fbpx

| Szalay István

Mit tudhatunk a hungarikum baromfitermékről?

A HU-BA program célja a régi magyar baromfifajtákra alapozott tradicionális, extenzív termelési módokat helyezi előtérbe. A HU-BA védjeggyel ellátott termékek vásárlásával ezt a programot támogathatjuk.

Napjainkra világszerte kialakultak vagy kialakulóban vannak
az alternatív baromfitenyésztési és -tartási rendszerek (ideértve az ökológiai
baromfitenyésztést is), amelyek közös jellemzője, hogy természetszerű vagy
ahhoz közelítő tartási feltételek között termelik a különböző márkanévvel és
védjeggyel ellátott, a „baromfiipari forradalom” brojlercsirke korszaka előtti,
hagyományos baromfitermékeket.

Az alternatív termék-előállítás teljes vertikuma – az
alkalmazott fajtától az értékesítésig – termékenként egységes szabályrendszer
szerint szigorúan ellenőrzött, a fogyasztó pedig, az intenzív rendszerekben
előállítotthoz képest, különleges minőségű árut vásárolhat. Az alternatív
baromfitartási rendszerek többségét, pl. a francia Label-t, vagy a
Magyarországon több éve működő Red Master
programot az említett főbb feltételeknek megfelelően szervezik, azonban –
részint a termelékenységi szempontok előtérbe helyezése, részint a régi fajták
és a termelési tradíciók eltűnése miatt – a helyi fajták hasznosításának
lehetőségét általában figyelmen kívül hagyják.

Hasonló irányzat figyelhető meg az ökológiai
baromfitermék-előállításban is, amelynek következtében az említett alternatív
rendszerek egyre nagyobb ráfordítást igénylő „visszaiparosodása”, az eredeti
célok és lehetőségek figyelmen kívül hagyása figyelhető meg. A jelenség egyik
oka az, hogy a legtöbb fejlett országban a régi fajták termelési célból tartott
állományai eltűntek, és jobb esetben fajtaazonos egyedek ma már csak
díszbaromfi-tenyésztőknél találhatók, így kénytelenek az intenzív hibrideket,
vagy azok keresztezéseit használni az alternatív rendszerekben is, ami
természetesen a tartásmódot is befolyásolja.

 

Nálunk még megtalálhatók a régi baromfifajták

Ezzel ellentétben, Magyarországon még rendelkezésünkre
állnak a régi magyar baromfifajták tenyészetei, amelyekre, biztonságos
génmegőrzési és szaporítási program végrehajtása esetén, egy hungarikum típusú,
ökológiai minőségű termék-előállítás alapozható. Ennek érdekében dolgozták ki a
HU-BA programot (HU-BA=Hungarikum Baromfitermékek), amelynek legfőbb célja – a
fajták génmegőrzésének biztonságossá tétele mellett – az említett termékek és a
régi fajták termelési feltételeinek hazai körülményekre adaptált kidolgozása.

A HU-BA termékként értékesíthető magyar baromfihús-termékek
előállításának alapfeltételei a következők:

  • Kizárólag a hazai génmegőrzési és tenyésztési programok
    keretében fenntartott régi magyar baromfifajtákra, mint genetikai alapra
    támaszkodik. A tyúkfajták esetében a sárga, fehér, kendermagos és fogolyszínű
    magyar tyúk valamint az erdélyi kopasznyakú tyúk színváltozatai, a pulyka
    esetében a réz- és bronzpulyka, a lúdfajták esetében pedig a magyar lúd és a
    fodros tollú magyar lúd génbanki állományainak vizsgálatát végezték el a HU-BA
    program kidolgozása során.
  • Tradicionális, extenzív termelési módokat alkalmaz, melyek
    lehetővé teszik az eredeti fajták biológiai igényeinek kielégítését, ami
    egyúttal a fogyasztók szempontjából is a különleges minőségű termék-előállítás
    meghatározó feltétele.
  • Az Európai Unióban az alternatív és ökológiai
    baromfitermékek előállítására alkalmazott ellenőrzési és minőségbiztosítási
    rendszerek adaptálása és átdolgozása, bizonyos előírások esetében – pl. fajta,
    kifutóterület, vágási kor, állománysűrűség – a fajok és fajták biológiai
    igényei szerinti módosítással.

A pályázati program keretében kialakított, az egész
termékkört meghatározó márkanév a HU-BA (Hungarikum-Baromfitermékek).
A HU-BA logó és a márkanév 2005 augusztus 25-től élvez oltalmat. A logó és a
márkanév bejelentője a régi magyar baromfifajták tenyésztő szervezeteként
működő Magyar Kisállatnemesítők Génmegőrző Egyesülete (MGE), amely a termelési
rendszer keretében a fajtaazonosság tanúsítását és a fajtákhoz kapcsolódó
ellenőrzéseket is végzi.

A kísérleti munkák befejezését követően a HU-BA program a
termék- és termelésfejlesztés fázisába jutott. A fejlesztések célja az, hogy
külföldön is jegyzett, ugyanakkor hagyományosan magyar, hungarikum
baromfitermékek kerülhessenek piacra. A termékek piacképessé tétele érdekében
további minőségfokozó szempontként kívánják beépíteni a HU-BA programba az
ökológiai termelés fejlesztését. Ennek keretében olyan gazdálkodási formák
kidolgozását, kialakítását és működtetését tervezik, amelyekben az ökológiai
növénytermesztés, elsősorban a zöldség- és gyümölcsfélék termesztése, a
baromfifélék tartásával kiegészül.

Az így működő vegyes gazdaságok,
amellett, hogy ökológiai állati termékeket állítanak elő, állattartásukkal
hozzájárulnak a növénytermesztés hatékonyságának növeléséhez a növényvédelmi
alkalmazások (talajfertőtlenítés, kártevő-mentesítés és gyomszabályozás), a
talajélet és a talajtermékenység serkentése révén.

 

Szalay István a Biokultúra újság 2008/4. számában megjelent
cikkének szerkesztett változata. Közzétéve a Magyar
Biokultúra Szövetség
és a Biokontroll
Hungária Nonprofit Kft.
engedélyével. A korábbi számok írásainak nagy része
elolvasható az újság honlapján.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás