fbpx

| Fodor Réka

Nemet mondtak a palackozott vízre

Az amerikaiak évente 70 milliárdnál is több műanyag palack vizet vásárolnak. Ezzel a mennyiséggel 370-szer körbe tudnánk rakni a Földet. Felismerve a műnyag palackok gyártásának fenntarthatatlanságát, San Francisco vezetése elsőként mondott nemet az egyszer használatos pillepalackokra.

Az egyszer használatos palackok óriási terhet jelentenek a környezetünknek: a gyártásukhoz nagy mennyiségű olajra van szükség, és sok esetben csak egyszer használjuk őket, rögtön a kukában végzik, a szeméthegyet gyarapítva ezzel.

A Centre for a New American Dream cikke szerint az amerikaiak éves palackmennyiségének legyártásához körülbelül 17 millió hordó olaj szükséges. Egy átlagos amerikai család kb. 56 palack vizet fogyaszt hetente, és ennek csak a töredéke kerül a szelektív kukába. Nem beszélve arról, hogy a profitra éhes vízpalackozók sokszor sima csapvizet töltenek az “ásványvizes” palackokba.

2014 tavaszán San Francisco rendeletben tiltotta meg az egyszer használatos műanyag palackba töltött vizek közterületen történő árusítását és terjesztését. Ezzel a lépéssel az első olyan nagyváros lett az USA-ban, amelyik ilyen tilalmat rendel el.

A videóban bemutatkoznak San Francisco vezetői és azok a közösségi szervezők, akik segédkeztek a rendelet megalkotásában.

 

Többet is megtudhatsz a San Francisco-i palackozott víztilalomról itt. Ez a videó része a Ne palackozz vizet! kampánynak, amelyben olyan gyakorlati tanácsokat és felhasználható ötleteket találsz, amik segítenek a te közösségedet is megszabadítani a palackozott víz fogyasztásának szokásától. Készen állsz a változtatásra?

Kattints ide, ha többet szeretnél tudni!

Tudsz hasonló kezdeményezésről? Írd meg nekünk a szerk[kukac]tudatosvasarlo.hu-ra! Köszönjük!

Kép: Unbottle kampány

A cikk a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/1329/2013-as számú Zöld Forrás pályázat keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás