fbpx

| Tudatos Vásárlók

Nagy-Britannia: büntetés az inkorrekt kereskedőknek

Megbüntethetik az Egyesült Királyságban azokat a szupermarketeket, amelyek, visszaélve piaci helyzetükkel, tisszességtelenül bánnak beszállítóikkal. Míg a brit recept sikere még kérdéses, itthon egy felmérésből már kiderült, a törvény továbbra sem tudja felülírni a piac szabályait.

A brit szupermarket „watchdog”-nak nevezett ellenőrök keményen büntethetnek is, ha egy áruház, kihasználva a piacon elfoglalt helyzetét inkorrektül jár el a beszállítóival, például a nagybani árnál lejjebb tornázza a felvásárlási árakat, megkárosítva ezzel a beszállítót.  Az egy milliárd angol fontos élelmiszerpiacon az áruházi ellenőrök feladata, hogy segítsék a tárgyalásokat a kiskereskedőkkel, felülvizsgálják a panaszos eseteket a közvetlen és közvetett beszállítókkal és ha szükséges, kiszabják a büntetést a szabályt megszegő kereskedőkre. A vaskos büntetés kilátásba helyezésével talán hamarosan azok a munkások, akik megtermelik, elszállítják a terményeket a boltokba, tisztességes fizetésben, munkakörülményekben részesülhetnek. Ezt a munkáltató akkor tudja garantálni, ha őt is korrektül megfizetik.

Magyarországon a GVH 2006-ban és 2010-ben is végzett kérdőíves felmérést az itthoni helyzet feltérképezésére. Hazánkban hiába védi több jogszabály is a beszállítókat, a kiskapuk felülírják a törvényi szabályozást, ami csak a legszélsőségesebb esetben védi meg őket a kereskedőkkel szemben. A felmérés során megkérdezett cégek egy része úgy nyilatkozott, hogy bár általánosak a törvénysértések, az elmúlt évek sajtóérdeklődésének köszönhetően az extrém esetek már valóban csak ritkán fordulnak elő, mert azok napvilágra kerülése rendkívül negatívan befolyásolja az üzletekről kialakított fogyasztói képet, amit egyik cég sem tud bevállalni.
 

Forrás: Guardian.co.uk

Kép: (CC) caseorganic

 

 A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-12-C-0004 pályázat keretében valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás