fbpx

| Tudatos Vásárló

Aszalás – a legősibb tartósítási mód

Nem csak a legősibb, de a legegyszerűbb is!  Bár az aszalásról leginkább az aszalt gyümölcsök jutnak eszükbe, kitűnően aszalhatóak még a zöldségek, a zöldfűszerek, a húsok, valamint a gomba is. 

Miért jó ez nekem?

Egyszerűsége mellett rendkívül egészséges is, hisz vegyi anyagok használata nélkül csak a nedvességet vonjuk ki az élelmiszerből, az értékes tápanyagok és cukortartalom megmarad.  Téli időszakban kiváló vitamin-, ásványi anyag és rostforrás.

További előnye, hogy hónapokig vagy akár évekig eláll, helyigénye, súlya akár tizede is lehet a friss élelmiszerének.

Vigyázat! Iparszerű aszalás során gyakran használnak vegyi anyagokat, cukros oldatokat az aszalvány színének, állagának megőrzésére, ezért mindig olvassuk el a csomagoláson feltüntetett tájékoztatót, és ennek ismeretében döntsünk a termék fogyasztásáról.

 

Hogyan is kell?

Legkézenfekvőbb és legolcsóbb a napon történő aszalás. Sikere nagyban függ a napsütéses órák számától, mindemellett biztosítani kell az optimális szellőzést és a rovarok elleni védelmet.

Gyorsabb, de drága és energiaigényes megoldás a sütőben történő aszalás. Itt is kulcsfontosságú a szellőzés, ez legkönnyebben nyitott sütőajtóval biztosítható.

Közepes energiafogyasztású és praktikus lehetőség az elektromos aszalógép. Nem igényel különösebb szakértelmet és odafigyelést, csak a használati útmutatóban foglaltakat kell követni.

Nagyobb mennyiség aszalásánál célszerű a környezetbarát és megújuló energiák használata. Ez történhet fatüzelésű aszalókkal, a kemencék „hulladék” hőjének felhasználásával, vagy akár saját építésű napkollektoros aszaló építésével is. Abban, hogy miként építsünk ilyen aszalókat, illetve növényenként milyen aszalási módot kövessünk segítségünkre lehet a Miskolci Ökológiai Intézet útmutatója. 

 

Tipp: Ha kicsit körülnézünk házunk táján, számos aszalási lehetőséget találhatunk. Megfelel erre a célra a kazán teteje vagy a szobai radiátor, egy jól szellőző üvegház, egy ablakkeret vagy akár egy napon felejtett „kiszuperált” Trabant is. 

 
Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

Kép: dreamstime logoboom

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás