fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Mire kell ügyelni mérőóra ellenőrzéskor?

Hiányzott a matrica a gázmérőről, 400.000 Ft megfizetésre szólították fel a fogyasztót. Mire figyeljünk a villanyóra és gázóra ellenőrzéskor, hogy hasonló eseteket elkerülhessünk?

A Budapesti Békéltető Testület nemrég megjelent cikke szerint egy fogyasztó gázmérőjéről hiányzott a matrica, és napi 13.000 Ft-os kötbér megfizetésére szólította fel a gázszolgáltató. A fogyasztó azt hitte, minden rendben van a mérővel, de az ellenőrzést követően kiderült, hogy hiányzik róla a jogi zár. A fogyasztó gondosan megőrzött minden papírt a szerződéskötéstől kezdve, ez volt a szerencséje. Azokból egyértelműen kiderült ugyanis, hogy a szükséges jogi zárat nem helyezték el korábban a mérőn.  A vita így megoldódott a követelést törölte a szolgáltató.

 

Jótanácsok mérőóra ellenőrzéshez

Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a Békéltető Testület tanácsait, hogy mire érdemes figyelni mérőóra ellenőrzéskor és milyen lehetőségeink vannak.

 

  • Őrizz meg minden papírt! A mérővel kapcsolatos papírok később fontos bizonyítékok lehetnek. A szolgáltató csak akkor szabhat ki kötbért, ha bizonyítani tudja, hogy az órát sérülésmentes állapotban adta át, az iratokon feltüntették a plombák számát, azonosítóját és azt is, hogy azok sérülésmentesek.

  • Sérült a plomba? – Jelentsd be! A jogszabályok alapján a sérült plomba is szabálytalan vételezésnek minősül. Ha sérült a plomba mielőbb jelezd a szolgáltatónak. Gázóra esetében ezt 2 munkanapon belül meg kell tenni.

  • Olvasd el a jegyzőkönyvet, mielőtt aláírod! Mindig olvasd át a jegyzőkönyvet, mielőtt aláírod. Ha bármi problémát tapasztalsz, tüntesd fel rajta. Ide tartozik az is, ha az ellenőrzés eredményével nem értesz egyet. Az írásos véleményed későbbi vita esetén lényeges irat lehet.

  • A mérő leszerelésének szabályai.  Ha bármi gond lenne az ellenőrzés során, az órát leszerelés előtt a cégnek le kell fényképeznie. A mérő becsomagolása után is kell készíteni a cégnek képet.  A képeket vagy videót a cég később köteles átadni vagy elküldeni a fogyasztónak.

  • Igazságügyi szakértő bevonása. Ha a szolgáltató szerint szabálytalan vételezés történt, ez neki kétséget kizáróan bizonyítania kell. Ha nem értesz ezzel egyet, ragaszkodj igazságügyi szakértő bevonásához. Ehhez törvényes lehetősséged van. Fontos hogy a szakértő a szakértői névjegyzékben szerepeljen.

  • Lakáson kívül eső mérőre nem szabhatnak ki kötbért.  Mint fogyasztó, köteles vagy a mérő állapotát megóvni. De nem szabhatnak ki kötbért olyan mérőre, ami társasházi folyósón vagy közös pincehelyiségben van (tehát nem a kizárólagos őrizetedben).

  • Elutasítják a panaszod? Fordulj a Budapesti Békéltető testülethez, és vedd igénybe az ingyenes és gyors eljárást a vitarendezéshez.

 

Forrás: Budapesti Békéltető Testület

Kép: NFH

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás