fbpx

| Markovics Vera

Ökokozmetika a házimunka ártalmai ellen

Rengeteget költünk kozmetikumokra, közben a lakásban ránk leselkedő veszélyekről tudomást sem veszünk. Drága piperék vásárlása helyett inkább legyünk körültekintőek a házimunka során. Kozmetikus szakértőnk tanácsai.

Takarítás, mosogatás, ablakmosás közben többnyire nem azon jár az eszünk, hogy jót vagy rosszat teszünk-e a bőrünknek, egyszerűen szeretnénk túl lenni az egészen. Amikor azonban befejeztük a munkát, elkeseredve vizsgálgatjuk megviselt kezünket. A napi többszöri mosogatás nemcsak a bőrt rongálja, de kiszárítja és töredezetté teszi a körmöket is. A háztartási munka során elég sok káros anyaggal érintkezünk, a tisztítószerek között szappant, szerves oldószert, savat, lúgos mosószert, alkoholt és benzint is használunk.

 

Csak a kezemet figyeljék!

A házimunka legnagyobb áldozata nyilván a kézfej és az alkar bőre, ahol ráadásul kevesebb faggyúmirigy található, mint az arcon, ezért a természetes utánzsírozás, az úgynevezett lipid védőköpeny kialakítása több időbe telik. A vékony bőrt nagyon könnyen kiszáríthatja a por, a mosó-, mosogató-, zsíroldó szerek és persze a forró víz is. A savak és a lúgok maró hatásukkal pusztítják a bőr védőfelületét. Az erősen maró, zsírtalanító anyagok akár egy alkalom után is tönkretehetik a bőr védőrendszerét.

Amikor az erős mosóanyagokat (az úgynevezett detergenseket) tartalmazó víz kimossa a védőanyagokat, szabad a pálya az egyéb vegyi anyagok számára. Nem véletlen, hogy főleg a nagytakarítás idején és a szülést követően gyakoriak a kéz bőrével kapcsolatos panaszok.

A kismama az újszülött egészségét féltve mindent kimos, lemos, fertőtlenít, pedig a fertőtlenítőszerek használatát ésszerű határok között kellene tartani. A szintetikus baktériumölő készítmények a bőrt védő természetes baktériumflórát is elpusztítják.

Kesztyűs kézzel

A kiszáradt, sérült felszínű bőrön keresztül felszívódó vegyi anyagok allergiás és ekcémás bőrbetegséget idézhetnek elő, a formaldehidet, ammóniát tartalmazó vegyületek például csalánkiütéseket is okozhatnak. Kérdés, mit tehetünk. A legegyszerűbb, ha

  • nem hagyjuk elkoszolódni a lakást,
  • olyan enyhe tisztítószereket vásárolunk, amelyek környezet- és bőrbarátok,
  • kesztyűt húzunk.

Sokan tiltakoznak a kesztyű ellen, mert úgy gondolják, ügyetlenebbek lesznek tőle, és féltik a törékeny tárgyakat. Ma már a drogériákban nagy választékot találunk különféle háztartási védőkesztyűkből, mindenki megtalálhatja a célnak leginkább megfelelőt.

A tapasztalat szerint vizes munkánál nagyon jól használhatóak a különféle méretekben kapható pamutbéléses gumikesztyűk vagy az egészen vékony, kézre simuló vinilkesztyűk. Az otthoni kertészkedéshez, a lakásban lévő cserepes virágok átültetéséhez és gondozásához – a virágföld is kiszárítja a bőrt! – jó szolgálatot tehetnek a már nem hordott, párját vesztett pamut- vagy vékony kötött kesztyűk. Mielőtt felhúznánk az enyhén behintőporozott védőkesztyűt, ajánlatos zsíros krémmel is bekenni kezünket.

 

Recept takarítás utáni kézápolásra

Egy tálkában keverjünk össze

  • egy evőkanál zsíros túrót
  • két evőkanál joghurttal,
  • egy teáskanál citromlével
  • egy teáskanál növényi olajjal (mandula-, olívaolaj),
  • valamint egy mokkáskanál mézzel.

A krémes péppel körülbelül tíz percig masszírozzuk a kezünket, utána langyos vízzel öblítsük le, és gyengéden töröljük szárazra.

Napozik a párna

Sokak számára nagy talány, mitől jelennek meg piros, viszkető foltok a bőrükön olyankor is, amikor egész nap ki sem tették a lábukat otthonról. Ha felkelés után gyorsan beágyazunk, és nem szellőzik ki az ágynemű, akkor a bőrünkről természetes módon leváló szarusejtekben otthonra (és élelemre) találnak az egyébként a tollpihékben táborozó poratkák. Ne feledjük, hogy a házi por és a poratka a környezetünkben leggyakrabban előforduló allergének közé tartozik.

A párnákat és a paplant, takarót rendszeresen rázzuk fel, és ha van lehetőség, tegyük ki a napra: a száraz, friss levegő és a napfény a poratkák esküdt ellensége. Éjszaka a meleg paplan alatt gyakran megizzad az ember, a verejték pedig kioldhatja az ágyneműben maradt mosó- és öblítőszert. Az illatosított öblítőkben lévő illatanyagok viszkető bőrkiütéseket okozhatnak. Vásároljunk tehát környezetbarát mosószereket, figyeljünk arra, hogy ezt se adagoljuk túl, és ellenőrizzük rendszeresen a gép szűrőjét, kerüljük a szintetikus illatosítók, öblítők használatát.

 

Képek: freepik.com

Tetszett a cikk? Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében frissült 2016-ban. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás