fbpx

| Tudatos Vásárló

Mit keresett a Greenpeace a CeBIT-en?

A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint az elektronikai iparnak nagy utat kell még megtennie a környezetvédelmi normák betartásáig.

A Greenpeace a környezetvédelem jegyében megrendezett hagyományos hannoveri számítástechnikai kiállítás, a CeBIT alkalmából tette közzé a legkörnyezetbarátabbnak számító elektronikai cikkekről készített felmérésnek az eredményét. A vizsgált kritériumok (pl. veszélyes vegyi anyagok használata, energiahatékonyság, hulladékhasznosítási képesség) alapján a 37 vizsgált termékből (asztali és hordozható számítógépek, mobiltelefonok és PDA-k) csupán három haladja meg némileg az átlagot – mutat rá a környezetvédő szervezet. Ezek a Sony Vaio TZ11 notebook, a Sony Ericsson T650i maroktelefon és a Sony Ericsson P1i PDA készüléke. A lista elején szerepel a Dell két irodai számítógépe és a Nokia N95-ös mobiltelefonja is.

Bár a március 9-ig nyitva tartó nagy európai számítástechnikai szalonban “zöld” informatikai pavilon is van, a tizennégy gyártónak, amely vállalta a felmérésben való részvételt, még hosszú utat kell megtennie a környezetvédelmi normák terén – vélte Yannick Vicaire, a Greenpeace toxikus anyagokkal kapcsolatos kampányának egyik vezetője. Vicaire szerint ugyanakkor haladás is tapasztalható a cégek gyakorlatában, akik „egyre komolyabban veszik termékeiknek a környezetre gyakorolt hatását”.

A Greenpeace 2006 augusztusa óta jelenteti meg „Felelős high-tech útmutatóját”, amelyben rangsorolja a világ legnagyobb PC-, mobiltelefon-, televízió- és játékkonzolgyártóit. A szervezet sajnálatára azonban egyes cégek nem vettek részt a felmérésben, különösen a konzol kategóriában. A Nintendo és a Microsoft igen rossz helyezést kapott a kézikönyv legutóbbi kiadásában és a Greenpeace külön kampányt is indított a játékkonzolok zöldítésére.

 

Forrás: MTI

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás