• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mi fán terem? Zeller

2008.07.24. /

Hús- és zöldségleveseink gumós ízesítője, salátáink kesernyés ízű, haragoszöld kiegészítője – ez és még sok minden más. Ismerjük meg közelebbről a zellert!

Kezdjük ott, hogy nem „csak" zeller, hanem többféle zeller: gumós, halványító (vagyis szár-zeller) és metélő (vagyis leveléért termesztett) zeller.

 

A zeller múltja

A zeller a Földközi-tenger környékén Afrika északi partvidékéig őshonos, de megtalálható a Himalájától keletre is. Vad alakja inkább leveleket, mint szárat fejleszt, gumója kicsiny, ágas-bogas. Ősi iratok tanúsága szerint gyógyászati célokra már az i.e. IX. században is termesztették. Az egyiptomi sírokban zellerből készült díszítésekre bukkantak. A görögök szent növényként tisztelték, a Nemeában rendezett játékokon a győzteseket zellerkoszorúval köszöntötték.

Ételek ízesítésére először a római korban használták, bár visszafogottan, mivel egyúttal azt is tartották róla, hogy szerencsétlenséget hozhat. Teljes körű jogát a konyhában csak a XVII. században nyerte el.

 

A gyógyító zeller

Az ősi ayurvédikus orvoslás a zeller magjait emésztési gondokra, meghűlésre, a vízháztartás szabályozására, ízületi bántalmakra, máj- és lépbetegségek kezelésére javallotta. Magas vitamin- (A, B1, B2, B6, C, E), ásványi anyag (magnézium, foszfor, vas, kálium, molibdén és magnézium) tartalma különösen értékessé teszi, s gazdag a rák megelőzésében fontosnak tartott antioxidáns kumarin-vegyületekben is.

Kiváló forrása az élelmi rostoknak. Szabályozza a vérnyomást. Az érfalak ellazításával illetve az epe működésének serkentésével csökkenti a vér koleszterinszintjét.

A lombozat és a magvak illóolaj-tartalma kiemelkedő. Savtalanítja a vért, serkenti a májműködést, s ezáltal hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez. Tisztítja a bőrt; növényi hormon- és olajtartalma révén erősíti, nyugtatja idegrendszerünket.

Szerves sótartalma erősíti a tüdő és a hörgők működését, pótolja a szervezet izzadás során vesztett ásványi anyag- és sótartalmát.

 

A zeller vásárlása és tárolása

Gumós zeller

  • Sima, kemény tapintású, méretéhez képest nehéz gumót válasszunk.
  • A darabolva árusított gumó egészségi állapotáról közvetlenül is meg tudunk győződni. A nedves, puha foltok rothadásra utalnak, a szárazabb, vöröses csíkok a levegővel való érintkezésre. Ne vegyünk a szokásostól eltérő színű, annál sárgás-barnásabb gumót.
  • A sértetlen gumó tisztítás nélkül, papírzacskóban, hűvös, szellős helyen, akár a kamrában is tárolható. A félbevágott, illetve hámozott gumót hámozás és a nedvesség teljes eltávolítása után tegyük a hűtőszekrénybe.

Szár- és metélőzeller

  • Keressünk húsos, nedvdús szárú, élénk színű levélnyeleket, foltosodástól mentes leveleket. A rothadás, vagy rovarkárosítás nyomait figyelve nézzük meg a levelek eredési helyét is.
  • A zeller a nyár előrehaladtával hajlamos magszárat fejleszteni: ez a levélnyél-köteg közepén fejlődik, erősen szálas, kesernyés ízű és vastagabb a többinél. Ez is fogyasztható, bár élvezeti értéke csekély.
  • A megtisztított és alaposan szárazra törölt zellerszárat csavarjuk konyharuhába. 3-4 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben.

 

Felhasználás

A gumóból krémlevest, pürét készíthetünk, ízesíthetünk vele leveseket, kásákat. A szár és a levél nyersen, vagy rövid párolás után kiválóan alkalmas salátába, kásákhoz, húsokhoz, zöldséges és húsos, sült egytálételekhez, mártásokhoz - ízesítésre és díszítésre egyaránt. Répával, almával, káposztával kombinálva kiváló ivólevet készíthetünk belőle. 2 teáskanálnyi összetört zellermagból remek vízhajtó teát készíthetünk.

 

Receptek

Szárzeller gazpacho
Hozzávalók:

  • 8-9 szárzeller megtisztítva, felszeletelve
  • 1  nagy piros alma felszeletelve;
  • 250ml hideg víz
  • 1 ek. citromlé
  • 1 tk. só
  • 1 kisebb bagett belseje
  • 3 ek. hámozott, darált mandula
  • 2 ek. Olívaolaj

Elkészítés: Az iménti sorrendben pürésítsük a hozzávalókat, majd keverjük bele az olajat, vékony sugárban csorgatva, s dolgozzuk össze a masszát. Az épen maradt zellerszárral díszítve tálalhatjuk.

 

Borsós zeller (köret)
Hozzávalók:

  • 500g zellergumó, megtisztítva, kis kockákra vágva
  • 2 ek. vaj
  • 1 kis fej hagyma, felvágva
  • 300g zöldborsó
  • 1 tk. zellersó (só)

Elkészítés: Sós vízben 5 perc alatt főzzük puhára a zellergumó kockákat. A főzővízből készítsünk tetszés szerint levest. Nagy lábosban olvasszuk fel a vajat. Dinszteljük meg a hagymát, majd tegyük bele a borsót és a lecsepegtetett zellert. Gyakori kevergetés közben átforrósodásig pároljuk. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal.

 

Termesztési tanácsok

A zeller a tápanyaggal viszonylag gazdagon ellátott, nedvességet megtartó, de nem túlságosan kötött talajon fejlődik a legjobban. Napos és félárnyékos helyre egyaránt ültethetjük.

A termesztést megelőző évben komposzttal, illetve szerves trágyával pótoljuk a talaj tápanyagtartalmát. Magas káliumtartalma miatt a sertéstrágya különösen kedvező hatású.

Az adott évben már ne juttassunk ki szerves anyagot, mert az laza szerkezetűvé, betegségekre fogékonyabbá teszi a gumót.

Hidegtűrése gyenge, ezért tavaszi vetésével várjuk meg, míg a talaj kellőképpen felmelegedett. Lassú kezdeti fejlődése és érzékenysége miatt kezdő kertészeknek a piacon vásárolt, egyesével tűzdelt palánták május közepén történő kiültetése javasolt. A gumóképződés érdekében a palántákat sekélyen ültessük.

Erős illatánál fogva a zeller megzavarja a káposztalepke tájékozódását, ezért káposzta, karfiol, karalábé mellé is ültethető, mint védőnövény. Kedveli még a bab, uborka és a paradicsom szomszédságát. Ne ültessük saláta, burgonya és kukorica mellé. Önmaga után legalább négy évig nem kerülhet ugyanarra a területre.

A szárzellert inkább sűrűbben öntözzük. A gumójáért termesztett zellert akár a kezdeti fejlődés után öntözés nélkül is termeszthetjük.

A fejlődő növények közelében óvatosan gyomláljunk. A nyár végén a gumókról előtörő mellékhajtásokat távolítsuk el.

A tenyészidőszak előrehaladtával a gumók kiemelkednek a földből. Ha ekkor óvatosan földet kaparunk rá, a gumók világosabbak maradnak. Betakarítás az első fagyok előtt.

Ha kellően levegősen ültettük a zellert máris nagy lépést tettünk kártevői és kórokozói ellen. A zellerlégy ellen próbálkozzunk kései ültetéssel, és „rejtsük el" a zellert magasabb növények közé.

A levél szeptóriás gombabetegsége meleg és párás időben lép fel. A fertőzött részek azonnali eltávolításával lassíthatjuk a terjedést.

 

Kép [cc] tillwe, veganstraigthedge

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében