fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Milyen kockázatai vannak a hitelfelvételnek?

A hitelfelvétel segíthet céljaink gyorsabb elérésében, de nagyon ráfázhatunk, ha nem vagyunk elég előrelátók. Néhány tipp, mire érdemes figyelni ilyen esetben.

A gyakran több évre, lakáshitelek esetén akár több évtizedre kiható hiteldöntések előtt érdemes időt szánni a kockázatok mérlegelésére.

 

Kockázatok

Ha a pénzügyi teherbíró-képességünk által indokoltnál nagyobb hitelt veszünk fel, akkor megnő annak az esélye, hogy a hitelt nem tudjuk maradéktalanul visszafizetni. Ebben az esetben nagyon komoly anyagi hátrány is érhet minket. De mi is történhet pontosan?

  • Ha tartósan késel a törlesztőrészletek teljesítésével, a hitelező felmondhatja a szerződést és kérheti a tartozás egy összegű megfizetését. Azaz a felvett hitel a kamatokkal és az egyéb, a szerződésben meghatározott terhekkel együtt vissza kell fizetned.
  • A szerződésfelmondást követően a hitelező számos módon érvényesítheti a követelését. Ilyenkor elveszítheted a hitel fedezetéül szolgáló vagyontárgyad, lakóingatlan esetében a lakhatásod is veszélybe kerülhet.
  • Késedelmes fizetés és követelésérvényesítés esetén a költségek is téged terhelnek, mint adóst.
  • Ha a vagyontárgy értékesítéséből nem fedezhető a hiteltartozás és az egyéb járulékos díjak, költségek összege, az adóst még további fizetési kötelezettség is terheli.
  • Ha több mint 90 napos tartozásod van, adataid bekerülhetnek a Központi Hitelinformációs rendszerbe (KHR, korábbi közismert nevén BAR-lista) ami megnehezítheti vagy kizárhatja későbbi hitelhez jutásod esélyeit. A KHR-ről részletesebben itt olvashatsz.
  • A devizahitelek törlesztőrészlete megemelkedhet

Ha a kockázatokkal tisztában vagy és nincs más megoldásod és hitelt kell felvenned, akkor számos dolog van, amit érdemes mérlegelned. Az alábbiakban összegyűjtöttük mire kell figyelni a hitel felvétel előtt

 

Mire figyelj a hiteltanácsadásnál?

Kérdezz rá a futamidő hosszára! Érdemes összehasonlítani, hogyan alakulnak a különböző törlesztőrészletek rövidebb vagy hosszabb futamidő esetén. Fontos tudni, hogy a hosszabb futamidő magasabb fizetendő kamatot eredményez.

  • Kérd el a törlesztési táblázatot, hogy otthon is át tud majd nézni részletesebben.
  • Kérdezz rá a hitelfelvétellel járó költségekre
  • Kérj tájékoztatást a kamat mértékéről, hogy a hitel fix vagy változó kamatozású
  • Kérdezz rá van-e járulékos szolgáltatás, amit igénybe kell venned a hitellel együtt, ez lehet biztosítás, bankszámla vagy megtakarítási termék
  • Kérj listát a hitelfelvételhez szükséges dokumentumokról
  • Fontos megtudni milyen biztosíték kell majd a hitelfelvételhez és mi történik, ha nem tudod fizetni a törlesztőrészletet
  • Csak akkor írj alá szerződést, ha minden részletet ismersz és értesz!

 

Mekkora legyen a törlesztőrészlet?

Nagyon fontos felmérni, hogy mekkora törlesztőrészletet tudsz vállalni. Hiszen ha csökken a bevételed, vagy váratlan kiadások merülnek fel, megnehezülhet a hiteltörlesztés. Amit érdemes a döntés előtt mérlegelned:

  • Készíts családi költségvetést, hogy lásd a bevételeiteket és kiadásaitokat és fel tudd mérni, hogy a jövedelmed mekkora részét tudod törlesztésre fordítani
  • Gondolj a váratlan kiadásokra is (betegség, munkahely elvesztése)
  • Érdeklődj a hitelfedezeti biztosításról, amely biztonságot nyújt: bizonyos váratlan élethelyzetek esetén mentesít a törlesztőrészletek fizetése alól.
  • A különböző hiteltermékek összehasonlításában segítségedre lehet az MNB Hitelkalkulátora

 

Mi az az adósségfék?

2015. január 1-jétől hatályos az úgynevezett adósságfék-szabályozás, ami két részből áll. Az egyik a része jövedelemarányos  törlesztés mutató (JTM)  ami a bejelentett jövedelmek arányában korlátozza az új hitel felvételekor maximálisan vállalható törlesztési terheket és ezáltal mérsékeli az ügyfelek eladósodását. A hatályos szabályok szerint ez az alábbiak szerint alakul:

A táblázatból levonható legáltalánosabb következtetések, hogy a forinthiteleknek nincs árfolyamkockázatuk, ezért kevésbé kockázatosak, mint az euró hitelek, az euró hitelek pedig kevésbé kockázatosak, mint az egyéb deviza alapú hitelek.

 

A szabályozás másik pillére a hitelfedezeti mutató (HFM) a fedezett hiteleknél (pl. jelzáloghitelek, gépjárműhitelek) a fedezetek értékének arányában korlátozza a felvehető hitelek nagyságát. A hatályos szabályok szerint ez az alábbiak szerint alakul:

 

Forrás: MNB

Kép: Dreamstime

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás