fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Mit tehetünk eladósodottság esetén?

Ahogy az eladósodottsági problémák családonként eltérőek, úgy a problémák kezelésére szolgáló adósságrendező megoldások is egyedi mérlegelést igényelnek. A megfontolt döntés előtt érdemes megismerni, és egymással is összevetni a szóba jöhető lehetőségeket.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a lakosság eladósodottsága.  A fizetési nehézség adódhat átmeneti pénzügyi zavarból, de előfordul, hogy huzamosabb ideig tartó problémáról van szó.

Ez utóbbi leggyakrabban a munkahely elvesztése, tartós betegség, esetleg valamilyen természeti katasztrófa vagy devizahiteleseknél a megemelkedett törlesztőrészlet esetén fordulhat elő. Ilyen helyzetekben az a legfontosabb, hogy nézzünk szembe a problémával, és minél hamarabb tegyünk lépéseket a megoldás érdekében.

Anyagi nehézségek esetén legelőször vizsgáljuk felül bevételeink és kiadásaink alakulását:

  • mérjük fel, hogy a kiadások között van-e olyan, amely felesleges vagy pazarló (drága hobbik, gyakori utazások), és ezért időlegesen elhagyható;
  • bővíthetjük-e bevételeinket (pluszmunkával, nélkülözhető vagyontárgy értékesítésével);
  • tudunk-e átmeneti anyagi segítséget kérni tágabb családunktól vagy ismerőseinktől;
  • vegyük számba tartalékainkat, megtakarításainkat;
  • ha rendelkezünk hitelfedezeti vagy egyéb biztosítással, nézzük meg, mire terjed ki.

Amennyiben anyagi gondjaink hiteltartozásunk időbeni törlesztését is veszélyeztetik, mindenképpen keressük fel a hitelt nyújtó bankot, pénzügyi vállalkozást, hogy fizetési nehézségeinkre a bankkal, annak pénzügyi szakértőjével közösen találjunk megoldást.  Ez azért is fontos, hogy a bank a fizetési késedelem miatt ne mondja fel a szerződést, és sikertelen behajtás esetén ne kezdje el a teljes tartozás végrehajtását.

 

Lehetséges lépések bajba jutott devizahitel adósok részére

A lakáscélú jelzáloghitel futamidejének díjmentes meghosszabbítása

Nem általánosan ismert, de törvény alapján 2010. november 27-től a lakáscélú jelzáloghitellel rendelkezőknek lehetőségük van a hitelük futamidejét díjmentesen meghosszabbítani, ha erre nem került sor a futamidő hosszabbítást megelőző öt évben. A törvény szerint minimum 90 napos késedelem esetén a lakáscélú jelzáloghitellel rendelkezők kezdeményezgetik hitelük futamidejének egyszeri, díjmentes, maximum 5 évvel történő meghosszabbítását, melyet a pénzügyi intézmény csak alapos okkal utasíthat el.

Ne hagyjuk, hogy átverjenek!

Vigyázni kell azokkal a megoldásokkal, amelyeket nem hitelintézetek kínálnak!

Egyre több olyan vállalkozás működik, amelyek a bajban lévő adósok megbízásából, díjazás ellenében tárgyalásokat kezdeményez vagy folytat a hitelt nyújtó pénzintézetekkel szerződésmódosítások érdekében. A vállalkozások eljárása a hatályos jogszabályok szerint engedélyköteles alkuszi (azaz „ügynöki”) tevékenységnek minősülhet. Sokan azonban sem a megfelelő feltételekkel, sem a tevékenység folytatásához szükséges engedéllyel nem rendelkeznek, és tevékenységük kimenete is kétséges. Ha gondot jelent a hitel törlesztése, és segítségre van szüksége, a legjobb megoldás, ha legelőször a hitelt eredetileg nyújtó pénzintézetet keressük fel, és érdeklődünk a lehetséges megoldásokról.

Óvakodj a fogyasztói csoportoktól (vásárlási célú, önkéntes társulási forma)! Ezek a csoportokat szervező cégek ugyanis nem bankok, vagyis hitelt nem nyújthatnak, készpénzt a tagoknak nem adhatnak át. 

Pénzügyi intézmények által kialakított, piaci lehetőségek

Fizetési nehézségekre a legtöbb pénzügyi intézmény már eddig is kínált és kínál áthidaló megoldást. E lehetőségek hosszú távon ugyan általában többlet-terhet, összességében nagyobb fizetési kötelezettséget jelentenek számunkra, de az időszakos pénzügyi gondokra rendezett és kiszámítható megoldást kínálnak.

  • Türelmi idő (azaz a tőketörlesztés felfüggesztésének) igénybevétele

A jelzáloghitellel rendelkező ügyfél a hitelező pénzügyi intézménynél kezdeményezheti, hogy hitelének tőketörlesztésére egy rövidebb (jellemzően 0,5 – 3év közötti) türelmi időszakra kapjon mentességet, ezen idő alatt csak az esedékes kamatokat és díjakat fizesse meg.

  • Átütemezés, futamidő hosszabbítása

A jelzáloghitel szerződés futamidejének meghosszabbítása, melynek hatására a hitel  havi törlesztőrészletének mértéke csökken. Figyelembe veendő azonban, hogy az alacsonyabb törlesztőrészletek mellett a fizetési teher időben elhúzódik, és összességében növekszik a visszafizetendő összeg. .

  • Hitelkiváltási célú jelzáloghitelek

A jelenleg elérhető hitelkiváltási célú hitelek és azok feltételei megtalálhatóak a PSZÁF Hitel- és lízingtermék választó programjában.

  • Havi törlesztőrészlet mértékének fixálása forintban (a gyakorlatban  ez árfolyamrögzítést jelent)

A hitellel rendelkező és a hitelező megállapodhat abban, hogy a havonta fizetendő törlesztőrészlet mértékét forintban rögzítik, így egy kamatperióduson belül ugyanakkora részletet kell az adósnak fizetnie. Ezáltal az árfolyamváltozásból keletkező különbözet elszámolása meghatározott összeg felhalmozódása esetén történhet az egyes kamatperiódusok végén vagy a futamidő automatikus módosulásával (meghosszabbodásával).

 

További részletek a PSZÁF honlapján.

Kép [cc] edwbaker

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás