fbpx

| Markovics Vera

Ökokozmetika

Rajtunk is múlik, milyen kép fogad bennünket a tükörben. Ha elégedetlenek vagyunk, érdemes változtatnunk néhány rossz szokásunkon.

Evés

Már kívülről fújjuk a leckét a teljes értékű táplálkozásról, mégis sokszor az egyik végletből a másikba esünk: fogyókúra és méregtelenítés, majd nassolás, üres kalóriák, zacskós vagy agyonfőzött, agyonsütött ételek. Aztán kezdődik az egész elölről. Az elkeseredett küzdelemben a jojóeffektustól előbb-utóbb olyanná válhat a bőr, mintha egy számmal nagyobb lenne a kelleténél. A kudarc megviselő, és elmélyíti a vonásokat. Pedig a felesleges hercehurca sok mozgással és mértéktartó, kalóriaszegény táplálkozással elkerülhető.

Ivás és cigi

Ha már a rossz szokásoknál tartunk, rögtön itt van a bögreszámra elfogyasztott feketekávé és az alkohol, amelyek az egészségünkkel együtt a bőrt is megviselik, mivel vizet vonnak el tőle. A dohányosok több szempontból is rosszul járnak: a nikotin szűkíti a hajszálereket, bőrük sárgásszürke árnyalatúvá válik, az ajkak körüli ráncok a cigaretta szívásától idő előtt kirajzolódnak.

Ha azt szeretnénk, hogy sokáig szép legyen a bőrünk, változtassunk szokásainkon!

1.  Az elegendő alvás, pihenés, mozgás és szabad levegő áldásos hatása a bőrön is meglátszik.

2.  Fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget. Felnőttkorban mérsékeljük a fehérjebevitelt, együnk kevesebb állati eredetű ételt.

3.  Ne hagyjuk kiszáradni a bőrt. Ne használjunk intenzíven szárító hatású szappanokat, igyunk meg naponta legalább öt pohár vizet.

4.  Védjük a bőrt a hidegtől, a széltől és az erős UV-sugaraktól. Ne vigyük túlzásba a napozást, szoláriumozást.

5.  A bőr tisztítása legyen kíméletes, és amikor szükséges, védjük és tápláljuk.

Önjelölt kozmetikusok

A nem megfelelően kezelt pattanásokból maradandó hegek keletkezhetnek. A bőr kitisztításánál a felülfertőzések elkerülése miatt is lényeges a megfelelő higiénia. Tisztítás után a bőrt fertőtleníteni, nyugtatni kell, és a pórusokat is össze kell húzni. Vannak esetek, amikor jobb kozmetikushoz fordulni. A pattanásos, mitesszeres bőr kitisztítása, a grízecskék kivétele szakember feladata.

Túlápolás

Elég gyakori, hogy nem a bőr állapotának megfelelő vagy túlságosan sok kozmetikumot használunk. A túlápolás legalább olyan káros, mint ha egyáltalán nem foglalkozunk a bőrünkkel.

A felesleges krém eltömi a pórusokat, gátolja a bőrlégzést, akadályozza a bőr természetes működését. Ha nem tudjuk, milyen készítményekre van szükségünk, kérjük kozmetikus segítségét. A lelkiismeretes kozmetikus bőrünk állapotának felmérése után pontos tanácsot tud adni.

Akinek érzékeny a bőre, lehetőleg ne használjon egyszerre többféle terméket, így könnyebben rájöhet, mi okozza a problémát.

A fiatalok az első ráncoktól megijedve gyakran idősebbek bőrére kifejlesztett regeneráló (például liposzómás vagy hormonhatású) krémekre váltanak. Pedig ha túl korán hozzászoktatjuk a bőrt az intenzív hatóanyagokhoz, nem lesz mihez nyúlni, amikor valóban szükség lesz rájuk.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 18. számában.

Fotó [cc]: bara-koukoug

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás