fbpx

| Kondora Dóra

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

ÖkoKörbe járok – így gazdálkodom

A nagypályás pénzcsinálásra nevelő Monopoly évekkel a Gazdálkodj okosan! után érkezett az életünkbe. Nosztalgikusan gondolok vissza a játék körökre, amikor a 25 ezer forintos nappali bútorra kuporgattam pénzemet. Az előző rendszer erőforrás dőzsölős felfogásában nem tudtam helyén kezelni, hogy három körből ki kell maradjak, ha nem zártam jól el a csapot.

A magyar háztartásvezetők pénzügyi bukdácsolók, a tudatosság kevéssé jellemez bennünket. Bár a válság világszerte finanszírozhatatlanná vált devizahitelekkel keserítette meg az emberek életét, mi már előtte is a karácsonyi időszakban meglóduló áruhitelek terheit cipeltük. Huszonhárom évvel a politikai, gazdasági változások után nem mutogathatunk az előző rendszerre.

Sajnos az iskolákban továbbra is csak kevés helyen tanítják a pénzügyi tudatosságot. Így marad a családi szemlélet, a baráti beszélgetések, vagy a „pénzügyi iparban” dolgozókkal való találkozások, ahol magunkra csipegethetjük a tudatosság morzsáit.

A takarékoskodás felfogható önmegtartóztató, aszkéta életmódként, vagy megfordítva, a jövőbeli költés lehetőségeként. A mindennapok gazdálkodása kéz a kézben jár az ember életének nagyobb pénzügyi befektetéseivel. A hangya típusok idővel nagyobbat álmodhatnak a tücsköknél. Előbb vagy utóbb mindannyian lakás-, autó-tulajdonosok leszünk.

Ezeknél a nagy beruházásoknál fontos, hogy úgy hozzunk jó döntéseket, hogy felmérjük az aktuális élethelyzetünk mellett az elkövetkezendő évek kilátásait. Nem mindegy, hogy 2 fizetéssel, évi 2×1 hét pihenéssel, 2×2 kerékkel, vagy 3 gyerekkel, 1 keresettel és 4 kerékkel számolunk.

Az ökolábnyom segítségével összehasonlíthatjuk az emberi keresletet a Föld megújulásra képes ökológiai kapacitásával, értve ezalatt a termőföldek és tengeri területek megújítását,  a hulladék elnyelését és ártalmatlanná tételét. Az ökológiai lábnyommal képesek vagyunk megbecsülni azt, hogy egy adott életmód mellett a Föld mekkora része, vagy hány Föld bolygó szükséges az emberiség fenntartásához. Az ökolábnyom mértékegysége a globális hektár (gha).

Vásárlási szokásaink tudatos tervezésének jótékony hatását nem csak a saját életminőségünkön érezzük. Választásainkkal a saját pénztárcánkból költünk úgy, hogy mellette mások életére is hatással vagyunk. Amikor az idényzöldséget a szupermarketek polcai helyett a bevásárló közösségnek szállító kíméletesen termelő gazda kosarából választjuk a webshopból, mindketten kölcsönösen előnyös helyzetbe kerülünk. Úgy teremtünk pénzt, hogy közben értéket teremtettünk, a saját környezetünkben. A választás másik oldala, hogy ezzel mennyire terheljük, vagy épp tehermentesítjük a környezetünket a szállítás során felmerülő szennyezés, a hulladék kezelés szempontjából.

Mindannyian tudjuk, hogy hányas lábunk van. Költési szokásainkból azt is sejtjük, hogy mennyire élünk nagy lábon. A lábnyomunkat azonban nem csak a nyári aszfalton és homokban hagyjuk ott, hanem a bolygónkból is kitaposunk egy földdarabot magunknak. Azzal, ahogyan a mindennapjainkat éljük, ahogyan és amivel utazunk, ahogyan vásárolunk, legyen szó a magyar alma és az equadori banán, vagy a normál és az energiatakarékos izzó közti választásról.

Ezekkel a választásokkal tudjuk kicsiben befolyásolni a környezet terhelését, ez határozza meg az egyéni ökológiai lábnyomunkat. Merthogy ökológia lábnyoma egy bevásárló közösségnek, egy iskolai osztálynak, egy vállalatnak, egy országnak is lehet.

A miénk például kétszer akkora, mint amennyi megillet bennünket, de ha a Földön minden ország akkora lábon élne, mint az USA, akkor 5 golyóbisra volna szükség. Világszinten 2006-ban az emberiség teljes lábnyomával számolva 1,44 Földre volt szükségünk, az évek múlásával ez a szám nő. Minél gazdagabb egy ország, annál nagyobb lábon él, az átlagnál 4-szer nagyobb a listavezető Egyesült Arab Emirátusok lépése.

Tippek tudatos pénzgazdálkodáshoz

  • Szívességi kör Közösségi oldal, ami a bizalom, az adás, az együttműködés értékein keresztül tör a mindennapok jobbá tételére.  A kör a kapcsolódás élményével ajándékozza meg a közösség tagjait. Különböző munkacsoportok mentén dolgoznak az önkéntesek: a Színes kórház színes alkotásokkal teszi élhetőbbé a kórházakat, a Konyhatündér főzési tippekkel kedveskedik, a Szíves angyal családi programokat szervez. „Felajánljuk, amit örömmel adunk – és kérjük, aminek örülnénk épp. Egyéni lelkesedések mentén – de keretek között. Mert a munka igenis lehet, legyen öröm!”
  • Suska csere-bere kör  Itt a termékeinket és szolgáltatásainkat tudjuk elcserélni egymással, bizalomra alapozva.  Fizetőeszköze a Suska, amely a tagok között forogva serkenti a kreativitást és bátorítja új képességek fejlesztését. Elismeri az egyén és a közösség értékteremtő képességét. Olyan tevékenységek végzésére sarkall, amely örömet nyújt a végzőjének és általa a felhasználójának is. Támogatja a helyi termelés fellendülését és ösztönzi a személyes kapcsolatok kialakulását.
  • Telekocsi – utazási költségcsökkentés útitársakkal – Oszkár , Zivi
  • maesteszinhaz.hu – színházjegyek féláron csak ma este

Megjelent a Szatyor Egyesület májusi hírlevelében

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás