fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Mitől leszünk boldogok? Mi az, amitől szenvedünk?

Egy közelmúltban készült felmérésből megtudhatjuk, hogy hol van a boldogság édenkertje, valóban boldoggá tesz-e a munka vagy a facebookozás, és mi az, amitől a legjobban irtózunk.  Választ kapunk arra is, hogy tényleg az tesz-e boldoggá, amiről azt hisszük?  A Sussex Egyetem által nemrégiben készült, nagyszabású, tanulmány  meglepő eredményeket tett közzé a témában.

Epikurosz, ókori görög filozófus  szerint,  időpocséklás az istenek imádása, és az élet egyetlen célja a boldogság. Rámutatott ugyanakkor, hogy boldognak lenni nem könnyű feladat. Az anyagi javak megszerzése hosszú távon nem tesz boldoggá. A pénz, a hírnév és a gyönyör vak hajszolása ugyanis szenvedéshez vezet. A mértékletesség gyakorlását javasolta, és olyan értékekre hívta fel a figyelmet, mint a barátság és az emberi kapcsolatok.

Sokat gondolkozol céljaidon és azon, mi tesz igazán boldoggá? Még nem vagy 30, és diplomás állásban vagy nagyvállalati gyakornokként dolgozol? Itt van neked egy izgalmas képzés és kutatási program arról, hogyan tűzd ki okosan céljaidat, és hogyan érheted el azokat. Csatlakozz a Goals for Good programhoz

Változik a világ

Egy éhező középkori  földművesnek elég volt egy szelet kenyér a boldogsághoz. De vajon mi tesz boldoggá napjainkban egy túlfizetett, napi 12 órát dolgozó, túlsúlyos informatikust? Változnak az idők, változnak a tevékenységek, melyeket nap, mint nap csinálunk és  egy friss felmérés szerint az is változik, hogy mitől érezzük magunkat boldognak, elégedettnek és mi az, amitől a legjobban szenvedünk.

A Sussex Egytetem és a London School of Economic 20.000 fő megkérdezésén alapuló felmérése egy teljesen új módszerrel vizsgálta meg, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyek boldoggá tesznek, és melyek  okoznak szenvedést. A forradalmian új felmérési technika akkor kérdezte a felmérésben résztvevőket, amikor épp benne voltak az adott tevékenységben, így az eredmény sokkal inkább a valóságot tükrözi, mint a korábbi felmérések.

A top 30 dolog, ami boldoggá tesz

  • Szívesebben kertészkedünk vagy horgászunk, mint gyereket nevelünk

  • A felmérés eredménye számos meglepő tényt hozott a napvilágra.

  • Egy hétvégi kikapcsolódás, olvasás vagy játék a gyerekkel például tökéletes receptnek tűnhet a boldogság átélésére. A kutatási eredmények szerint ezek mégsem tesznek igazán boldoggá.

  • Ehelyett sokkal inkább tartjuk élvezetesnek a kertészkedést, az erdei kirándulást, de előbbre való egy jó színház, vagy akár egy kiadós séta vagy futás.

  • Egy jó kis barangolás egy múzeumban, majdnem annyira feldob, mint egy jó szex.

  • Érdekes módon a meditáció, a horgászat, a testedzés, vagy akár egy sportközvetítés is boldogabbá tesz viszont, mint a gyerekekkel való foglalkozás.

  • Sőt a kutatás szerint egy gyerekeinkkel töltött délután alig tesz boldogabbá, mint egy kutyasétáltatás. Ráadásul a gyerekes szülőknél azt mutatták ki, hogy jobban szeretnek a munkahelyen lenni, mint azok, akikre nem vár otthon gyerkőc.

A boldogság édenkertje

Egy másik érdekesség, amelyre rámutat a tanulmány, hogy egy tópart, vagy egy erdei sétány lehet a boldogság édenkertje. A felmérés szerint ugyanis sokkal jobban érezzük magunkat a szabadban, a természetben, mint a városi környezetben. Egy másik kutatás, mely Dr George Mackerron irányításával jelenleg is zajlik, rámutat a városi életvitel árnyoldalaira, mint a stressz, a depresszió, és azt igyekeznek bizonyítani, hogy a természetes, zöld környezetben nem csupán jobban érezzük magunkat, hanem az javítja a lelki egészséget is.

Facebookozás a toplista utolsó helyén

Meglepő módon az oly népszerű Facebookozás vagy más közösségi média használata a boldogságlista utolsó helyein szerepelnek. A felmérés azt mutatta ki, hogy ezeknél még  a főzés vagy a bevásárlás is elégedettebbé tesz.

A teljes cikk a Fitt és most oldalon olvasható >>>

Kép: pixabay.com


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás