fbpx
mi fán terem idénynövény petrezselyem

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Petrezselyem

A petrezselyem fogyasztása különösen télen fontos. Erősíti az immunrendszert, és még miért egészséges? Hogyan vásároljunk és tároljuk? Mit főzzünk belőle?

Petrezselyem történelem

Az ernyősvirágzatúak rendjébe tartozó petrezselyem ismertebb rokonai a sárgarépa, a paszternák, a kapor és a kömény. Eredeti termőhelyei sziklás területek lehettek, mivel latin neve (Petroselium crispum) a görög „petro” (kő) szóra utal. Őshonos Dél-Európában, Szardínia szigetén, a Földközi-tenger partján egészen a mai Törökország és Algéria területéig.

A görög legendák szerint Archemorus kiserkent véréből nőtt az első petrezselyem, amikor a hőst kígyók támadták meg. A görögök nagyra tartották: a sportversenyek győzteseit petrezselyemfüzérrel koronázták, a sírokat petrezselyemkoszorúval díszítették. A halottak emlékéhez méltó növényt étkezési célokra nem tálalták fel. Ezt még inkább megérthetjük, ha figyelembe vesszük Archemorus nevét, ami annyit tesz „a halál előfutára”. Kertjeiket viszont gyakran szegték petrezselyemmel – feltehetően mágikus okokból.

S bár a rómaiak bőségesen fogyasztották lakomákon leheletük illatosítására, a petrezselyem halállal való összekapcsolódását tovább növelte a szokás, hogy a tetemeket is petrezselyemmel hintették be. Innen a ritka szólás: „petrezselyemre szorul”, aminek jelentése: „ez az ember olyan rossz bőrben van, hogy hamarosan meghal”.

A középkorban a balhiedelmek továbbéltek. Köztudomású, hogy a petrezselyemmagok igen lassan csíráznak. Eleink ezt annak tudták be, hogy a mag ezidő alatt hétszer is megjárja a pokol és a föld közötti utat. Emiatt a babonás gazdák sokáig tartózkodtak termesztésétől.

Manapság Európa-szerte elsősorban fűszernövényként kedveljük.

Idénynövény adatbázis

A gyógyító petrezselyem

✓ A petrezselyem magas vitamin- (A, C, E), illóolaj-, ásványi anyag- (vas), illetve karotin-tartalma miatt különösen télen fontos, mert erősíti az immunrendszerünket, fokozza szervezetünk védekezőképességét.

✓ Erős vizelethajtó, serkenti a vese működését.

✓ Káliumtartalma révén segíti a májműködést, tisztítja az emésztőrendszert, étvágyjavító.

✓ Ezen kívül lúgosító hatású, vérképző, illóolajai pedig csökkentik a gyulladásokat, erősítik a szívizomzatot és összehúzzák a simaizomzatot. Utóbbi tulajdonsága miatt várandós anyák csak módjával fogyaszthatják.

✓ A nyers gyökér serkenti a mellékvesék és a pajzsmirigy működését.

A levelek tompítják az előzőleg elfogyasztott étel szájban kialakuló szagát (pl. hagymás ételek után).

Összezúzott levele pedig fülcseppként adagolva fülbántalmakra, pakolásként leégett bőrre adható.

A sokféle petrezselyem

Két változata van: a megvastagodott gyökerű gyökérpetrezselyem, amelynek leveleit is fogyasztjuk, és a metélőpetrezselyem, amelynek gyökere vékony, szerteágazó. Ennek levélzete folyton nő, folyamatosan szedhető. Levélzet alapján lehet fodros és simalevelű – utóbbinak magasabb az illóolaj-tartalma.

Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?

  • Ne vásároljunk hervatag vagy foltos levelű petrezselymet.
  • Keressünk erőteljes, élénk levélzetet, repedésmentes, egyszínű gyökereket.
  • Fénytől védett helyen tároljuk.
  • A levágott leveleket lehetőleg ne mossuk meg, ha erre mégis szükség lenne, az eltarthatóság érdekében itassuk le a nedvességet.
  • A levélzet könnyen lefagyasztható, eltehető télre.

Hogyan használjuk fel?

  • Gyökere húsos vagy húsmentes zöldséglevesekhez, gabonaételekhez egyaránt illik.
  • Levele főzelékek, levesek, szárnyas, hal- és vadételek, kásák üdítő kiegészítője.
  • Salátákba, tojás mellé is kiváló.
  • A petrezselymes újburgonya a magyar konyhában fogalommá vált.
  • A zöldet célszerű a főzés vége felé adni az ételhez. Ily módon ízanyagai és vitamintartalma megmarad, oxálsavtartalma pedig inaktív formában marad.
  • Használhatjuk egyes húsok szagának eltüntetésére: tegyük a vadas szagú szárnyas belsejébe, vagy dörzsöljük be a levelekkel sütés előtt, hogy semlegesítődjenek a nemkívánatos illatok.

Receptek

Petrezselymes sajtsaláta

Hozzávalók:

  • 200 g puha sajt (apróra vágva)
  • 15 cm póréhagyma (felkarikázva)
  • 2 alma (felkockázva)
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld (mindenestől feldarabolva

Öntethez:

  • 3 Ek olíva- (vagy hidegen sajtolt napraforgó-) olaj,
  • 4 dl joghurt (esetleg tejföl)

Szóráshoz: mustármag vagy más aprómag (pl. szezám)

Elkészítés:

  1. Mindent összekeverünk egy nagy tálban.
  2. Leöntjük az öntettel.
  3. A pirított magokkal megszórva, kenyérrel tálaljuk.

Petrezselyemleves

Hozzávalók:

  • 1 Ek vaj
  • 1 nagy hagyma (finomra vágva)
  • 2 zellerszár (felkarikázva)
  • 100g friss petrezselyemlevél (összedarabolva)
  • 2 Ek liszt, 900ml zöldség-alaplé (víz)
  • só, borsikafű

Elkészítés:

  1. Melegítsünk vajat egy lábosban.
  2. Dinszteljük pár percig a zöldségeket, majd adjuk hozzá a lisztet.
  3. Két perc kavargatás után öntsük fel az alaplével.
  4. 20 perc alatt főzzük puhára, ízesítsük, majd turmixoljuk le.
  5. Ismét forraljuk fel, majd a megmaradt ép levélkékkel díszítve tálaljuk.

Termesztési tanácsok

A petrezselyem jó vízáteresztő képességű, tápanyagban közepesen gazdag talajt kedvel. Szépen nő homoktalajokon is.

Az előző évben a talajba kevert komposzt tökéletesen megfelel a tápanyagellátás céljaira.

A veteményesben legjobb, ha szegélynövényként vetjük, de kedveli még a retek, a paradicsom és a hagyma szomszédságát. Önmaga után 4 évig ugyanabba a sorba nem vethető.

Tekintve hidegtűrését, a petrezselyem a legkorábban (megfelelő időjárás esetén akár február végén) vethető kiskerti növényeink egyike. A gyommentes, simára egyengetett vetőterület és a kicsiny növények megjelenéséig tartó igen gyakori, kis adagokkal végzett öntözés a termesztés legfontosabb feladata.

A már kikelt növényeket az állomány sűrűségének elkerülése miatt ritkíthatjuk.

Legfontosabb betegsége a fehéres bevonatot okozó lisztharmat, mely ellen a naposabb hely kiválasztásával, a pangóvíz elkerülésével és az állomány ritkításával; valamint a fertőzött levelek eltávolításával védekezhetünk.

A gyökéren időnként gubacsokat és szabálytalan elágazásokat figyelhetünk meg: ez a gyökérgubacs-fonalféreg kártétele. Ellene a 4-éves szabály betartásával és a bársonyvirággal (büdöske) való együtt ültetés (vegyes kultúra) segít.

A leveleket nem csak a metélőpetrezselyemről, hanem a simalevelű változatról is folyamatosan szedhetjük. Téli tárolásra az arra megfelelő fajta magját válasszuk.

Képek: canva.com

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás