fbpx

| Tudatos Vásárló

Mi lesz velem, ha E-számot eszem?

Jelenleg az EU-ban több, mint 300 E-számmal ellátott adalékanyag használata engedélyezett az élelmiszerekben. Nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, ezek olyan élelmiszer-adalékanyagok, amiket élelmiszer-technológiai célok miatt adnak az élelmiszerekhez, de azért nem is fenékig tejfel a helyzet.

Mik ezek az élelmiszer-adalékanyagok? Például az édesítőszerek, édes ízt adnak, az emulgeátorok pedig segítik az összetevők elkeveredését.

Amit viszont már itt az elején érdemes kijelenteni, hogy ezekre az anyagokra feldolgozott élelmiszerek esetén van szükség, tehát

kevesebb adalékanyag = kevésbé feldolgozott élelmiszer

Az E-számmal ellátott adalékanyagok az EU által engedélyezettek, az élelmiszergyártók csak ezeket használhatják a termékekben. Ha egy gyártó valamilyen új adalék-anyagot szeretne használni, akkor egy elég komoly hatósági eljáráson kell keresztülvinnie, ahol többek között azt is vizsgálják, hogy (csak erős idegzetűeknek) mennyire stabil és hogyan viselkedik az adott anyag az élelmiszerekben és az emésztőrendszerben, ill. a szervezetben.

 

Az E-számokat folyamatosan értékelik és felülvizsgálják. Így esett ki az E-szám univerzumból E128 is, közismertebb nevén: Vörös 2G, amit felvágottak és egyéb húskészítmények pirosítására használtak, de mivel igen kedvelt színről van szó, nem csak az élelmiszeripar, hanem a ruhaipar is bevetette ruhaszövetek és festékek színezésére.

Mindezek ellenére, nem minden E-szám káros az egészségre, ahogy az sem igaz, hogy a bio élelmiszerek nem tartalmazhatnak ilyen adalékanyagokat.

Felmerül a kérdés, hogy most akkor hogyan válasszunk?

Nem kell kétségbe esni. A TVE a következőket tanácsolja:

* Ha lehet, válaszd a kevésbé feldolgozott élelmiszereket

* Ha lehet, válassz bio-t. 

* Ha feldolgozott élelmiszert vásárolsz, figyeld a címkét, az mindent elárul! Válaszd a lehető legkevesebb adalékanyagot tartalmazó termék. 

 

Figyeled a címkét? Akkor tudunk neked segíteni az E-szám rengetegben: Azért hoztunk létre a tudatosvasarlo.hu-n egy E-szám adatbázist, hogy megkönnyítsük a választásod, akár vásárlás közben. Az E-számok adatbázisa már applikációként is elérhető.

Kattints a lenti képre, töltsd le az applikációt és innentől csak egy gombnyomásra lesz tőled az info. 

 
 

Neked is készítettük! Ha használod és szereted, támogasd Te is a Tudatos Vásárló honlap megújítását, hogy továbbra is szállíthassuk neked a legfontosabb információkat.

Tudatos Vásárló megújításához 3.000.000 forintra van szükségünk, ezért minden egyes támogatás nagyon fontos a számunkra, bármekkora összeget is adj. Eddig adományozóinknak hála 217.400 Ft gyűlt össze.

A gyűjtésről további információt itt talász és a támogatási lehetőségeket is itt találod.

 

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. július 1-ig.
 

Segíts kisösszegű rendszeres havi adománnyal. Most! 

Rendszeres havi 1.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000FT adomány

   
 

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010 8490 0000 0000

 

Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


             

       Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás