőkkel. Hátrányuk, hogy nagyon macerás a használatuk, 2 órás hatóidő és nagyon sokáig kell öblíteni mire kimegy a hajból. Ahhoz, h az ősz hajszálakat befedje sűrűn, 3 hetente érdemes használni. 2 éve kezdtem használni a növényi festéteket, mikor várandós lettem, nekem a henna is bevált. A sante és logona nem fogja össze a párnát és a törölközőket, a henna ellenben igen, viszont a henna nálam tartósabbnak bizonyult. Előnyük, hogy szép, természetes színű lesz a haj, hosszútávon javul az állaga is.

macsi / 2010. március 11. 13.59

Szeretném tudni, hogy a Logona hajfestéket Debrecenben hol lehet beszerezni.

Darai Irén / 2010. február 25. 16.46

Irén ez reklámnak jó, csak olcsó!

Irén / 2010. február 4. 00.42

Sziasztok,

a capelli.hu -n találtam egy telejsen ammóniamentes hajfestéket, mindenféle jót írnak rolla. nekem kicsit szakmaias a szöveg, ha jár erre egy fodrász értelmezhetné, hátha hasznos lenne.

Andi / 2009. november 14. 14.29

Teljesen ősz vagyok, régőta festem a emiatt a hajam.Elvékonyodott, fénytelen, rugalmatlanná vált.

Még mindig nem tudom melyik az a növényi eredetü festék ami tutira befedi az ősz hajszálakat.
Véleményt kérnék a fekete logona.-ról, mind színről.
Nagyon kormos fekete, öregeit?
Köszönöm szépen annak aki észre vesz és válaszol.
Üdvözlettel.Andi

Darai Irén / 2009. március 12. 15.42

Kedves Judit!
Ne FÉLJ. Gondolkodj!

Judit / 2009. március 11. 23.07

Bocs, egy apróság még: a fekete henna is allergiát okoz!

Judit / 2009. március 11. 23.04

Kedves Mindenki!
Szomorúan olvastam Irén esetét. Biztosan nem az egyetlen ezzel a betegséggel.
Mégsem húznám meg a vészharangot ilyen erősen. Ma már számtalan kevésbé ártalmas lehetőség is van.
Soha nem szabad elfelejtenünk, hogy minden ember különbözik a másiktól. Így ugyanaz az anyag is különböző mértékben hat ránk. Van egy általános tűréssáv, amibe az átlag belefér, ennél léteznek erősebben ellenálló és kevésbé ellenálló egyedek is. (Mindezt személyes tapasztalatommal is alá tudom támasztani). Azért is akadtam erre az oldalra, mert hála a jelenlegi kiváló anyagi körülményekre arra kényszerülök, hogy magam színezzem ezentúl a hajamat. ...és igen, FÉLEK.
Bár csak az allergiáról, de attól nagyon. Volt már szerencsém hozzá . De azt is tudom, hogy a rengeteg óvintézkedés, amit a gyártók feltüntetnek a készítményeken, tulajdonképpen önmaguk védelme. Pl. az olyan egyedek miatt, akik túlérzékenységi reakciót produkálnak, s ha nem lennének levédve, "de hiszen mi leírtuk", hatalmas összegekre lennének perelhetőek. Akár a gyógyszereknél. Amik legalább olyan sok kárt is tudnak okozni, mint amennyit segíthetnek.
Lényeg, hogy nem szabad megijedni, elijedni, meg kell találni a legmegfelelőb készíményt, és óvatosan bánni vele.
Irén, te pedig ne add fel a gyógyulásba vetett hited! Higgy a saját erődben, és leküzdöd. A tankönyvek, stb. nem ismerik el az ember élni akarásának hatalmas erejét.
Kivánom , hogy gyógyulj meg! Köszönöm, hogy igyekszel másoknak segíteni! Ezért nagyon becsüllek!
Igazán jó lenne, ha ez a Fórum nagyobb olvasottságot kaphatna, is itt sokan elmondhatnák a tapasztalataikat. Így haladva egy egészségesebb életmód felé, közös erővel.

Bognárné,Éva mami / 2009. március 7. 20.33

Irénkém!Ez nagyon komoly!Nem mertem volna gondolni , erre.Lehet,hogy 52 éves szomszédasszonyom veséje is emiatt ment gallyra?Arra kérlek azért, bár látom nem vagy az a feladós fajta, küzdjél, és tartson meg az Istened még nagyon nagyon sokáig,éslegyen erőd az idők véeztéig jobbságra bírni az emberiséget, a nőket, asszonyokat, lányokat!Kívánunk neked a Nőnap alkalmából, minden jót ,és kérünk, vigyázz magadra!Éva mami és családja

Erika / 2009. február 8. 00.27

Markovics Vera a fórumos hozzászólásában a Logona hajfestékről azt írja, hogy befesti az ősz hajat.
Megnéztem a nevezett termék ismertetőjét.
Többszörösen óvaintenek, hogy ősz hajszál
befestésére nem alkalmas.

TVE / 2008. november 27. 12.23

Kedves Pálma!

A növényi hajfesték is szennyezett lehet, de mégsincsenek benne gyárilag azok a szintetikus anyagok, nehézfémek, amikről a cikk szól. Az pedig, hogy "nem káros" végső soron semmiről nem állítható, de azért vannak fokozatok; a növényi alapúak kevesebb kockázatot hordoznak, mint a szintetikus termékek.
Sok függ az adott termék gyártójától is: nem egyszer növényi hennának adnak el olyan terméket, amiben van allergizáló anyag.
Mint azt lejjebb is olvashatod, Markovics Vera a Logona hajfesték mellett voksol. Ezen kívül azt ajánlja, hogy nézd meg a felhasználhatósági időt, jó sokáig hagyd a hajzaton a festéket, s ha lehet, fekete teával keverd ki.

pálma / 2008. november 12. 14.57

Kérdésem hogy a gyógynövény alapú és az ún henna alapú festék nem káros? az teljesen mentes a nehézfémektől?

Hajni / 2008. május 9. 16.22

Kedves Irén!

Sajnálatos, hogy ilyen betegséget kaptál el a hajfestéktől. Édesanyám is szokta festeni a haját és időszakosan ki is szokott jönni rajta sok viszkető piros pattanásszerű kiütés.
Szeretnélek megkérni, hogyha Neked is hasonló tüneteid vannak-voltak a jelenlegi betegségeddel kapcsolatban akkor kérlek vagyük fel a kapcsolatot, mert lehet ez lenne édesanyámnak a kiút régóta fennálló betegségéből.

Köszönettel,
Harmati Hajnalka

Markovics Vera / 2008. április 1. 12.34

Mivel én is az erősen őszülők táborába tartozom, s ráadásul a hajfestékekre kimondottan allergiás vagyok, saját tapasztalataimról is be tudok számolni az
érdeklődőknek.A henna növényi hajfestékek többnyire megbízhatatlanok (a Sante, a Henné Color pl. nekem egyáltalán nem jött be). A Logona növényi hajfestéket viszont kimondottan jónak találom. Többféle színárnyalatban kapható, befesti az ősz szálakat, nem érzékenyít, s a német Öko Teszt vizsgálata szerint káros anyagokat sem tartalmaz - nagyon jónak
minősítették. A Múzeum körúton (kb. szemben a Nemzeti Múzeummal vásároltam, ha jól emlékszem 1700.-Ft.-ért).

:( / 2008. március 31. 12.52

bakker.. nekem nem a személyes hozzászolásokra wan szükségem hanem egy szakszerü megfogalmazásra about mérgezö hajfesték ... werebek

Darai Irén / 2008. március 23. 08.34

Kedves Rita!Ön elfelejtett valamiről itt beszámolni, éspedig arról, hogy anyai örökségként nem csak korai őszülést örökölt, hanem egészséget, és ép elmét is. Ezzel kell eldönteni, hogy akar-e ezen drasztikusan változtatni, vagy örül annak ami van.A sok megjegyzést tevő emberek nyomására nem kell figyelni, hiszen Ők lesznek azok, akik, ha Őn elveszti egészségét," homlokhanyatt" menekülni fognak Öntől.Vigyázzon egészségére, mert csak egy van belőle, és csak Önnek fontos!! Üdvözlettel: Darai Irén.

kmacsek / 2008. március 22. 21.42

Ritának! A hennát ajánlom figyelmedbe! Nem csak vörösre lehet vele festeni, a szín az eredeti hajszíntől függ, de lehet keverni más növényi származékokkal, az ősz hajat is fedi.

rita / 2008. március 21. 18.16

Hello mindenki!
30 éves vagyok, sajnos anyai örökségként korán, 26 éves korom óta őszülök. Elég rohamosan. Nem akartam festetni a hajam, de sokan megjegyezték az őszülést, ezért kezdtem el festetni. Ha bárki tud olyan módszerről, amellyel nem vegyi vagy káros úton elfedhetném a sötétbarna hajam közti ősz hajszálakat, szívesen fogadom. Köszönöm.

brown hawk / 2008. március 9. 00.33

egy biztos: nem kellene vegyi/-gagyi-/gyárak szarjait a hajatokra kenni, és megenni sem.És hogy a környezeti károkról nem is beszélve..........amit ezek a készítmények okoznak a gyártásuk során, a használatuk során, és göngyölegük halmozódása-szennyeződése során.....soroljam még?MAGYAR EMBEREK!!!
ÉBREDJETEK!!!!

Darai Irén / 2007. november 7. 18.47

Kedves zsofi!A kérdésére a válaszom az, hogy arról nem szeretnék itt ebben a fórumban irni, hogy milyen hajfestéket használtam, hiszen ezt a honlapot nem én üzemeltetem és tekintettel kell lennem a jogi szabályokra is. Azt azonban elmondhatom, nincs különbség a boltban vett és a fodrászok álltal használt hajfestékek között, hiszen ők is veszik valahonnan, a nagykerekből. Most irok arról, hogy szakirodalom szerint:a holt keretin sejtekből álló hajat, egy lugos, maró anyaggal felduzzasztják, azért, hogy a festékanyagok a sejtek közé behatoljanak , ami többnyire nehézfém, majd lassan kezd elpárologni az ammónia, stb majd bezáródnak a sejtek, igy bennemarad a festék. A félóra várakozás alatt a fejbőrön keresztül, felszivódnak a méreg anyagok, bejutva a véráramba, azon keresztül az egész szervezetbe, ezálltal rák keletkezéséhez vezet. Először a lágyrészeket támadják, lép, gyomor, máj, vesék, csöves és laposscsontok, idegek. Alattomosan és lassan ölnek.Tanácsom az, hogy legyen elégedett a természetes szinével, vigyázzon egészségére, mert csak egy van belőle és csak Őnnek fontos!! Jó kivánságát köszönöm,üdvözlettel:Darai Irén

zsofi / 2007. november 3. 10.46

Kedves Irén!
Hadd kérdezzem meg, hogy milyen hajfestéket használt, hogy el tudjam ezeket kerülni. (bár lehet, hogy mostanra már betiltották ezeket) Boltban vett, vagy fodrásznál használt festék volt?
Nemrég olvastam viszont arról, hogy egy nagy kozmetikai cég rúzsaiban is sokkal nagyobb mértékben volt fém, mint egy gagyiban :-( Az meg szájon át szívódik fel, meg pláne ha evés közben bejut a gyomorba...
Jobbulást kívánok!!
Zsófi (26)

zsofi / 2007. november 3. 10.43

Kedves Irén!
Hadd kérdezzem meg, hogy milyen hajfestéket használt, hogy el tudjam ezeket kerülni. (bár lehet, hogy mostanra már betiltották ezeket) Boltban vett, vagy fodrásznál használt festék volt?
Nemrég olvastam viszont arról, hogy egy nagy kozmetikai cég rúzsaiban is sokkal nagyobb mértékben volt fém, mint egy gagyiban :-( Az meg szájon át szívódik fel, meg pláne ha evés közben bejut a gyomorba...
Jobbulást kívánok!!
Zsófi (26)

Darai Irén / 2007. október 13. 04.14

Kedves arar!Kérdésedre a válaszom az, hogy nem vagyok sejtbiológus, makró-mikrófizikus, toxikológus, amint emlitettem már, beteg vagyok!Az, hogy kinek milyen mértékben és gyorsaságban ürülnek a nehézfémek a szervezetéből, az teljesen egyén függő.Csontok, izmok, idegek raktározzák,lassan és alattomosan öl, iszonyu fájdalmak közepette.Ebből a szempontból, azt hiszem, mellékes lehet számodra az, hogy vizsgáltatom-e én ezt renszeresen, mert nem magamról szerettem volna irni, csak a létező jelenségről, ami azt hiszem mindenkinek fontosabb!!Hogyha Téged érint esetleg személyesen a téma, és szeretnél többet megtudni, konkrétan rólam, akkor valamilyen uton-módon felveheted velem a kapcsolatot és mindenről beszámolok Neked. Tisztelettel üdvözöllek: Darai Irén

arar / 2007. október 11. 17.14

Kedves Irén!
Ezzel azt akarod mondani, hogy a nehézfémek csak halmozódnak, és soha, a legapróbb mértékben sem csökken a mennyiségük? Te rendszeresen vizsgáltatod ezt?

Darai Irén / 2007. október 6. 10.23

Kedves radha!Köszönöm,hogy itt és ezuton megszólitottál.Szeretném elmondani, betegségem kezdete régre datálható, az azóta eltelt időben, minden uj és régi, alternativ,és nyugatiorvoslás lehetőségeit kipróbáltam, eredménytelenül! EDTA infuzió, homeopátia Voll-féle diagnosztika (Dr Kecskés Gabriella ) és mindenféle cseppek, viz és böjt kura, irányitással és irányitás nélkül, tehát a magam részéről mindent megtettem. Mára már tudom, annak ellenére, hogy sokan állitják van lehetőség, én ezt cáfolom, sőt biztosan tudom, hogy nincs! Akik meggyógyulnak, azoknak soha nem volt néhézfémmérgezésük. Meg kell kérdezni a betegeket, mikor irják ezt le az orvosok, ha leirják, keresik-e az okát.??? Én tudom hogy nem! Sőt!!! Ma már nem keresek senkit, és semmit, erőm, pénzem elfogyott, csak tapasztalataim maradtak. Ezért gondoltam azt, hogy megosztom mindenkivel, akinek fontos az egészsége, szivesen elmondom, hátha segithetek!? Kérdezzetek bátran, bármiről, ismereteimet szivesen megosztom bárkivel! Üdvözlettel:Darai Irén

radha / 2007. október 1. 07.00

Kedves Irén!

Ma már van lehetőség nehézfém kivezetésre homeopátiával, illetve a Voll-féle diagnosztikánál használt spagirikus cseppek között is van olyan, ami segíti a nehézfémeket kivezetni a szervezetből. Illetve kontrollált körülmények között egy böjt kúra is igen hatásos lehet, hogy megszabadulj a káros anyagoktól, amik a szervezetetben felhalmozódtak. Ha még nem tetted, ezeknek járj utána.  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében