• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mi fán terem? Sárgabarack

2010.08.25. /

Az omlós húsú, vöröses-narancssárga héjú, illatos sárgabarack a forró nyár gyümölcse. Frissen és szárítva, lekvárként és folyékony formában egyaránt fogyasztjuk.

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, rokonai a szilva, a mandula és a cseresznye.

 

A hűség holdja – a nap gyümölcse

Őshazája Kína. Keleti források „a hűség holdjaként”, az ókori perzsák „a nap gyümölcseként” említették.

Európába örmény kereskedők közvetítésével jutott – innen kapta latin nevét (Prunus armeniaca). A görög és római mitológia szerint a gyümölcs húsából készült levet az istenek kedvtelve iszogatták.

A Földközi-tenger partvidékének kedvező éghajlatán termesztése fellendült: Olaszországnak századokon át bevételi forrást jelentett.

Fontosabb kajszibaracktermesztő országok: Törökország, Olaszország és Oroszország.

 

Élettani hatásai

Megtaláljuk benne az A- és a C-vitamint. Hét sárgabarack fedezi a felnőtt napi A-vitamin szükségletét.

Az ásványi anyagok közül elsősorban káliumtartalma jelentős.

A magolaj puhítja, fiatalítja a bőrt.

Magas béta-karotin tartalma miatt segít egyes szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, védi szemünket.

Sok benne az élelmi rost. Elősegíti a tápcsatorna természetes mozgását, az emésztést.

 

Vásárlása és tárolása

A fáról szedett sárgabarack íze esetenként messze áll a piaci gyümölcs ízétől. A szállíthatóság érdekében ugyanis a termelő a teljes érés előtt kénytelen leszedni a barackot. S bár színében, puhaságában és állagában jelentős érés következik be, a barack íze és édessége szedést követően már nem változik.

A kemény tapintású gyümölcsöt valószínűleg nagyon éretlenül szedték le. Keressük a puha, illatos barackot, mert bár kevésbé tartható el, antioxidáns-tartalma a legkedvezőbb.

Ne válasszunk sérült, foltos, túlságosan löttyedt gyümölcsöt. Lekvárhoz a legérettebbet, befőtthöz, díszítéshez a félérettet várásoljuk.

Otthon hűvös helyen, szellősen tároljuk, és napokon belül fogyasszuk el.

 

Konyhai tudnivalók

  • Nyersen kerülhet gyümölcssalátába, díszíthet süteményt.
  • Ananász- vagy narancslében megforgatva a sárgabarackdarabok megtartják eredeti színüket.
  • Fagyasztáskor a héja megkeményedik, ezért blansírozzuk: forró, majd hideg vízbe merítjük. Lecsepegtetés után fagyaszthatjuk. Ugyanígy lehet a héjat eltávolítani.
  • Bátran főzhetjük, mert hő hatására nem sokat veszít tápanyagaiból.
  • Kiválóan aszalható: tegyük gyümölcskenyérbe, süteményekbe, akár sós ételekbe.
  • Könnyebb darabolni, ha lisztbe forgatjuk.
  • Ha túlságosan keményre száradna, áztatással puhítsuk meg.
  • Ízéhez jól társul a csillagánizs, fahéj, szerecsendió, sós mandula, pisztácia.
  • Apróra vágva keverjük palacsintába, gabonakásába.
  • Különleges, keleti ízt ad a zöldséges kásának.

 

Receptek

 

Sárgabarackos lepény (édes kelt tészta)

  • 400 g liszt
  • 80 g vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 2 Ek méz
  • kb. 2,5 dl tej vagy víz
  • 20 g élesztő

 

  • 400 g érett sárgabarack, kimagozva
  • 3 Ek cukor, vagy méz
  • fahéj, gyömbér, őrölt szerencsendió

 

Kelesztőedényben összegyúrjuk a tésztát: a liszt közepére tesszük az élesztőt, szélére a többi hozzávalót. A folyadékot apránként adagolva készítsünk könnyen gyúrható, nem túl lágy masszát. Meleg helyen pihentessük 2-3 órán keresztül.

Melegítsük elő a sütőt 200oC-ra. A megkelt tésztát kézzel ujjnyi vastagra lapítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe. Barackkal díszítsük, fűszerezzük és édesítsük.

A sütő középső részében kb. 30 perc alatt süssük készre, rácson pihentessük.

 

Lencseleves sárgabarackkal  (színes és ízletes)

  • 3 Ek olíva olaj
  • 1 vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 15 szem aszalt barack, félbevágva
  • 500 g vöröslencse
  • 1,2 l víz
  • 3 kisebb paradicsom, feldarabolva
  • majoranna, kakukkfű, só, borsikafű
  • 2 tk citromlé (elhagyható)

 

Az olajon pirítsuk meg a hagymákat és a sárgabarackot. Öntsük fel vízzel és adjuk hozzá a lencsét. Forrás után kis lángon fűzzük 20 percig. Ízesítsük paradicsommal és fűszerekkel. Főzzük további 10 percig. Tálalás előtt keverjük bele a citromlevet.

 

Termesztési tanácsok

A sárgabarack kifejezetten sok napfényt és meleget igényel. Az egyik legkorábban virágzó fánk, ezért ne telepítsük fagyzugos területre, északi lejtőre, huzatos, árnyékos helyre. Keressünk számára minél szárazabb, napos és meleg mikroklímájú helyet.

Kedveli a termékeny, tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajt. Megfelelő metszéssel legyező alakra is nevelhető egy meleg, déli kitettségű fal előtt.

A sárgabarack öntermékeny.

Az őszi ültetéshez tavasszal ássuk meg a gödröt, és töltsük fel érett, lebomlott istállótrágyával, vagy kompossztal elkevert földdel.

Ültetéskor alaposan lássuk el vízzel és további komposzttal. Tápanyag-visszapótlását tél végén komposztterítéssel végezzük. A fiatal fát virágzás idején locsoljuk. Idősebb korában tűri a szárazságot, és csak nagy aszály idején szükséges locsolni.

Terméseit az egy- és kétéves hajtásokon hozza. Metszésének ideje tavasz és nyár. A téli hidegben, valamint az esős időben végzett metszés növeli a fertőzések esélyét. A cél a sudár nélküli, ún. katlan formájú korona. Távolítsuk el a középre törekvő, beteg vagy sérült ágakat. A 3-4 fő termőágat a későbbiekben nem érdemes metszeni.

Túl sűrű terméskötődés esetén a gyümölcsöket 5-8 cm távolságra ritkítjuk.

Gombás betegsége a monília: a fa szárad, végül kipusztul. Megelőzésként csak olyan helyen termesszünk kajszit, ahol adottak az alapvető környezeti feltételek. Gondosan távolítsuk el a fertőzött részeket, használjunk minden esetben sebkezelő kenőcsöt. A réztartalmú szerekkel végzett tél végi lemosó permetezés szintén hatásos lehet.

Az érett gyümölcsöt a madarak szeretik. Kisebb fa esetén a behálózás lehet megoldás.

Az állati kártevőkre egyébként kevéssé érzékeny sárgabarackban a molylepkék hernyói tehetnek kárt: megrágják a hajtásokat és a gyümölcsöket. Ha a feromoncsapda rajzást jelez, akkor a hernyókat a Bacillus thuringiensis alapú Dipellel pusztíthatjuk el.

 

Kép [cc] brandon

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében