fbpx

| Tudatos Vásárló

Mire figyeljünk a radiátorcserénél?

A nyár a lakásfelújítások, így többek között a régi, elavult radiátorok cseréjének időszaka. Bár a piacon a fűtőtestek széles skálájából válogathatunk, nem mindegy, hogy milyen készülékre cseréljük meglévő berendezéseinket.

Nem mindegy, milyen anyagú és mekkora hőteljesítményű új fűtőtestet választunk. Ha például a lakás eredetileg alumínium radiátorral van felszerelve, nem szerencsés, ha helyükre acél alapanyagú lemezradiátorokat szerelünk fel. A két különböző anyagú radiátor között ugyanis a víz közvetítésével elektrolízis, belső korrózió jön létre, és általában a több radiátor „megeszi” a másik típust, azaz az új radiátor kilyukad.

Az Öko-plusz programon belül radiátorok cseréjére is pályázhatnak a társasházi közösségek, ebben az esetben a fűtéskorszerűsítés során, a fűtéskorszerűsítési munkálatokkal egy időben a radiátorokat is kicserélik a kivitelezők.

A fővárosi távhőszolgáltató tapasztalatai szerint erre a jelenségre egyes szerelők nem hívják fel a fogyasztó figyelmét, sőt a fenti hibát fokozzák, hogy az új fűtőtestet vörösrézcsővel kötik, növelve ezzel a hibák lehetőségét.

A Főtáv azt tanácsolja a fűtőtestcserére készülő fogyasztóknak, hogy azt jelezzék a közös képviselőnek. Bár a fűtőtest általában a fogyasztó tulajdona, ugyanakkor része az osztatlan tulajdonnak (a fűtési rendszernek), és az abba való szakszerűtlen beavatkozás más fogyasztónál fűtési hibát, szélsőséges esetben az épület kisebb-nagyobb részében fűtési elégtelenséget okozhat.

Ha pedig valaki a meglévőnél nagyobb hőteljesítményű radiátort vásárol, az egyértelműen a szomszédok rovására vesz ki több „meleget” a közösből.

 

Forrás: fővárosi.hu

Kép [cc] frippy

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás