fbpx

| Kovács Gyula

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Nehogy az úton elpusztuljanak…

„Minthogy kertjeinket különböző kiváló gyümölcsfákkal ékesíteni és gazdagítani határoztuk, és az alkalmas idő, vagyis a tavasz most következik, megkeresünk téged, hogy szándékunkat sikerre segítsd, mint aki részben saját kertjeidből, részben máshonnan könnyen megteheted.”

Az idézet egy 1573. március 8-án Bécsben kelt levélből való, melyben Miksa fordul Verancsics Antal érsekhez, hogy a híres magyar gyümölcsfajtákból saját kertjei számára oltóanyagot szerezzen. A szöveg latinul íródott, de a fajtaneveket Miksa magyarul jegyezte, ami arról árulkodik, hogy az akkori nyugat szemében legkiválóbb fajták közül nem egyet magyar eredetűként tartottak számon. Azt azért tudnunk kell, hogy hozzánk a legtöbbje keletről érkezett, majd némi nemesítés után került a kertkultúrára sokat adó nyugati államokba. Ezek a fajták aztán beolvadtak az európai alakok sorába, származási helyük és eredeti formájuk többnyire homályba veszett. Akadnak viszont az országban zugok, ahol még megtaláljuk ezeket a kiváló fajtákat, több száz éve változatlan formájukban, sőt, még régebbi, máshol sosem ismerteket is. Nem akármilyen helyek ezek, még a nevük is izgalmas: dzsungelgyümölcsösök. A Felső-Tisza vidékén, Szatmárban akad ezekből egy. Még.

Fintha István, a Hortobágyi Nemzeti Park polihisztora mesél a dzsungelgyümölcsösökről.

Dzsungelgyümölcsös. Én személyesen nem szeretem ezt a kifejezést. Hangzatos ugyan, de a szóban forgó erdőket nevezzük inkább ártéri gyümölcsösnek. Enélkül is nagyon érdekesek, ugyanis nem emberi tevékenység hozta őket létre. Spontán alakultak ki: a víz hozta, madár hordta magok az ártéren szépen legyökereztek, és idővel erdőt alkottak. Azóta magról, sarjról újulnak. A középkorban már léteztek ezek a gyümölcsligetek – a besztercei szilváról például tudjuk, hogy patikában árulták. Ekkorra a szóban forgó fajták egy része már kialakult, mások pedig azóta fejlődtek ki – természetesen néhányuk az emberi kiválogatás eredményeképp. Azt azért tudnunk kell, hogy ez a kezdetleges nemesítés céljaiban és eszközeiben távolról sem volt azonos azzal, amit manapság művelnek. Mostanában csak az a fontos, hogy a gyümölcs látványos legyen, és gyorsan érjen. Íz dolgában úgy aránylanak ezek a mi ártéri gyümölcsfáink hozta terméshez, mint a boltban vásárolt csiperke az erdőben gyűjtött vadgombához. Sőt, a szilvák még bőségben sem maradnak el az intenzív fajták mögött: éréskor még átlagévekben is gyakran kell kitámasztani ezeknek a fáknak az ágait! Az ilyen szilvából készült lekvár pedig nem igényel cukrot, és nem penészedik.

Ezeknek az ősi fajtáknak a másik, talán még fontosabb értékük, hogy alig-alig kell őket istápolni. Nem nagyon van szükségük permetezésre, locsolásra, kapálásra. Kártevőkkel és betegségekkel szemben egyaránt ellenállóak. Az időjárás persze velük is elbánik néha, de a nemesített rokonoknál így is jobban bírják a tavaszi fagyokat, és a gyümölcsük is kiválóan eláll. Mikor még nem jöttek divatba ezek a mai agyonkeresztezett változatok, a téli szüretelésű almákhoz pl. nem kellett hűtőház. A feleségemmel egyszer tízfokos télben szedtünk az egyik almafáról egy kosárnyit. Hagytuk, hogy a szoba melegében kiengedjen, de a húsa ekkor sem puhult föl, és két hétig, amíg a kosár ki nem fogyott, mind ízletes maradt.

Aztán az ősi gyümölcsök neve is kedves az embernek. Csak néhány: kozma-, kármán-, méz-, eperrel érő körte; borízű, kormos, mohos, pogácsaalma; boldogasszony-, lószemű, nemtudom-, gömöri nyakas szilva. Sorolhatnám.

Luby Margit, a Szatmár nagy néprajzírója még arról számolt be, hogy valaha rendkívül kiterjedtek voltak a vad gyümölcsösök. Ifjúkoromban gyakran jártam az Északkelet-Alföld ártereit, még akkoriban is sok helyütt lehetett ilyet találni. Mára már csak egy „hivatalos” létezik, a Kisar községről elnevezett. Ezt jelenleg is birtokolják, kezelik, használják. Föl van osztva a helybéliek között kis parcellákra, de egyébként teljesen egységes az egész, nem szabdalják kerítések. Területe kb. 8-10 hektár. Fejből meg nem mondom, de kb. 8-10 almafajtát, három-négyféle diót, körtét és szilvát találunk a területen. Ilyen szilva a besztercei, vagy a pálinkának és lekvárnak való nemtudomszilva, a híres penyigei.

Penyige kis szatmári falu. Hagyományos törekvése a községnek a régi falusi vásárok minden giccs nélküli megjelenítése, és ezzel véleményem szerint sok híresebb vásárt maguk mögé utasítanak. Augusztus utolsó vasárnapján rendezik. Ennek keretében törekednek a régi fajták felkarolására, de a főszereplő a szilva. Sok egyéb program mellett van itt ilyenkor hagyományos lekvárfőzés, kaphatók különféle gyümölcsök és gyümölcsös édességek. Felújított a falu egy régi házat, és lekváriumot (lekvármúzeumot) rendezett be, ahol bemutatják a tágabb környék őshonos gyümölcseit és az azokból készíthető termékeket. Érdemes lenne felfigyelni rájuk!

Milotán a diót ünneplik hasonló keretek között. Ott olyankor minden kapható, ami dióból készül. Egyébként a minotai dió is igen híres, a legjobb fajták egyike. Héja vékony, és a húsának igen magas az olajtartalma. Ráadásul ez a szülőhazája, tehát itt a legfinomabb.

Fontos még említést tenni az elfeledett somról. A császlói somról annyit lehet tudni, hogy már csak két és fél fányi van belőle a világon: két tisztavérű és egy kereszteződésből származó példány. Ezt a fajtát már csak a lelkiismeretes hagyományápolás mentheti meg. Pedig a 12-14 somfajtából a császlói a legkiválóbb. Ennek a leghúsosabb a gyümölcse, termése súlyra és mennyiségre is a legtöbb, ráadásul cseppet sem igényesebb, mint a többi.

Essen szó azért a szatmári sík két kis hegyén, a Kaszonyi-hegyen, Barabás mellett és a Tarpai-hegyen lévő szőlőkről! Itt a szőlőtőkék és présházak között sok értékes fa is megmaradt. A Kasznyi-hegyen olyan szilvafajtát találtam, aminek a korát kb. tízezer évre becsüljük! Több ezer mérést végeztem a növényen: tulajdonképpen megrekedt félúton a szilva és a kökény között. Az ezt az állapotot követő köztes alakok már elvesztek. Hallatlanul érdekes, mert termésének formája, magja kerek, mint a kökényé – de a húsa mézédes!

Aztán voltak még spontán kis fragmentumok Szamosangyalos mellett, Tiszabecs árterén, nem tudom, megkímélték-e ezeket a gátépítések.

Mindig fájt a szívem, mikor láttam, mint mennek el a kertészek a mondott kincsek mellett. Pedig hajdan Nyugat-Európa nagyon kérte-várta ezeket a zamatos gyümölcsöket. Egyetlen szakembert sem ismerek, aki a megmentésükkel foglalkozna. A génmegőrzés egyelőre a publikációk és a népszerűsítés szintjén van. De nem csak a gyümölcsök terén találunk elvesző értékeket, akad jó néhány zöldségfajta is. Jó lenne a jogszabály erejével védetté, nemzeti kincsünkké nyilvánítani a magas genetikai értéket képviselő, még fellelhető termesztett növényfajtákat, amíg nem késő!”

Addig is, akár anno a háziállatfajták esetében, lelkes magánszemélyeken fog múlni a sorsuk. A minotai dió és a besztercei szilva egyszerűen beszerezhető, de aki szeretne a Fintha István által fent említett, kiveszőfélben levő gyümölcsfajtákból a kertjébe fogadni, az látogasson el az északkeleti csücsökbe, mondjuk Penyigére! Kőrösi Miklósné, a falu polgármestere szerint legalábbis egy-egy hajtás beszerzésében szívesen segít a falu bárkinek. Azt mondta, különösen Balkó Gyulát érdemes keresni! Penyige persze sokak számára messze van, de hadd álljon itt még egy sor Miksa leveléből:

„Mindezeket az oltóágakat idején gyüjtesd meg, gondosan csomagoltasd, nehogy az úton elpusztuljanak…”

 

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 9. számában.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás