fbpx

| Tudatos Vásárló

Mi is megérdemeljük a Fairtrade termékeket

A Tudatos Vásárlók Egyesülete cseh, lengyel, szlovák és máltai partnerekkel 2017 februárjában közös regionális kampányt és petíciót indított. Azt kértük a legnagyobb szupermarket láncoktól, hogy bővítsék Fairtrade termékkínálatukat. Közel 3.000 aláírás gyűlt össze, és a polcokon már látszanak az eremények.

Miért?

Egyre több fogyasztó szeretne méltányos kereskedelmi, azaz Fairtrade termékek vásárlásával hozzájárulni a szegénység leküzdéséhez. A méltányos kereskedelem jobb életkörülményeket biztosít a gazdáknak és tisztességesebb munkakörülményeket a dolgozóknak a fejlődő országokban. 

A petíció 21 vezető láncot vett célba, összesen öt országban. Magyarországon a fogyasztók az öt piacvezető szupermarketnek, a Tesco-nak, a CBA-nak, a Coop-nak, a Lidl-nek és a Spar-nak küldhetik el a fairtrade iránti igényüket. 

 

Közel 3.000 aláírás és levél a szupermarketeknek

Ilyen sokan gondolták úgy, és kérték a legnagyobb szupermarket láncokat, hogy a Fairtrade termékek:

 

·         Legyenek elérhetők!

·         Legyenek megtalálhatóak!

·         Legyenek nyomon követhetőek!

 

Banán Feri és Story of banana

Magyarországon a kampányt támogatóknak és a banán-nagykövet Banán Ferinek is köszönhetően egyre több helyen találhatunk a legnépszerűbb termékekből, mint banán, kávé, tea és csokoládé Fairtrade minősítettet. Azt gondoljuk, hogy ebben nagy szerepe volt Banán Feri szupermarket akciójának is, amikor a város különböző pontjain akciózott a szupermarketek előtt Fairtrade banán-szuperhősként.

 


 

Szlovák partnerünk, a Centrum enviornmentálnej a etickej vychovyZivica  iskolai akció napok keretében népszerűsítették a méltányos kereskedelmet. Az akciónapokon a gyerekek interaktív formában ismerkedhettek a fenntartható és etikus vásárlás kérdéseivel és a Fairtrade termékekkel. A Fairtrade már többször bizonyított, legutóbb a Tudatos Vásárlók Egyesületének banán tesztjében is, ahol kiderült, hogy sok esetben ezek a termékek minőségben is az élmezőnyhöz tartoznak az etikai megfontolásokon túl.
 


 

A kampányban résztvevő csehországi partnereinknek, az Ecumenical academy köszönhetjük a Story of Banana interaktív oldalt, ahol képeken, beszámolókon és videókon keresztül követhetjük a banán útját az ültetvénytől egészen az asztalunkig. Az interakítv oldal anyagát a szervezet munkatársai készítették Costa Rica-i és Ecuadori tanulmányútjuk során.

A TVE romániai partnerszervezete a Méltányos Gyümölcsöt! kampányban, a Mai Bine 2.700 aláírást gyűjtött a petícióban, amiben az 5 legnagyobb szupermarketláncot kérték, hogy bővítsék Fairtrade termékkínálatukat. A kampány részeként egy Fairtrade gyümölcs karaván járta az országot, ahol a résztvevők többek között elkészítehették saját, etikus és méltányos alapanyagokból összeállított turmixukat is.

 

 

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a kampányban és levelet küldött a szupermarketeknek. Az eredmények már most is láthatóak, de szeretnénk még több terméket látni a szupermarketek polcain. Ezért továbbra is folytajuk a megkezdett munkát, amiről a jövőben is folyamatosan beszámolunk a www.tudatosvasarlo.hu-n.
 

 

  

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás