fbpx
fairtrade banán ültetvény nők

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Nézd, ennyivel jobb egy fairtrade ültetvény!

Sokszor írtunk már arról, milyen méltatlan körülmények között dolgoznak a trópusi gyümölcs-ültetvények munkásai szerte a világon. Milyen az élet ott, ahol a Fairtrade szabályai védik őket, a száz százalékban fairtrade szabályok szerint működő, részben organikus ültetvényeken? Képes beszámoló Ghánából.

Tudjuk, hogy egy átlagos banánültetvényen sokszor embertelenek a viszonyok. Van, ahol a főként női dolgozóknak nem jár még a mininmálbér sem, hogy az időseknek nem jut nyugdíj, a terhes nőket kirúgják. Részletesen beszámoltunk róla, ahogy szédülést, vetélést, rákot okoz a túlzott vegyszerezés ecuadori banánföldeken, amint arról is, hogy a legtöbb európában fogyasztott banán olyan helyről származik, ahol nemhogy orvosi ellátás, de még ivóvíz se jut a munkásoknak.

Hogy mindezzel a borzalommal szemben lássunk jó példát is, milyen az élet Ghána száz százalékban fairtrade szabályok szerint működő, részben organikus ültetvényein?

fairtrade banán ültetvény nők

Iskola, buszjárat, női jogok

A Volta River Estate Limited (VREL) 5 farmot – ebből 3 organikusat – működtet a Volta-folyó mentén. 1996-ban a VREL volt az első cég Afrikában, amelyik fairtrade minősítést szerzett.

A cég ma több mint 10.000 tonna fairtrade banánt exportál évente, és 700 embernek ad munkát. A 2019-es adtok szerint a 400.000 USA dollárnyi fairtrade prémiumot a helyi közösségek életminőségének fejlesztésére fordították. A környéken több mint 4000 ember megélhetése kötődik indirekt módon a VREL-hez.

A VREL minden farmján törekszik arra, hogy kevés vegyszert használjon, ami munkaerő-igényessé teszi a termelést.

Egyre több, jelenleg 700 állandó alkalmazottat foglalkoztat egy olyan régióban, ahol hatalmas probléma a munkanélküliség.

fairtrade banán ültetvény nők

A Fairtrade felárnak köszönhetően a VREL számos fejlesztést hajtott végre, amelyek javítják a helyiek életminőségét. Iskolát, kórházat, nyilvános vécéket épített, számítógépes oktatóközpontot létesített, kiépítette az ivóvízellátást. Ösztöndíjakkal segíti a fiatalokat, és egészségbiztosítást fizet a dolgozóknak és azok családjainak.

A VREL mindezen felül az elmúlt években körülbelül 20-30%-kal az országos minimálbér fölötti bért fizet, és női dolgozóinak 3 hónap fizetetett anyasági szabadságot biztosít.

fairtrade banán ültetvény nők

A cég büszke arra, hogy az alkalmazottaik több mint 23%-a nő.

Ez az arány sokkal magasabb, mint más banánültetvényeken – írják.

A fenti képen a ghánai mezőgazdasági szakszervezet munkatársa tart képzést a helyi kis szakszervezet vezetőinek és tagjainak. Az elmúlt három év során a Banana Link programja keretében számos ilyen képzésre került sor Ghánában és Kamerunban. A cél, hogy a munkások olyan tárgyalási, érvelési technikákat, ismereteket sajátítsanak el, amelyekkel magasabb bért, jobb munkafeltételeket harcolhatnak ki maguknak.

“Nincs az a sürgős munka, ami ne hagyna időt arra, hogy biztonságban végezzük el” – olvasható a fenti táblán. Lenne helye Magyarországon is.

Orvos és gyógyszertár

A 2003-ban alapított Golden Exotics Limited (GEL) a legnagyobb banán- és ananásztermesztő Ghánában. A GEL volt az első Afrikában, aki 100%-ban fairtrade előírások szerint termel. A szakszervezetek szabadon működhetnek, toborozhatnak tagokat és tárgyalhatnak a vezetőséggel a dolgozók érdekei szerint. A cég több mint 3000 embert foglalkoztat. A munkások nagy része úgy érzi, a bére elég arra, hogy fedezze az alapvető háztartási kiadásaikat.

A GEL ültetvényein 10 ezer tonna ananászt és 50 ezer tonna banánt szüretelnek évente. A cég azon dolgozik, hogy terméke ne csak fairtrade, hanem organikus is legyen.

Az ültetvényen a cég által működtetett orvosi rendelő látja el a munkásokat. Ez arra is lehetőséget ad, hogy az itt dolgozó orvos azonosítsa a munkával összefüggő megbetegedéseket, és ha szükséges, más munkakörre javasolja a beteget. Saját gyógyszertáruk és laboratóriumuk is van, ami azért is fontos lehet, mert a HIV elterjedt fertőzés Ghánában.

A GEL Exotics a fairtrade premiumból az ültetvény 60 km-es körzetében támogat mintegy 25 települést.

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülhetsz a kampány következő állomásairól.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!

Képek: Make Fruit Fair/James Robinson Photography/voltariver.com/Golden Exotics Limited

ökokör háztartászöldítés ofofEz a tartalom az Európai Unió #OurFood.OurFuture projektje keretében valósult meg, semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás