fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Mire figyelj, ha fizetős képzésen veszel részt?

Százezer forintos tandíjért cserébe elmaradt képzés, gyakorlati képzés eszközök nélkül – csak néhány példa a felnőttképzéssel kapcsolatos panaszokról. Mire érdemes odafigyelni, hogy ezeket elkerüljük?

Esetleg visszaülnél az iskolapadba, hogy csiszold a nyelvtudásod? Tanfolyamra szóló vouchert kaptál ajándékba? Elhatároztad, hogy új képzésen veszel részt? Előfordulhat, hogy egy nagyobb összeget kifizetsz, de nem azt kapod, amit vártál. Az alábbi cikkben összefoglaltuk a Budapesti Békéltető Testület tanácsait a felnőttképzésekkel kapcsolatban.

 

Néhány problémás eset

OKJ-s képzésen egy villamos berendezésekkel kapcsolatos gyakorlati tárgy ismereteit nem tudta elsajátítani a “tanuló”, mert nem állt elegendő eszköz a résztvevők rendelkezésére. Nem tudta elsajátítani a berendezések működését, és megbukott a gyakorlati vizsgán.

Egy másik esetben a fogyasztó ajándékba kapott egy fotós tanfolyamra szóló vouchert egy adott időpontra. Az időpont neki nem felelt meg, amit jelzett is azonnal a vállalkozónak, és kérte a voucher ellenértékének visszafizetését. A vállalkozás ezt írásban többször vállalta, de a visszafizetésre mégsem került sor.

Az is megtörtént, hogy a fogyasztó egy programozói tanfolyamra fizetett be 200.000 Ft-ot, de folyamatosan halogatták a képzés indulását, később pedig el sem indult. Ezt a fogyasztó három hónap után megelégelte. Kérte a befizetett tandíj visszatérítését személyesen és levélben is, de megkeresésre a tanfolyamszervező nem reagált.
 

Tájékozódj előzetesen!

A felnőttképzés engedélyköteles tevékenység, legyen szó OKJ-s képzésről, egyéb támogatott szakmai képzésről vagy nyelvi képzésről. Az engedélyezés során az intézményeknek bizonyítaniuk kell, hogy rendelkeznek a szükséges személyi és tárgyi feltételekkel. Ami tehetsz:

Ha a megcélzott intézmény nem szerepel a nyilvántartásban, jobb ha másikat keresel.

 

 

Tanulmányozd a szerződést, mielőtt aláírod!

A szerződést írásban kell megkötni, és szerepelnie kell rajta  az intézmény nevének és nyilvántartási számának. Ha a kötelező tartalom nem szerepel a szerződésben, a Ptk. alapján az semmisnek minősül. Amit tehetsz:

  • olvasd át a szerződést, és ellenőrizd, hogy az került-e a papírra, amiben szóban megállapodtatok

  • ellenőrizd a tartalmát, a következőknek kell szerepelnie benne:

  1. a kezdés időpontja, tanfolyam ütemezése; 
  2. a képzéssel megszerezhető dokumentum neve;  
  3. az ismeretek ellenőrzésének módja;
  4. a hiányzás lehetséges mértékét és túllépésének következményei;
  5. a gyakorlati képzésre vonatkozó adatok (eszközök és anyagok, amelyet biztosítanak);
  6. a vizsgaszervezés módja, valamint a vizsgára előírt, vagy javasolt intézmény;
  7. a képzési díj és annak fizetési módja, támogatott képzés esetén a támogatás mértéke, illetve a szerződésszegés következményei 
  • ha a vállalkozás nem adna neked példányta szerződésből, kérj egyet – így bármikor ellenőrizni tudod a feltételeket

 

Panaszodat azonnal közöld az intézménnyel

Ha szerződésszegést tapasztalsz, vagy szerinted nem megfelelő a képzés, a Ptk. szerint 2 hónapon belül jelezned kell a kifogásodat. Ezt követően a késedelemből származó plusz kár már téged terhel. Amit tehetsz:

  • azonnal jelezd a kifogásodat írásban (postai levél, email, fax) így a későbbiekben bizonyítható, hogy időben panaszt tettél

  • ha a panaszodat elutasítja az intézmény, fordulj a Békéltető Testülethez, és kezdeményezd az ügyed kivizsgálását.
    Ezt már megteheted online kérelem benyújtásával is!

Ami az érvényesíthető jogokat illeti, mint fogyasztónak, lehetőséged van :

  • a nem megfelelő órák, tanfolyamrészek újbóli biztosítását kérni, ami a teljes képzés ismételt biztosítását is jelentheti.

  • ha ezeket a vállalkozás nem teszi lehetővé, igényelheted a képzési díj leszállítását, végső esetben pedig – ha annyira súlyos a szerződésszegés – elállhatsz  a szerződéstől, azaz követelheted a teljes kifizetett ellenértéket is

 

Forrás: Budapesti Békéltető Testület
Fotó: Hajtómű Nyelviskola, Sticky Rice Cooking School

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás