fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Mire figyeljünk bankkártya használatkor

Könnyelműek vagyunk a bankkártyával való költekezéskor, mert a pénzcsökkenés nem látszik azonnal, nem érezzük rögtön, hogy üres a pénztárcánk. Tippek a tudatos bankkártya használathoz.

Ma már szinte mindenki átutalással kapja meg alkalmazotti fizetését, vagy munkájának leszámlázott ellenértékét. Hogyan használjuk helyesen a kártyánkat és milyen kártyát válasszunk?
 

Bankkártya költségek

Fontos tudni, hogy a bankkártyával történő vásárlás szinte minden esetben ingyenes a bankkártya használó számára. Magyarországon a forgalmasabb üzletekben, áruházakban és szolgáltatóknál csaknem mindenütt elfogadják a bankkártyás fizetést. Megkönnyíti életünket, hiszen nem kell készpénzt hordanunk magunknál. Azért, hogy nyomon tudjuk követni költéseinket és így megakadályozzuk esetleges túlköltekezésünket, számos szolgáltatónál van lehetőség költési limit beállítására, valamint arra, hogy költéseinkről üzenetet kapjunk a szolgáltatótól.

Az ATM-ből, a bankfiókból, postán történő készpénzfelvételért azonban sokszor díjat kell fizetni. Az sem mindegy, hogy saját bankunk vagy egy idegen bank ATM-jéból veszünk-e fel készpénzt. Utóbbi esetben ugyanis magasabb díj kapcsolódik a készpénzfelvételhez. Fontos azt is tudni, hogy a bankkártyának (jellemzően éves) díja van. A bankkártyához kapcsolódó díjakról, kondíciókról tájékozódhatunk a bankfiókokban, illetve az intézmények honlapján.

 

Ingyenes pénzfelvétel

2014 február 1-jétől havonta két alkalommal, összesen 150 000 Ft erejéig lehetőség van díj- és költségmentes készpénzfelvételre. Ehhez a bankodnál kell nyilatkoznod és azt követően él az ingyenes felvétel lehetőssége, az általad megjelölt számlához kapcsolódóan. Ez kizárólag ATM-es felvételre vonatkozik, a banki vagy postán történő felvétel esetén nem tudsz élni ezzel a lehetőséggel.

 

Mi az alapvető különbség a bankkártya és a hitelkártya között?

A bankkártya bankszámlához kapcsolódik, használatának fedezetéül pedig a számlán lévő pénzösszeg (számla egyenlege) szolgál. A hitelkártya ezzel szemben több, mint egy egyszerű bankkártya.

A hitelkártyához – a bankkártyával ellentétben ugyanis – nem szükséges külön bankszámla. Nem kell pénzt elhelyeznünk bankszámlánkon, ugyanis a bank által rendelkezésünkre bocsátott hitelkeretet használhatjuk vásárlásra és – kártyatípus függvényében – készpénzfelvételre az ún. hitelszámla terhére.

Bankkártyánkat fentiek értelmében addig tudjuk használni, amíg a mögötte álló bankszámlán elég pénzösszeg van. Hitelkártyánkat pedig a fennálló hitelkeret terhére használjuk, ez a keret valamennyi költéssel (valamint a tartozás, kamat, díjak összegével) csökken, és nő a visszafizetések összegével.

 

Melyiket válasszam?

Mielőtt bankszámlát nyitsz, vagy új bankkártyát rendelsz meglévő számládhoz, érdemes megismerni a lehetőségeket. Ebben segíthet az MNB weboldalán található Bankszámla Választó program, de ha kifejezetten a bank- és hitelkártyák érdekelnek, a Privátbankár hasonló applikációja, a Bankkártya összehasonlító is segítségedre lehet.

 

Bankkártya biztonság

A bankkártya kényelmes fizetési eszköz, azonban használata különös körültekintést igényel. Fontos, hogy PIN-kódunkat ne tartsuk közvetlen a kártya mellett. Ügyeljünk arra, hogy a vásárláskor a kártya ne kerüljön ki a látókörünkből.  ATM-ből történő készpénzfelvételnél pedig ügyeljünk arra, hogy más ne láthassa a kezelőbillentyűzetet.

Azzal is pontosan tisztában kell lennünk, hogy mi a teendőnk, ha bankkártyánkat ellopták, az eltűnt, vagy az automata nem adja ki pénzünket. Erről bővebben olvashatsz Bankkártyavédelem című cikkünkben.

 

Kép: Pixabay

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.  

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás