fbpx

| Exner Tamás, erdőmérnök

Olvasónk írta: Ingyenzacskó, avagy ki fizeti a révészt?

Szombathely külvárosa, péntek délután. Szervízbe kellett vinnem az autómat, két óra a várakozási idő. Gondoltam, közben megnézem a város nevezetességeit, de a helybeliek eltanácsoltak tőle, mondván messze van a belváros, ritkán járnak a buszok, alig maradna időm.

Inkább menjek el a közeli Tescoba, az is van olyan érdekes. Megfogadtam a jó tanácsot, és valóban tíz percen belül ámuldozhattam az óriásbolt szebbnél szebb portékáit mustrálva. Amikor befejeztem a nézelődést, illemtudóan (no meg, hogy ne nézzen mérgesen a biztonsági őr, ha üres kézzel távozok) kiválasztottam három nyalánkságot az élelmiszerosztályon és beálltam a legrövidebb sorba. Előttem három vidám, buliedzett fiatal, két fiú, egy lány teli bevásárlókocsival (kóla, csipsz, miegymás). A pénztáros néni kérdezés nélkül letép nekik egy maroknyi Tesco-gazdaságos ingyenszatyrot. Ez nagyon megtetszett a fiataloknak, mert egyre újabbakat kérnek. Valószínűleg heccből, mert jóízűen kacagnak közben. A néni jobb keze rutinosan zongorázik a pénztárgépen, míg bal kezével egyre gyorsabban tépdesi a szatyrokat. Ùgy a tizenödökiknél elunja, és mérgelődik, hogy nem egyesével kellene az árut a szatyrokba tenni. Erre újabb derültség támad. Halkan megjegyzem, hogy esetleg el kellene kérni a vásárlóktól a zacskók termékdíját. Igen, valóban ezt kellene, mondja a néni, és én csodálkozom, hogy miért a legértelmesebb dolgozók vannak a multik céghierarchiájának alján. Aztán amikor sorra kerülök, csalódnom kell. A néni engem is „megkínál” két zacsival. Mondom, köszönöm nem kérem, van hova csomagolnom. De ő erre könyörtelenre vált: „Ez a szabály, külön kell egyet adnom a mélyhűtött árunak, egyet pedig a többinek”. Ès már dobja is felém a vita tárgyait. Fizetek, majd ott hagyom azokat. Ő is. Döntetlen. Vagy mégsem? Most végül is ki fizette ki a kényszerű adományt? Ès a fiatalok mókáját? Vajon a Tesco és társai az áraikba építették be a (valljuk be) nevetséges termékdíjat, vagy a dolgozóik béréből vonják le azt? Vajon hova kerül az évi sok millió ránktukmált szatyor? A depóniára, erdőszélre, vagy elégetik azokat? Azt hiszem, a többi között ezen a téren is lesz dolga a zöldtárca új vezetőjének.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás