fbpx

| Tudatos Vásárló

Milyen állatot tartsunk a ház körül?

Egyre többen belevágnak a haszonállat-tartásba talán valamilyen kedves gyerekkori emlék hatására. Viszont sajnos sokszor hiányzik a kellő tapasztalat és a tervezés. Íme néhány szempont, amit érdemes átgondolni mielőtt állatot veszünk, hiszen nem kis felelősségről van szó.

Az állat kiválasztásánál gyakran csak a romantikus elképzelések döntenek, nem a megfontoltság, ezért aztán gyakran a lóra esik a választás 

Sok nehézségtől és felesleges kiadástól kímélnénk meg magunkat, ha kicsit jobban körüljárnánk a témát. Próbálkozzunk először kicsiben.

A tyúkon vagy nyúlon ugyan nem lehet lovagolni, de arra kiválóan alkalmasak, hogy megtanuljunk a haszonállatokkal bánni, szembesüljünk olyan dolgokkal, mint takarmányigény, megfelelő tartási körülmények, állategészségügy, valamint a rendszeres, sőt mi több: folyamatos törődés, lekötöttség. Ha a tyúk vagy a nyúl ellátását is csak zökkenőkkel tudjuk végezni, vagy meghiúsul a családi nyaralás, mert egyik szomszéd sem vállalja el arra a hétre az etetést, itatást, akkor még egyszerűbb a „hátra arc”. A kistestű állatokat elajándékozni könnyebb.

Viszont ha a lótartás torkollik ilyen nehézségekbe, akkor abból a helyzetből már nem egyszerű kihátrálni sem anyagilag, sem erkölcsileg. 

Tipp: Az állattartás nagyrészt a szabad természethez köt minket. Nem csak az ideális körülményekre, hanem a nehezebb (csapadékos, fagyos, hamar sötétedő) őszi és téli időszakokra is fel kell készülnünk.

A ház körül tartandó állatok faját és fajtáját – a hely adottságai mellett  a tenyésztő célja, rátermettsége, anyagi háttere és a rendelkezésre álló szabadideje határozzák meg. Bármilyen állatot választunk, először is tisztában kell lennünk azzal, hogy

  • mekkora létszámot tudunk eltartani,
  • elegendő-e a férőhely, a legelőterület, a takarmánybázis,
  • de ugyanilyen fontos, hogy a keletkező trágyával tudunk-e bármit kezdeni.

Nehezíti a helyzetünket, hogy nem mindig lehet a fölös állatlétszámtól értékén megszabadulni.

 

Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

 

Kép: agroinform.com 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás