fbpx

| Mikáczó Orsolya

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Mi lesz veled PET-palack?

A pillepalackok forradalmasították az üdítőpiacot, azonban a kényelmes megoldást ígérő műanyag tömeges megjelenése automatikusan hozta magával a hulladékkérdést. A megoldás kézenfekvő: hasznosítsuk újra! De hogyan? Ennek jártunk utána. Szó szerint…

 

A szemléltetés kedvéért vegyünk egy átlagos PET-palackot, amely anyagát tekintve polietilén-tereftalát, azaz poliészter. Hőre lágyuló műanyagról van szó, amely kristályos és amorf szerkezetű változatban is előállítható.

A kristályos szerkezetű alapanyagot műszálak és különféle műszaki alkatrészek gyártásához lehet felhasználni. Az amorf változat a palackfúváshoz alkalmas, hiszen víztiszta, fényes felületű, jó mérettartó, főleg szén-dioxiddal szemben jó gázzáró tulajdonságú csomagolóanyag nyerhető így. 

 

A_sz_ll_t_s

Első ránézésre tehát szimpatikus tulajdonságokkal rendelkezik, de ami előny az egyik oldalon, az a használat után azonnal hendikepessé is teszi a PET-et, mivel természetes úton nem – vagy csak nagyon sokára – bomlik le. Ugyanakkor felhasználásának növekedése világviszonylatban is meghaladja a többi műanyagét.

Tehát ha nem keresünk, és nem alkalmazunk alternatív megelőzési és újrahasznosítási módokat, akkor pár év, és térdig gázolunk a trutyiban. De lássuk csak, mi történik a PET hulladékkal?

 

Másfél milliárd PET-palackot használunk el évente

Az újrahasznosítás rajtunk, fogyasztókon is múlik, vagyis a polcról leemelt PET-palack sorsa szó szerint a kezünkben van. Hogy egy mezei szemétdombon – rosszabb esetben a természet lágy ölén – köt ki, vagy pedig egy szelektív hulladékgyűjtő sziget megfelelő faknijában szépen laposra taposva, az már egyedül a mi felelősségünk.

 

Az újrahasznosítás – bár macerás feladat, de – már jó pár éve idehaza is megoldott. A rendszernek vannak azonban gyenge pontjai, mivel a hulladék begyűjtése, szelektálása, kezelése, újragranulálása, kristályosítása és a feldolgozóhoz történő visszajuttatása költségesebb, mint az elsődleges nyersanyagból készült termék előállítása. Így támogatás és legfőképpen tudatos és felelősségteljes fogyasztói hozzáállás is szükségeltetik a dologhoz.

 

_mlesztve

 

Ma Magyarországon csaknem másfél milliárd pillepalack kerül évente forgalomba, aminek csupán 7-8%-át tudják újrahasznosítani. Hiába van csak a fővárosban jelenleg 900 szelektív gyűjtősziget és 14 lakossági hulladékgyűjtő udvar, úgy látszik, így sem lehet „elég közel” mindenkihez.

Rémisztő, de egy átlagpolgár – nemcsak hazai viszonylatban, hanem Európában is érvényes tapasztalat – nagyjából 100-200 métert hajlandó megtenni kezében a szelektálásra szánt szemetespakkal. Így nem csoda, hogy idehaza a szóban forgó PET-palackok mindössze 15%-át gyűjtjük szelektíven…

 

A PET palack útjára indul…

Még mielőtt legyintenénk, hogy hülyeség az egész, mert amúgyis összeöntik a szelektíven gyűjtött hulladékot a telepen, eláruljuk, hogy ez nem így van! Precedens PET-palackunk miután megszabadult a tartalmától, jelentős térfogat-módosuláson esett át. Ezt egy egyszerű taposásos módszerrel értük el.

 

Talán ezt is kevesen gondolják végig, de az anno „Tapossa laposra!” mozgalom nem véletlenül kampányolt olyan hangosan a szemét ilyen típusú zsugorítása mellett. A lábbal végezhető eljárás nagyjából 25%-ra csökkenti a PET-palackok térfogatát. Ennél még hatékonyabb, 8%-ra történő zsugorodást érhetünk el speciális elektromos készülék segítségével, de az ugye plusz energiát használ. 

 

_gig__r__pet-hegyek

A lapos PET-palack azért jó, mert így a szállítást végző autó kevesebbszer fordul, energiát spórol, és kevésbé terheli a környezetet. Ilyen apróságokon is sok múlik.

 

Tehát a palackunk a szelektív gyűjtősziget szép sárga, műanyaghulladékos fakkjában végezte. Innen – Budapesten – a Fővárosi Közterületfenntartó Zrt. szállítja el a Fe-Group Invest Zrt. X. kerületi telephelyére, ahol aztán a lakosság számára ismeretlen és hosszadalmas procedúra kezdődik. A műanyag hulladékot először is szelektálni kell, nem mindegy ugyanis, hogy milyen az a műanyag, továbbá igen sűrűn esnek a szórásba nem odavaló dolgok is.

A fővárosi műanyag ömlesztve, a vidéki égig érő bálákban érkezik a telepre, ahol az első rostán dolgos kezek – az igazán profik akár óránként kéttonnányit is megszűrnek – válogatják ki a szemétből a nem odavaló dolgokat: zacskókat, sörösdobozokat, papírt és minden egyebet, amit csak el lehet képzelni.

Ezután jön a csúcstechnika, egy zajos óriásgép, amely egy ügyes optikai rendszernek köszönhetően a futószalagról pillanatok alatt kiszűri a tiszta PET-hulladékot, a nem odavalókat pedig – sűrített levegős kifújással – elkülöníti. A masina rendkívül hatékony, hiszen minimális hibaszázalékkal dolgozik, és évente 7200 tonna műanyag palack szétválogatására képes. Ez a teljesítmény egyelőre a fővárosi műanyagszemét mellett még a vidékiek egy részét is képes ellátni, de már nem túl sokáig, hiszen a hulladék mennyisége rohamosan nő. 

Csak a budapesti mintegy 900 gyűjtőszigeten 30 ezer tonna(!) hulladékot gyűjtenek be egy év alatt. Ebből nagyjából 3800 tonna a műanyag, és ennek közel 90%-a az értékes másodnyersanyagot jelentő ásványvizes és üdítős PET-palack.

A szétválogatott és különféle szennyeződésektől megtisztított anyagot aztán aprítják, őrlik, majd a forró és intenzív mosás következik, amelynek során a ragasztót, a papírt és a felületi szennyeződéseket távolítják el.

Ezután jön a hideg mosás, majd megolvasztva újragranulálják. Ennek eredményeként egységes szemcseméretű, késztermékek gyártására közvetlenül alkalmas úgynevezett regranulátum keletkezik.

 

Polárpulcsiként látjuk viszont

A PET-ből gyártott termékek döntő hányadát a textiliparban hasznosítják. Így lesz például 27 darab másfél literes ásványvizes palackból egy polárpulcsi. A kínai piacokról jól ismert szöszmöszmackó is így készül, vagy a műanyag szőnyegszál, paplan, fátyol stb. De az anyagminőség függvényében készíthető belőle hőformázható fólia, pántolószalag vagy virágcserép is, sőt akár ismét palack.

 

Talán ez utóbbi lenne a legkézenfekvőbb megoldás, de ehhez a hulladékot oly módon kell visszaforgatni, hogy a regranulátum műszaki jellemzői megfeleljenek az eredeti termékekkel szemben támasztott követelményeknek. A „szupertiszta” eljárás már létezik amellyel élelmiszeripari minőségű, az eredetivel közel azonos anyag állítható elő , maga a visszaforgatás azonban igen költséges. 

 

Dar_lva

Így lesz tehát pulóver a vizespalackunkból, és bár örülünk az újrahasznosításnak, azért meg kell jegyeznünk, hogy ebben az esetben is az okos önmérséklet lenne a lehető legjobb megoldás. Vagyis ha egyáltalán nem is vásárolnánk PET-palackos termékeket, hiszen az újrahasznosított műanyag is csak műanyag, a környezetet ugyanúgy terheli.

 

A fogyasztás csökkentésével a gyártás is csökkenne, és tévhit, hogy csak a palackos víz az igazán tiszta. A legtöbb helyen nyugodtan ihatunk csapvizet. Ha ettől a megoldástól idegenkedünk, akkor kerekedjünk fel, és az áruházakban kapható ásványvizek töredéke árán töltsük fel újrahasználható kannáinkat, palackjainkat ásvány-, tisztított-, vagy Pí-vízzel – mert erre is van lehetőség. (Ld. Ivócsarnokok Budapesten >>>)

Amúgy pedig keressük inkább az üveges, természetes, (sajnos egyre ritkább) visszaváltható megoldásokat! Környezettudatos vásárlói magatartással és a kényelmi szempontok háttérbeszorításával lehetne igazán jól kezelni a PET-kérdést, ez pedig nagymértékben tőlünk függ!

 

Kép [cc] Mikáczó Orsolya

 

A cikk az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás