fbpx

| Tudatos Vásárló, Nagy Melinda

Nem tilos saját dobozba kérni az ebédet vagy a kávét

Milliónyi egyszer használatos műanyag doboz landol a kukában, pedig a hazai szabályozás engedékeny a saját dobozzal és a keep cuppal szemben. Éves szinten egy háztömbnyi szeméttől kímélnénk meg csak Budapestet, ha saját dobozban kérnénk az ebédet és hozzá a kávét.

Egy 2015-ben készült nemzetközi jelentés szerint a tengerekben és óceánokban 269 ezer tonna PET-palack és műanyag hulladékdarab úszkál, és ez a mennyiség az elmúlt két évben vélhetően tovább nőtt. A probléma már bőven egy ökológiai katasztrófa előszobája, erről beszél egy másik nemzetközi a tanulmány, amely egy sor adattal támasztja alá, hogy ebben az ütemben, 2050-re több szemét lesz az óceánokban, mint hal.

Az elmúlt év végén több mint 200 ország írta alá az óceánokban és tengerekben lévő műanyaghulladék csökkentésére született ENSZ-határozatot, ami a résztvevők reményei szerint megnyithatja az utat egy kötelező érvényű nemzetközi szerződés előtt.

Egyutas csomagolás

A műanyag palackok mellett a legnagyobb problémát az egyszer használatos műanyag csomagolások jelentik, ezekkel leginkább az elviteles rendszerben találkozik a vásárló. Nincs idő a kifőzdében megenni az ebédet, vagy haza szeretnénk vinni, ezért kérünk dobozt.

Vagy a reggeli rohanásban beugrunk a kedvenc helyünkre egy kávéért, amit eldobható műanyag pohárban hozunk el, és a kávé elfogyasztása után már landol is a kukában. Az egyszer használatos csomagolásokkal nemcsak kávézás és étkezés során találkozunk, hiszen ott vannak az üdítős, shakes, fagyis poharak, de a sort hosszasan sorolhatnánk.

Kíváncsiak voltunk, hogy nagyságrendileg mennyi egyszer használatos pohár fogy a nemzetközi kávézóláncoknál, ezért megkerestük a Starbucks, California Coffe Company, Costa Coffee, Coffeshop Company és a McCafé képviseletét, de vagy nem válaszoltak, vagy azt a választ kaptuk, hogy erről nem gyűjtenek adatokat.

Több mint 13 millió ételhordó doboz kerül a kukába csak Budapesten

Kapott adatok híján becslést végeztünk: mennyi műanyag hulladék keletkezik, ha a felnőtt budapesti lakosság harmada minden héten legalább egyszer eldobható műanyag dobozban kéri az ételt a kifőzdében. Mivel a műanyag dobozt legtöbbször a munkahelyi étkezés során használjuk, a dolgozó lakosság számát vettük figyelembe. A becsléshez a KSH adatait használtuk.

Eszerint 2017-ben a Budapesten 845 300 fő volt a foglalkoztatottak száma. Ha közülünk minden harmadik hetente csak egyszer dob a kukába műanyag ételhordó dobozt, az havi szinten 1 127 068, éves szinten 13 524 816 dobozt jelent.

Ugyanezt heti 2 kávéval számolva a dupláját, éves szinten 27 049 632 műanyag kávés poharat jelent.

Van megoldás

 Nincs még saját újratölthető keep-cup-od?

 Válaszd a  Tudatos Vásárlók Egyesületének   menő, Fairtrade keep-cup-ját, ezzel ne csak   a környezetet véded, de egy jó ügyet is   támogathatsz.

Mielőtt beleesnénk abba a hibába, hogy kikiáltjuk a műanyagot valami ördögtől való dolognak, érdemes megjegyezni, hogy sok esetben – többek között élelmiszer-biztonsági szempontból – igenis indokolt a használata. Viszont az egyszer használatos ételhordó dobozok, poharak nem éppen ebbe a kategóriába tartoznak. Ez a hulladék egyértelműen az értelmetlen kategória. 

Minimális odafigyeléssel megelőzhető lenne, ha egyszer használatos csomagolás helyett saját, kimosható dobozban vinnénk el az ételt, a kávét pedig mondjuk egy menő design keep cup-ban, amit akár évekig is használhatunk.

A jogszabály megengedő a saját elviteles dobozzal

Gyakran hallani, olyan közkézen forgó információt, hogy a vendéglátóhelyeknek nem is szabad a mi dobozunkban kiadnia az ételt, ezért sokan nem is mernek előhozakodni a kifőzdében a saját dobozukkal. Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet valójában, mit ír elő a jogszabály. Elhozhatjuk az ételt a kifőzdéből saját dobozban? A kérdéssel megkerestük a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatalt.

Tájékoztatásuk szerint közfogyasztásra ételt készítő és forgalmazó létesítményekben nem tilos az ételt ételhordóban kiadni: „Gondosan ügyelni kell arra, hogy az átvett edényekkel sem a tálalóteret, sem az adagolt ételeket nem szabad szennyezni. Éppen ezért sokan választják inkább azt a megoldást, hogy nem kezelik a fogyasztók kétes tisztaságú edényeit, hanem azok helyett eldobható műanyag dobozokba tálalnak. Ezt a tevékenységet a vállalkozásoknak kell szabályozniuk a saját HACCP rendszereikben, ahol a lehetőségeket és az élelmiszer-biztonsági szabályokat egyedileg kell szinkronba hozniuk.”

A vendéglátósok attól tartanak, hogy ha a nem megfelelően tiszta edény miatt kapunk ételmérgezést, akkor pórul járnak, hiszen pereskedés esetén nehéz bizonytaniuk, hogy a mi dobozunk tisztaságával volt a baj és nem az ő főztjükkel. Ezért inkább eldobható műanyag dobozban adják ki az ételt. Habár érthető, hogy senki sem szeretne ilyen bonyolult ügyet a nyakába, a hulladékhegyeket látva, mégsem túl öko megoldás.

Próbaképpen megkérdeztünk néhány közeli kifőzdét, elhozhatjuk-e saját dobozban az ebédet: mindenhol igent mondtak.

Kíváncsiságból a témába vágó Facebook-csoportban is feltettük a kérdést: mit szoktak szólni a vendéglátósok a saját dobozhoz? A válaszolók majdnem mindegyike pozitív tapasztalatokról számol be, vannak olyan helyek, ahol kifejezetten örülnek az elmosható dobozoknak.

A szabályozás tehát megengedő, erre lehet hivatkozni, de mivel nem kötelező jellegű, ezért érdemes olyan étkezdét választani, amelyik ilyen formában is támogatja a hulladékcsökkentést. És persze, fogyasztóként mi is legyünk körültekintők, csak alaposan tisztára mosott edényt vigyünk magunkkal.


Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás