fbpx

| Tudatos Vásárló

Ne a zavarosban halásszunk!

A tengerek nyújtotta szolgáltatások és termékek évente 2,5 billió USA dollár értéket tesznek ki. Mintegy 800 millió ember megélhetése függ közvetlenül a tengeri halászattól. Íme néhány érdekes tény, hogy miért lenne jó a fenntartható tengeri halászat széles körű elterjedése. 

A fenntarthatósági halászati tanúsítványok kiállításáért és halászati tevékenységek ellenőrzéséért felelős Marine Stewardship Council (MSC) 2014-ben az Egyesült Királyság fogyasztói körében végzett felmérést.

Ebből kiderült, hogy a vásárlók

·         65 %-nak fontos, hogy a szupermarketek polcain megtalálja a fenntartható halászati termékeket

·         61 % fontosnak tartja, hogy a feldolgozók, éttermek fenntartható halászati termékekből készült ételeket kínáljanak.

Ennek a hozzáállásnak hála 2010 és 2014 között 147 %-kal nőtt az MSC minősítéssel rendelkező halászati termékek eladása csak az Egyesült Királyságban. Szerencsére Magyarországon is egyre több szupermarketben találunk MSC minősítésű halat.

 

Lássuk mért is jó a fenntartható tengeri halászat …

… a természetnek?

A természeti értékek megőrzését figyelembe vevő halászat, haltenyésztés támogatja az ökológiai egyensúly fenntartását a tengerekben. Az így minősített halászatok

·         tartózkodnak a halászati területek túlzott mértékű kihasználásától,

·         olyan módszereket alkalmaznak, amelyekkel a kihalófélben lévő fajok egyedszámának növekedését biztosítani tudják,

·         nem halásszák le a még nem ivarérett fiatal halakat, annak érdekében, hogy a halállomány stabil és fenntartható legyen.

… a fejlődő országoknak?

800 millió ember megélhetése függ a fejlődő országokban a tengeri eredetű termékek értékesítésétől.

·         A fejlődő országokban a legmagasabb (átlagosan 97 %) a halászati ágazatban dolgozók aránya.

·         A fejlődő országok kereskedelme túlnyomó részt tengeri termékekből áll.

·         A halászok 90 %-a kis léptékben halászik, egyedül dolgoznak, és ez képezi a család jövedelmének alapját.

A fenntartható halászat lehetővé teszi, hogy ez a tevékenység a fejlődő országoknak még hosszú ideig bevételt biztosítson. Nem kis mennyiségről van szó. Az Európai Unió, a világ legnagyobb hal és halászati termék-importőre, az áru 50 %-át a fejlődő országokból hozza be.

… a vásárlóknak?

A tudatos fogyasztás elengedhetetlen alkotóeleme a hal: vitaminban gazdag, egyedi forrása a telített zsírsavaknak és alapja az egészséges, változatos étrendnek. Emellett a fejlődő országokban élő mintegy 3 milliárd embernek az egyetlen, nélkülözhetetlen fehérjeforrást jelenti.

·         Könnyen emészthető fehérjéket és esszenciális aminosavakat tartalmaznak, amely minden korban támogatja az egészséges étrend kialakítását.

·         Az emberi szervezet számára pótolhatatlan Omega-3 zsírsav forrása (növeli az érfalak rugalmasságát).

·         Bizonyos kutatások szerint csökkentik a szívinfarktus és az Alzheimer-kór kockázatát.

Mindezeknek az előnyöket csak élvezetjük hosszú távon, ha fenntartható módon gazdálkodunk a rendelkezésre álló tengeri halálománnyal.

… a gazdaságnak?

Ha a világ tengerei egy országot alkotnának, a hetedik legerősebb gazdasággal rendelkezne a világon. A tengerek nyújtotta szolgáltatások és termékek évente 2,5 billió USA dollár értéket jelentenek.

Ez hosszú távon csak maradhat így, ha fenntartható halászati stratégiát követünk.

·         A hal és halászati termékek világszerte a legnagyobb, kereskedelmi forgalomban lebonyolított árut képviselik.

·         A korábban már említett fejlődő országok gazdaságának életképessége erre az ágazatra támaszkodik.

·         Lehetőséget nyújt a növekvő népesség ellátására.

Az óceáni halállomány fenntartható kezelése jelentősen növelheti a halászati ágazat hosszú távú nyereségét. Becslések szerint a többletpotenciál mintegy 83 milliárd USA dollárt tesz ki.

 

Köszönjük a közreműködést Krausz Dórának! 

Kép: pixabay.com

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás