fbpx
sárgadinnye

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Sárgadinnye

Jellegzetes illatáról akár csukott szemmel is felismerhető. Jótékony egészségi hatásai közé tartozik, hogy fenntartja a megfelelő vérnyomást, karbantartja a szívet.

A sárgadinnye kabakosok családjába (Cucurbitaceae) tartozik. Rokonai többek között a görögdinnye, az uborka és a cukkini. A legfeljebb 5 kilós gyümölcs magjai egy csoportban, a gömb közepében levő üregben helyezkednek el.

Ködbe vesző múlt…

Egyes vélemények szerint a sárgadinnye őshazája Ázsia és India, mások szerint az ősi Perzsia, Örményország, a Kaukázus, esetleg Afrika. A legrégebbi írásos feljegyzés a perzsa származást támasztja alá. A genetikai vizsgálatok eredményei viszont az indiai őshonosság mellett szólnak.

Európába az első magvakat örmény kereskedők hozták. Megjelenik az egyiptomi freskókon, említi Vergilius, sőt Homérosz is az Iliász c. eposzban. Az akkori sárgadinnye jóval kisebb volt a ma ismertnél.

Rendszeres termesztése Spanyolországban, a VIII. században kezdődött, ahova az arabok juttatták el.

Az amerikai földrészre Kolumbusz második utazásával került.

Napjaink jelentős sárgadinnyetermesztő országai az Egyesült Államok, Törökország és Irán.

dinnye sárgadinnye görögdinnye

 

Élettani hatás

A sárgadinnye szénhidrát és zsírtartalma alacsony, ám kiváló forrása az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és C- vitaminoknak. Tartalmaz még vasat, kálciumot, foszfort.

Helyreállítja a bőr egészségét. Csökkenti a szürkehályog kialakulásásnak esélyét. Védhet a tüdőt és szájüreget érintő rákbetegségek ellen.

Ásványi káliumtartalma révén fenntartja a megfelelő vérnyomást, karbantartja a szívet. Gyorsítja a betegségek utáni felépülést, enyhíti az izomgörcsök tüneteit. Antioxidáns flavonoidjai (zeaxanthin és kriptoxanthin) csökkentik egyes rákbetegségek kialakulásának esélyét.

Várandós anyáknak különösen hasznos, mert elősegíti a felesleges nátrium kiválasztását; ezáltal csökkenti a vizenyősödést.

Gazdag béta-karotinban, az A-vitamin előanyagában.

C-vitamin tartalma révén hatékonyan segíti a szervezet természetes védekezőrendszerét. Újra aktiválja a szabadgyökök semlegesítésében átalakult E-vitamint.

Élelmi rostban gazdag: egyensúlyban tartja a vércukor szintet.

A sárgadinnye a piacon és a konyhában

Ha a dinnyék között válogatunk, óvatosan forgassuk, emelgessük a sérülékeny gyümölcsöt. A méret nem jelzi az érettséget: a dinnye termőhelyére utal. Jobb körülmények között nagyobbra nő az adott fajtájú dinnye.

A méretéhez képest nehéz dinnye frissen szedett. Kerüljük a sérült, megnyomódott, vizenyősen foltosodott héjú dinnnyét.

Mindenképpen szagoljuk meg a kocsánnyal szembeni véget. A kellemes aroma kívülről is érezhető. Az illat nélküli egyedet régen, illetve éretlenül szedték le – ne válasszuk. A túlságosan erős, savanykásba hajló illat a túlérettség jele – ez a dinnye lehet, hogy elkezdett belülről erjedni.

Minél érettebb, annál több antioxidáns van benne.

Hűvös helyen 5-6 napig tarthatjuk el. Csomagoljuk be, hogy ne vegye át más élelmiszerek illatát.

Csak fogyasztás előtt mossuk meg.

A zöld húsú fajták általában édesebbek, a pirosas-sárgás dinnyék viszont gazdagabbak karotinban és flavonoidokban.

Recept-ötletek

Daraboljuk gyümölcssalátába. Vájjuk ki a belsejét, készítsünk kis kosarat, majd szőlővel, áfonyával, ribizlivel keverten töltsük vissza a cakkosra vágott héjba. Játsszunk a gyümölcsök színével és alakjával – érdekes hatást érhetünk el.

Kínáljuk csíkokra vágva, vaníliafagylalttal is kitűnő.

Turmixgépben pár őszibarack társaságában törjük össze, majd keverjük el joghurttal, esetleg tejföllel. Fahéjjal megszórva, ízlés szerint narancslével lecsepegtetve, mézzel édesítve máris tálalhatjuk a finom, hűsítő édességet, de akár jégkrémnek is lefagyaszthatjuk. Felnőtteknek megbolondíthatjuk pár evőkanálnyi fehérborral is.

Ha kifejezetten sűrűre sikerült, rétegezhetjük diós, mandulás piskótára. Ezt a süteményt fogyasztás előtt 1-2 órán keresztül hagyjuk állni. Ha a keveréket hígabban, inkább italnak szeretnénk, adjunk hozzá még gyümölcslevet.

Sós ételekben is megállja helyét: érdekes salátát kapunk, ha a dinnye belsejét darabokra vágjuk, elkeverjük színes paprikacsíkokkal, salottahagyma-karikákkal. Ízesítéséhez használhatunk mentát.

Bőrpuhító hatását külsőleg is használhatjuk: a belét pépesítés után keverjük el tojással és tejszínnel, majd kenjük fel arcunkra.

Termesztési tanácsok

A sárgadinnye terjedelmes indákat fejleszt. Fajtától függően egy-egy növény akár másfél-két négyzetmétert is elfoglal.

Árnyékmentes, meleg, széltől védett helyet igényel. Hidegben növekedése megáll.

Talaj tekintetében a semleges illetve az enyhén lúgos homok- vagy közepesen kötött talajok a legmegfelelőbbek. Szükség esetén az ültetőgödörbe juttassunk fahamut.

Szaporítása palántázással történik. A palántát május közepén lehet kiültetni, de a talajt már a tél végén elő kell készítenünk. A tervezett dinnyeföldet ássuk fel, és forgassunk bele bőségesen lebomlott komposztot vagy állati trágyát. A szervesanyag nem csak táplálni fogja a dinnyét, de javítja a talaj vízgazdálkodását is.

Általában egy kisebb halom tetejére ültetjük a palántát. Ültetés után fedjük be a palánták környékét szalmával, érett komposzttal, szénával. A mulcsréteg megtartja a talaj nedvességét és megakadályozza a gyomok elszaporodását.

A májusi fagyok ellen könnyű fóliával védhetjük. Ápolási munkái közé a rendszeres gyomlálás, illetve a mulcsréteg felújítása tartozik.

Lehetőség szerint gyakran locsolgassuk erjesztett csalán- és zsurlólével. Ezzel elsősorban nem tápanyagot juttatunk a növénynek, hanem fokozzuk ellenállóképességét és védjük egyes állati kártevők (pl. levéltetű) ellen.

Termesztése általában öntözést igényel. Hetente 1-2 alkalommal locsoljunk vizet a tövéhez.

A félérett dinnyét óvatosan támasszuk alá – így óvjuk meg a rothadástól. Ekkor már nem szükséges locsolni, sőt a többletben kijuttatott víz kedvezőtlen hatású a gyümölcs ízére.

Csak a teljesen érett dinnyét szedjük le, mert utóérésre már nem számíthatunk.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás