fbpx

| Radovics Rita

NoPack: Megnyílt az első magyarországi csomagolásmentes bolt és kávézó

Az október 1-én nyílt budaörsi boltban, amely egyúttal kávézó is, nincs felesleges csomagolóanyag. Mindenki a saját dobozába, üvegébe vagy kosarába teheti a megvásárolt élelmiszert. A tulajdonosok hitvallása, hogy egy előre eltervezett vásárlással nem csak élelmiszert és csomagolóanyagot, de pénzt is spórolhatunk. Képes beszámoló a helyszínről. 

Nyugat-Európában már találkozhattunk a zéró hulladék mozgalommal, illetve a csomagolásmentes üzletekkel. A tudatosvasarlo.hu korábban már hírt adott a legismertebb berlini Original Unverpakt boltról valamint a hasonló szellemiségű belgiumi boltról, amely nemrég nyílt Leuvenben.

A budaörsi noPack is hasonló elven működik:

 

1. Hozd Magaddal a tárolóedényed (vagy vásárolj a boltban befőttesüveget/vászonzsákot)!

2. Válaszd ki a terméket!

3. Töltsd meg a számodra szükséges mennyiséggel!

4. Méresd le!

5. Fizesd ki!

5+1. Legközelebb se felejtsd el magaddal hozni a tárolóidat!

 

 

Az első magyarországi üzletben, Budaörsön 2015 október elsejétől várják a vásárlókat. A noPack nem csak a bevásárlás helyszíne, de a hangulatos üzlet kávézóként is üzemel, ahova be lehet ülni egy kávéra, teára, vagy a közeli pékségben készült friss-ropogós croissont-ra. A tervek szerint franchise rendszerben további noPack bolt nyitása várható a jövőben.

 

 

A bolt vezetőjét kérdeztük, az ötletről, készülődésről, termékekről.

 

Milyen típusú termékeitek vannak?

A kínálat széles: zöldség, gyümölcs, méz, lekvárok, tésztafélék, péktermékek mellett többféle kávé, tea, csoki, fűszer, magvak, aszalványok, keksz és naturkozmetikum közül is választhatnak a vásárlók. 

 

Csak bio termékeket árultok?

A kínálat nem csak minősített bio termékekből áll, de törekszünk a vegyszermentes, ellenőrzött gazdálkodásokból származó termékek használatára, így van bio és fair trade termékünk is. Mivel fontosnak tartjuk az egészséges életmódot, nem árulunk kristálycukrot vagy cukorkaféléket, helyette erotritet, xilitet lehet kapni a boltban.

Lisztek közül is a válogatott minőséget részesítjük előnyben pl. kiralybuzaliszt, kukoricaliszt. Jó hír, hogy hamarosan érkezik a hazai rizsliszt is.

  

A nem minősített bio terméknél, hogy tudjátok ellenőrizni a vegyszermentességet?

Fontosnak tartjuk, és ezért lehetőségeink szerint igyekszünk vegyszermentes termékeket beszerezni. Mi leginkább a gondosan megválogatott termelőkbe és forgalmazókba vetett bizalomban hiszünk.

Honnan érkeznek a termékek?

A legtöbb terméket 50 kilométeres körzetből szerezzük be. A péksütemény Budaörsről érkezik, a zöldség és a méz 50 kilométeres körzetből. Viszont a fair trade csokoládét már „egy kicsit” messzebbről Columbiából hozatjuk be.

 

Hogy viszonyultak a termelők ahhoz az igényetekhez, hogy csomagolás nélküli, ömlesztett árut szeretnétek?

Változóan, de végül is az lett partnerünk, aki hozzánk  hasonlóan gondolkodik.

Hogy ösztönzitek a vásárlókat arra, hogy tényleg vigyenek magukkal dobozt/szatyrot, és ne helyben vegyék meg, ha anyagilag mégis megtehetik?

Mivel a kávézó miatt közösségi tér leszünk, fontosnak tartjuk a kommunikációt, a közvetlen kapcsolatot, beszélgetést a vásárlókkal. Ezek során az elveinket is szeretnénk átadni nekik.

Mennyibe kerül a boltban a doboz és a szatyor?

A vászonszatyor mérettől függően 300-500ft. Az üvegek pedig szintén mérettől függően 80-200ft között kaphatók.  

Milyen árkategóriájú bolt vagytok?

A piac es biobolt között helyezzük el magunkat.

Miért pont Budaörsöt választottátok?

Itt élünk, itt a legjobb a helyismeretünk, ismerjük a közösséget, a családokat és az igényeiket. Itt vagyunk otthon.

Néhány adat a mindennapi fogyasztásunkról

–       A világon naponta 500 millió műanyag szatyor kerül forgalomba, Magyarországon ugyanez a szám 1,5 millió.

–       A hazánkban keletkező kommunális hulladék mennyisége 500 kg/fő/év, amelynek jelentős része csomagolóanyag.

–       A hazai kommunális hulladéknak csak mintegy 14%-a kerül újrahasznosításra, 6% hulladékégetőbe, 80% pedig lerakásra.

–       A világon évente megvásárolt élelmiszer 30%-a végzi hulladékként. Ez közel 1,3 billió tonna élelmiszerhulladékot jelent éves szinten, amely négyszerese a 868 millió éhező ember élelmiszerszükségletének.

–       Európában 89 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente.

–       Magyarországon évente 1,8 millió tonna ételt dobunk a kukába, ez háztartásonként mintegy 100 kg kidobott ételt jelent.

–       A kidobott élelmiszerrel nem csupán csak a konkrét terméket pazaroljuk el, hanem azzal együtt az annak előállításához felhasznált erőforrásokat – energiát, vizet, termőterületet – is.

–       Ha az élelmiszerpazarlás egy képzeletbeli ország lenne, akkor ezt az országot a világon csak Kína és az USA előzné meg a szén-dioxid-kibocsátás mértékében. 

 

Cikket és a fotókat köszönjük Radovics Ritának, a TVE önkéntesének!

Kép: nopack, Radovics Rita

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

                

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás