fbpx

| Tudatos Vásárló

Most kell vetni, szedni: júniustól augusztusig

Tennivalók kertészkedőknek júniustól augusztusig. Balkonon, ablakban és kertben is próbálkozhatunk velük: bimbóskel, rukkola, tárkony és társaik.

Vetnivalók

 

Kertbe: nyurga bimbóskel

A bimbóskelpalántákat június közepétől ültethetjük a kertbe. Otthonosan belakják a letermett retek, zöldborsó vagy saláta helyét. A minikáposztákat növesztő nyurga növény sok fényt igényel, ezért a palántákat 40-60 centiméterre ültessük egymástól. A kel napfényes helyen fejlődik legjobban, és rendszeres öntözést kíván.

Az érett bimbókat folyamatosan szedhetjük, alulról felfelé haladva. Sietnünk nem kell, mert a bimbók cukortartalma a hideg beálltával növekszik, ezért érdemes az első fagyot megvárni a szedéssel. A kelbimbóból főzve vagy párolva köret készülhet, de akár levesnek is elkészíthető. Rostjai segítik az emésztést, folsav- és tápanyagtartalma miatt kifejezetten ajánlott kismamáknak. Próbáld ki reszelt bio citromhéjjal.

 

Balkonra: igénytelen rukkola

 A rukkola az egyik legigénytelenebb salátaféle, cserépben is könnyen nevelhető. Vetését nyár elején kezdhetjük, a magokat szórjuk ki a föld felszínére, majd vékonyan takarjuk be őket. A kezdő kertészeknek sem kell aggódniuk, hiszen tápanyagban gazdag talajon és nem túl napsütéses helyen gyorsan növekszik. A fiatal leveleket szedjük folyamatosan, így mindig frissen kerülnek az asztalra.

Ha a család lelegelte a kiskertet, az ősz beálltáig akár havonta újravethetjük a magokat. A borsmustár nevet is viselő mediterrán növény borsos, mustáros ízével feldobja a salátákat, de használhatjuk levesek és tészták ízesítésére is. Az idősebb levelek csípősebbek, rostosabbak. Nyersen fogyasztva étvágyjavító, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. 

 

 

Szednivalók
 

Tárkony

Az erdélyi konyha egyik kedvence a méteres, bokrosodó tárkony. Hosszúkás, keskeny levelei vannak, és Szibériából érkezett hozzánk. Hatóanyagai jótékonyan befolyásolják az étvágyat, csökkentik a vér cukorszintjét, valamint a vérrögök kialakulásának kockázatát az agy és a szív ereiben. Az illatos fűszernek nemcsak az A-, B- és C-vitamin-tartalma magas, de gazdag az anyagcserét javító mangánban, fitté tevő vasban és rézben, az ideg- és izomműködést segítő magnéziumban, káliumban és kalciumban is. Teáját álmatlanság ellen javasolják. A piacon májustól októberig árulják. Illatos, élénk színű növényt válasszunk, kerüljük a hervatag, régebbi szedést. Mosás után alaposan szárítsuk meg. A hűtőben kendőbe csavarva egy hétig eltartható. Felhasználás előtt levelezzük le.

Nyersen kitűnő ízzel gazdagítja a burgonya- vagy tojássalátát. Barátja a petrezselyemlevél és a metélőhagyma is. Remek fűszere burgonyás, halas, zöldbabos és gombás ételeinknek. Aromája savanyítás (ecet, tejföl) mellett is jól érvényesül. Megszárítva légmentes, sötét dobozban fél évig tárolható. Ízesíthetünk vele olajat, ecetet.

 

Áfonya

A hűvösebb erdőkben termő savanykás áfonya tele van öregedést lassító antioxidánsokkal, a jó látásért és a szép bőrért felelős A-vitaminnal, jótékony hatású a látóidegekre, és még a C-vitamin hatását is erősíti. A bogyójából kivont hatóanyagokat sikeresen használják vastagbél- és petefészekrák ellen. A vadon termő bogyók kisebbek, fanyarabbak, a termesztett fajták nagyobbak, édeskésebbek.

A piacon árult kis dobozkát óvatosan rázogassuk meg: a frissen szedett gyümölcsök gurulnak, az összetapadt bogyók régebbi szedésre és penészesedésre utalhatnak. A friss és érett gyümölcs felszíne hamvas, tapintása kemény, és csak úgy illatozik! Szobahőmérsékleten 1, hűtve 3-4 napig tárolható. Csak fogyasztás előtt mossuk meg. Jól fagyasztható. Először egy tepsibe vagy tálcára téve tegyük a fagyasztóba, így gurulósak maradnak. A keményre fagyott bogyókat később dobozokba tölthetjük: dolgozzunk gyorsan, ne olvadjanak ki.

Nyersen tehetjük gyümölcssalátába, joghurthoz, tejfölös-túrós krémbe, édes kásákhoz. Izgalmas párost alkot a gyömbérrel, fahéjjal, csokoládéval. A sütéskor mutatkozó zöldes elszíneződéssel ne törődjük, természetes.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 23. számában.

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás