• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mi fán terem? Sütőtök

2009.12.18. /

A tökfélék családjába tartozó sütőtök rokona az uborka és a cukkini. Sokféle alakban és színben terem. A gőzölgő, felszínén cukorcseppeket forraló tökhús az őszi-koratéli esték elmaradhatatlan része. A sütőtök azonban sok egyéb hasznosításra is alkalmas.

A mai Guatemala és Mexikó területéről származó sütőtököt az emberiség legalább hétezer éve fogyasztja: igaz, eleinte csupán a magját kedvelték. Az ősi tök húsa ugyanis élvezhetetlenül keserű volt. A héjat darabokra vágták, megszárították, és fekhelyet szőttek belőle.

A későbbiekben a tök az egész amerikai földrészen elterjedt, és édesebb húsú fajták alakultak ki. Fogyasztását szeplő és kígyómarás ellen javasolták.

Hozzánk spanyol és portugál felfedezők révén került. Napjainkban az Antarktisz kivételével valamennyi földrészen termesztik. A legjelentősebb sütőtök termesztő országok Kína, Japán, Románia és Törökország.

 

Élettani hatások

A sütőtök remek forrása az összetett szénhidrátoknak (természetes cukrok és keményítő), valamint az emésztőrendszer tisztításában annyira fontos rostoknak. Ezzel pedig nagymértékben hozzájárul egyes rákbetegségek megelőzéséhez (pl. vastagbélrák).

A sütőtök 90%-a víz, a fennmaradó szárazanyagtartalom gazdag káliumban, niacinban (B3 vitamin), vasban, mangánban és karotinoidokban. Minél sötétebb narancsszínű a tökhús, annál több béta-karotint tartalmaz. A béta-karotin A-vitaminná alakulva elősegíti a bőr és a látószervek egészségét, erősíti a csontokat. A vörös színű festékanyag csökkenti a tüdőrák és a szívroham kialakulásának esélyét, védi az érfalakat, valamint ízületi panaszok esetén is hatásos. Egyes kutatások szerint a karotinoidok csökkentik a vércukor-szintet.

A sütőtök B6, C-, és E-vitaminnal és fólsavval gazdagítja étrendünket, csökkenti a vérnyomást. A tökmag magas fehérjetartalma révén fontos táplálékunk. Zsírsav-összetétele különösen értékessé teszi.

 

A három nővér egyike

Az amerikai indiánok együtt termesztettek három, egymást mind a szántóföldön, mind az étrendben remekül kiegészítő növényt, innen ered az elnevezés is: a három nővér.

Először elvetették a kukoricát, majd a futóbabot és a tököt. A kukoricára felfutó babot nem kell karózni, nitrogént köt meg a talajban, amelyet a másik két növény hasznosít. A tök árnyékolja a talajt, megtartja benne a vizet és védi a kukorica sekély gyökérzetét.

 

Tököt vásárolunk és tárolunk

Kisebb, méretéhez képest nehéz, foltoktól és sérülésektől mentes sütőtököt válasszunk, olyat, melyen legalább kétujjnyi szárat hagytak.

A fényes felület, hacsak a tök nem a hosszú tárolás érdekében lett beviaszolva, általában a korai szedés jele. Az ilyen tök sajnos nem áll el sokáig és az íze sem kellően érett.

Az ép héjú tök hűvös (10-15 oC), sötét, száraz helyen tárolva 2-4 hónapig is eláll. Ha a hibás foltot kivágjuk, a vágási felületet növényi olajjal lekezeljük, akkor meghosszabbíthatjuk a tárolási időt. A felvágott tök a nagy páratartalom miatt hűtőszekrényben csupán 1-2 napig tárolható.

 

Konyhai tudnivalók

A héj, a hús, a magok, sőt még az illatos virág is ehető. A hímivarú virágokat elkészíthetjük olajban dinsztelve spagettivel, esetleg párizsiasan kisütve.

Egyes fajták, mint a díszes turbántök hámozása kifejezetten nehéz lehet. Erős késsel, baltával vágjuk fel: így könnyebben hámozhatjuk. Előfőzés után akár fagyasztható is.

A magvakat meg is süthetjük.

A tök semleges ízéhez illik a fokhagyma, gyömbér, fahéj, bazsalikom, petrezselyem, koriandermag.

 

Receptek

Sütőtökleves - melegítő hatású leves 4 személyre

  • 600g sütőtök, meghámozva, kockára vágva
  • 4 Ek tejföl
  • só, babérlevél, borsikafű
  • zellerlevél, apróra összevágva

Az ízlés szerint fűszerezett tököt puhára főzzük. Burgonyatörővel majdnem teljesen krémesre törjük, majd a tányérba tett kanálnyi tejfölre szedjük a levest. Pirított zsemlekockával kínáljuk.

 

Tökös curry - a mutatós fogáshoz sűrű állagú, gesztenyeízű tököt válasszunk

  • 500g tök, lehámozva, felkockázva
  • 2 db színes paprika, csíkokra vágva
  • curry, mustármag, őröl kömény, chili
  • 4dl kókusztej

Olajon dinszteljük meg a paprikát, majd fűszerezzük ízlés szerint. Adjuk hozzá a tököt, és sűrűn kevergessük. Öntsük fel a kókusztejjel. (Ha ez nincs, használjunk vizet helyette, és a kész fogást ízesítsük kókuszreszelékkel.) Fedő alatt pároljuk puhára. Párolt rizzsel, friss petrezselyemlevéllel megszórva tálaljuk.

 

Csokoládés sütőtökmuffin

a száraz részhez:

  • 3dl simaliszt
  • 1dl cukor, vagy méz
  • 1kk sütőpor
  • csipetnyi só
  • fahéj, őrölt szerencsendió, szegfűszeg

a nedves részhez:

  • 2dl pürésített nyers sütőtök
  • 1 tojás
  • 1,5dl tej
  • 0,6dl olaj
  • 1,5dkg csokoládégömök, vagy forgácsok
  • 0,5dkg pekándió (földimogyoró), durvára vágva

Nagy tálban keverjük össze a nedves rész hozzávalóit. Fokozatosan dolgozzuk hozzá a száraz elemeket. Ekkor óvatosan adjuk hozzá a csokoládét és adagoljuk sütőformába. Tetejét hintsük meg magvakkal. Előforrósított sütőben 20-25 percig süssük.

 

Termesztési tanácsok

Napos, szélvédett helyet válasszunk. A tök tápanyag-, víz-, terület-, és melegigényes növény. Már egyetlen bokor is elfoglalhat akár 4-5 m2 helyet. Ültethetjük kukorica, bab, káposztafélék mellé.

Az előző év őszén kijuttatott szerves trágyát, vagy komposztot gazdag terméssel viszonozza.

Március végén ismét gazdagíthatjuk a talajt, ekkor már csak komposzttal. Ekkortájt kezdjük el a palántanevelést.

Kertészek tapasztalják, hogy egyes fajták nőivarú virágot csak a függőleges szárakon fejlesztenek, ezért érdemes lelógatni, vagy felfuttatni a tököt. Palántáit leghamarabb április végén érdemes fal, erősebb kerítés, vagy komposzthalom mellé ültetni. Ez utóbbinál a tápanyagellátás részben megoldottnak tekinthető.

A palántákat gyakran öntözzük, figyelve arra, hogy a víz a talajra jusson és sohasem a növény levelére. Ezzel előzhetjük meg a gombás betegségek kialakulását.

A gyomok ellen szerencsére csak egy darabig kell talajtakarással, vagy óvatos kapálással védekeznünk - a későbbiekben a levelek beárnyékolják a talajt.

A kései, augusztus végefelé képződő virágokat mind szedjük le, hogy a növény a már meglevő termések kifejlesztésére fordíthassa figyelmét. A földön fekvő termések alá, a romlás megakadályozására helyezzünk deszkát. A szedésérett tök indája száraz, a kocsány fás.

 

Kép [cc] deus

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében