• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Olvasónk írta: Mérgező hajfesték

2007.09.25. /
Kedves Ujhelyi Kata! Hallottam a rádióban Ránki Júliával való beszélgetését. Ezért írok most, mert itt is hallom, hogy a felelősségünk nem ér véget a küszöbnél.

Igen ezt én is így gondolom! Én 58 éves vagyok és beteg. Súlyos nehézfém mérgezésem van, melyet a hajfestékből szereztem be. Aggódom a fiatalokért, mivel látom, szinte mindenki festi a haját, nem gondolnak arra, milyen veszélyeknek teszik ki magukat rövid és hosszú távon egyaránt.

Debrecenben élek, az itteni ATOMKI-ben vizsgáltattam be a hajfestéket, ahol kimutatták: az akkor még festett hajamban ugyanazok a nehézfémek vannak, mint a hajfestékben.

A festések során és után egyre rosszabbul lettem, természetesen akkor még nem sejtettem én sem és az engemet vizsgáló orvosok sem, hogy talán a hajfesték a bűnös, az egyre sokasodó panaszaim oka. Két év kellett ahhoz, hogy egyáltalán valami kézzel fogható eredményre jussanak. Miközben én rendszeresen, 2,5 havonként hajat festettem, addigra a nehézfém a megengedett határérték 80 000-szeresére nőtt, amelynek kezelésére még ma sincs gyógymód, gyógyszer. Panaszaimat pszichogén eredetűeknek minősítették, és akként kezeltek.

2006 szeptemberében az MTV1 híradójában láttam a következő hírt: „Ma kezdik Brüsszelben vizsgálni a hajfestékeket, mert kiderült, rákot okoznak." Ennek ellenére még ma is mindenki mélyen hallgat, a festékek ott vannak a polcokon.

Egyre több az allergiás, rákos beteg, nem csak az idősebbek, de a fiatalok között is. Most itt a guar gumi, amiről én azt gondolom, hogy gyógynövény a nehézfémekhez viszonyítva. A parlagfű is csak jelzőnövény: jelzi, hogy baj van! Ez az igazi ok! 14,3 mg/kg nehézfém egy adag hajfestékben! Vas, nikkel, króm, stroncium, rubídium, molibdén, arany, s van még benne bróm, formaldehid és ammónia is.  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében