fbpx

| Perényi Zsófia

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A műanyagok és az egészség – A bűvös hetes

A BPA ott van minden háztartásban. Hasznos, de lehet, hogy veszélyes, főleg a csecsemőkre. Észak-Amerikában lépnének ellene, Európában nem annyira szívbajosak.

A biszfenol-A (BPA) aceton és fenol egyesülésével keletkező szerves vegyület. Napjainkban szinte nincs olyan háztartás, ahol ne találkozhatnánk vele. Cumisüvegek, műanyag tányérok, poharak, kancsók, ételtároló edények, újratölthető vizes- és üdítőspalackok, ivóvízvezetékek anyagában, valamint konzervek és befőttesüvegek fedelének bevonatában is fellelhető. A BPA élelmiszerekkel érintkező edényekből, eszközökből oldódhat ki. A rizikót növeli a magas hőmérséklet, az erősen savas vagy lúgos közeg, a hosszú ideig tartó tárolás és az erős igénybevétel (mosogatás, súrolás). 

A Tudatos Vásárló magazin 17. Ital című számának szerkesztői megkeresték a nagyobb cumisüveggyártókat és forgalmazókat, és az újság válaszaik alapján összeállítást közöl a BPA-mentes, illetve BPA-tartalmú termékek neveivel. Megtudható továbbá, mire kell odafigyelni a műanyag termékek vásárlásakor ahhoz, hogy elkerüljük vagy legalább minimalizáljuk a BPA-bevitelt szervezetünkbe.

A biszfenol-A-nak azonban nem csak jó oldala van: hatása ugyanis nagyon hasonlít a nemi hormonokéhoz, a szervezetbe kerülve összezavarja a hormonális folyamatokat. Ez különösen a fejlődésben lévőket veszélyezteti. A legutóbbi kutatások eredményei még több egészségi kockázatról szólnak. Iain Lang és kutatócsoportja az USA Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálata keretében megállapította, hogy a biszfenol-A összefüggésbe hozható többek között a szívproblémák és a cukorbetegség kialakulásával. Az USA Nemzeti Toxikológiai Programja pedig a magzatoknál, csecsemőknél és kisgyermekeknél kialakuló ideg- és viselkedési problémák, illetve a BPA közötti összefüggés kapcsán fogalmazott meg aggályokat. A Cincinnati Egyetem kutatása azt is kimutatta, hogy a BPA csökkentheti a kemoterápiás kezelések hatását.

A csecsemők biszfenol-A-bevitelével kapcsolatos tudományos eredmények nagy vihart kavartak. Alacsony testsúlyuk miatt a kicsiknek arányosan nagyobb dózis jut a szervezetébe, főleg hogy az etetésre használt cumisüvegek nagy része BPA-tartalmú műanyagból készül.

 

Európa még vacilál

A biszfenol-A betiltásának egyik élharcosa Kanada. Olyan törvénytervezetet alkottak, amely tiltja a biszfenol-A-t tartalmazó polikarbonát cumisüvegek reklámozását, árusítását és importját. A tervezetet társadalmi vitára bocsátották, hamarosan döntenek róla. A tiltás híre eljutott más országokba is, az USA több tagállamában hasonló intézkedéseket terveznek. Európában Franciaország lehet az első, ahol törvényben tiltják a BPA használatát az élelmiszerekkel közvetlenül érintkező anyagokban.

Kontinensünkön egyébként nem ennyire egyértelmű a szóban forgó vegyület megítélése. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) szerint az átlagos BPA-bevitel nem veszélyezteti a fogyasztókat. A hivatal 2006-os kockázatelemzése azt mutatta, hogy az átlagos bevitel csecsemők körében a tolerálható érték közel egynegyedét, felnőttek körében egyharmadát teszi ki. Fontos azonban megjegyezni, hogy a vizsgálat a konzervekre, fém tárlódobozokra, műanyag edényekre terjedt ki, és figyelmen kívül hagyta a vízvezetékekből és víztározókból származó mennyiséget, valamint a melegítés hatására történő növekvő kioldódást. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapja a téma kapcsán az EFSA állásfoglalását közli.

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 17. számában.
 

Kép [cc] koali

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás