fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Ne hagyd elúszni a mobilodat! Június 30-ig egyeztesd az adataidat a szolgáltatóval!

A jogszabályi változások következtében a mobilszolgáltatóknak idén június 30-ig azonosítaniuk kell a feltöltőkártyás előfizetőiket. Ez több millió fogyasztót érint. Ne hagyd az utolsó percre! 

Kire vonatkozik az adategyeztetés?

Amennyiben 2017. január 1-je előtt kötött feltöltőkártyás szolgáltatásra szóló szerződésed van bármelyik mobilszolgáltatóval, akkor rád is vonatkozik a június 30-ai határidő. A szolgáltatókat ugyanis törvény kötelezi arra, hogy még ez év első felében egyeztessék ügyfeleik adatait.

 

Mikor kell lépnem?

Több millió előfizetői szerződést érint a jogszabályi változás, ezért érdemes az ellenőrzéshez szükséges adatokat – a szolgáltató értesítését követően – minél hamarabb a szolgáltató rendelkezésére bocsátani.

 

Akkor is van teendőm, ha 2017-ben vettem feltöltő kártyát?

A 2017 január 1-ét követő vásárlásoknál a szolgáltató már a szerződés megkötése előtt elvégzi a személyazonosságot igazoló ellenőrzést az előfizető adatai alapján.

 

Nekem kell jelentkeznem a szolgáltatónál?

A szolgáltatók 2017. június 30-ig legalább kétszer SMS értesítést küldenek az előfizetőknek a személyazonosságot igazoló ellenőrzéshez szükséges adatokról, az adategyeztetés módjáról (az az személyesen, telefonon vagy online), és egyéb teendőkről.

 

Hol találok részletes információt az adategyeztetésről?

Az MNHH és a mobilszolgáltatók honlapján részletes információ található az adategyeztetésről.

Magyar Telekom: https://www.telekom.hu/adategyeztetes;
Telenor: https://www.telenor.hu/adategyeztetes;
Vodafone: http://www.vodafone.hu/adategyeztetes.
NMHH: http://nmhh.hu/adategyeztetes

 

Mi történik, ha elmulasztom az adategyeztetést?

Ha az adott hívószámhoz tartozó előfizető személyazonosságának ellenőrzése 2017. június 30-ig nem történik meg, akkor az előfizető adott szerződése 2017. július 1-jével megszűnik. Tehát az adott feltöltőkártyás SIM-kártyát nem használhatja tovább.

Szintén megszűnnek az előfizetői szerződései annak a személynek, akinek a megengedettnél több előre fizetős mobiltelefon SIM-kártyája van, és bár sikeresen egyeztette adatait, de arról nem nyilatkozott június 30-ig, hogy azok közül melyeket kívánja megtartani a legfeljebb megengedett darabszámban.

A január 12-én hatályba lépett rendelet alapján ugyanis

  • egy egyéni előfizetőnek legfeljebb tíz,
  • egy üzleti előfizetőnek pedig maximum ötven előre fizetett feltöltőkártyás előfizetése lehet.

 

Ne feledkezzünk meg a nagyi és a gyerkőc kártyájáról sem!

Fontos, hogy a családtagok számára vásárolt SIM-kártyákról se feledkezzünk meg, tehát azokhoz a hívószámokhoz tartozóan is figyeljük a szolgáltatói értesítéseket, amelyeket például a gyerekek vagy a család idősebb tagjai használnak.

 

A riasztó és a mérőóra kártyáit is egyeztetni kell!

Az adategyeztetési kötelezettség azokra a kártyákra is vonatkozik, amelyeket – bár hangalapú szolgáltatások –, nem hanghívásokra használunk, mert pl. mérőórákban, kapunyitókban, riasztókban biztosítanak kapcsolatot.

 

Forrás: MNHH

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás