| Tudatos Vásárló
Növényi olajok magas vérnyomás és szívroham ellen
Az alfa-linolénsavat tartalmazó olajok, növények, mint például a dió, csökkentik a vérnyomást és a szívinfarktus kockázatát – állapították meg japán és amerikai vizsgálatok.
Japánban a Shiga Egyetem kutatói csaknem ötezer, önként
jelentkező felnőttet vizsgáltak. A hatalmas tanulmányban nem csak japán, hanem
amerikai, angol és kínai személyek is részletesen beszámoltak táplálkozásukról
és a kutatók nyolc alkalommal mérték az alanyok vérnyomását. A munkacsoport az
adatok értékelése során figyelembe vette a vizsgált személyek életkorát,
életmódját is, például azt, hogy dohányoztak-e, vagy volt-e súlytöbbletük.
Amikor 14 ilyen szempontot is beszámítottak, kiderült, hogy azok, akik
táplálkozásukkal – olajtartalmú salátaöntetek, olajos magvak – sok
alfa-linolénsavat fogyasztottak, alacsonyabb vérnyomással éltek, mint azok, akik
kevesebbet ettek ebből a tápanyagból.
Az alfa-linolénsav az egyik fontos, többszörösen telítetlen
zsírsav és azt már korábban is kimutatták, hogy ha valaki csak olyan ételeket
eszik, melyek keveset tartalmaznak ebből a zsírsavból, nagyobb esélye van az
életveszélyes szívritmuszavarok megjelenésére, mint annak, aki bőségesen
fogyaszt növényi olajokat, szóját, lenolajat vagy diót.
A másik vizsgálatot az amerikai Harvard Egyetem munkatársa, Hannia
Campos vezette, a vizsgálat színhelye pedig Costa Rica volt. Csaknem kétezer szívrohamot
elszenvedett helyi lakos táplálkozási adatait hasonlították össze olyan hasonló
korúakéval, akiknek nem volt infarktusuk. Ez a munkacsoport is figyelembe vette
a vizsgált személyek dohányzási szokásait, testsúlyát, vérnyomását és minden
egyéb kockázati tényezőjét és csak azokkal a különbségekkel foglalkozott,
melyek az alfa-linolénsav fogyasztásban, a vizsgálati alanyok zsírszövetének
összetételében voltak.
Egyértelműen bizonyítani lehetett, hogy akiknek az étrendje
gazdag volt alfa-linolénsavat tartalmazó ennivalókban, azok ritkábban kaptak
szívinfarktust, mint azok, akik más koszton voltak. Az alfa-linolénsav szívvédő
hatásához meglepően kevés ilyen ételre volt szükség: elég volt naponta két
teáskanálnyi szója- vagy repceolaj, fél kávéskanálnyi lenmagolaj, vagy három-öt
szem dió.
A két tanulmány az American Heart Association Hypertension c. folyóiratában jelent
meg.
Forrás: MTI
Kép [cc] p2cl