• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mi fán terem? Mángold

2010.05.06. /

A méltatlanul elfeledett mángold a cukorrépa és a cékla közeli rokona. A kétéves növény gumót nem fejleszt, vaskos levélnyelét, fodros szélű, zöld leveleit fogyasztjuk.

Az ismeretlen mángold

A mángold őshazája a Földközi-tenger környéke. Először Arisztotelész említi meg az i.e. IV. században. Az egészségre gyakorolt előnyös tulajdonságai miatt mind a görögök, mind pedig a rómaiak nagyra tartották. Dél- és Nyugat-Európában azóta is termesztik és használják: úgy, mint a spenótot vagy a sóskát.

A levél színe a világoszöldtől a haragos, mély árnyalatig terjed, a levél ere és a levélnyél pedig lehet vakítóan fehér, esetleg vöröses (ezt az erősen hullámos levelű változatot szokták rebarbarás mángold néven említeni), újabb fajtákon pedig sárga is.

 

Táplálkozástani hatás

A mángold különösen gazdag A-, C- és E-vitaminban, magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban és élelmi rostban. A felsoroltakon kívül figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz rezet, kalciumot, foszfort és cinket, illetve sokféle B-vitamint.

Kiemelkedő K-vitamin tartalmánál fogva erősíti a csontállományt. Már egyetlen tányérnyi mángoldos ételben is megtalálható a napi K-vitamin szükségletünk háromszorosa.

A mángold bővelkedik antioxidánsokban. C- és E-vitamin tartalma mellett karotinoidjai is elősegítik a szervezet rákbetegség elleni védekezését. A kutatások elsősorban a tüdő-, hasnyálmirigy-, húgyhólyag- és prosztatarák esetén számoltak be jótékony hatásáról.

Vastartalma miatt fogyasztása kifejezetten javasolt fejlődésben levő gyermekek, kismamák, idősek és betegségből felgyógyulók számára.

 

A mángold beszerzése és tárolása

Ha mángoldot keresünk a piacon, mindig figyeljük meg frissességét. A tapasztalat azt mutatja, hogy idővel a mángoldlevelek, hasonlatosan a csemegekukoricához, veszítenek édességükből.

Csakis zöld, roppanva törő, erőteljes levelű mángoldot válasszunk. A hamar fonnyadásnak induló leveleket hűtőszekrényben, lazán zacskóba tekerve 2-3 napig tarthatjuk. Csak felhasználás előtt mossuk meg. Blansírozás után fagyasztva is remekül tárolható.

 

A mángold a konyhában

A mángold enyhén kesernyés, sós jellegű ízével jól helyettesíti a spenótot. A nyelet és a levelet egyaránt használjuk fel.

Akit a keserű íz zavar, kövesse az olaszokat: rövid előfőzés után öntse le az első főzővizet, majd folytassa az étel készítését a recept utasításai szerint.

A főzési módozatok közül ajánljuk a gyors forralást, mivel ekkor szabadulnak fel az oxálsavak és tűnik el a keserű íz. Az egyébként egészséges párolás és dinsztelés sajnos a mángold esetében, legalábbis előfőzés nélkül, nem javasolható.

Ízesítsük bátran fokhagymával, majorannával és más, ízlésünknek megfelelő fűszerrel. Használjuk salátába, tegyünk belőle a zöldséglevesbe, áztatott zsemlével és tojással készítsünk mángold-fasírtot.

A nyélből készíthetünk magában vagy más levélzöldséggel keverten főzeléket, használhatjuk rakottas ételekben vagy spárgasípok helyett.

A levelet megtölthetjük ízlésünk szerint összeállított gabonás-gombás keverékkel.

 

Receptek

Rakott mángold burgonyával

  • 10 nagyobb burgonya, héjában megfőzve és felkarikázva
  • 8-10 mángoldlevél, csíkokra vágva, előfőzve
  • fél citrom leve
  • só, borsikafű
  • 4 gerezd fokhagyma, összenyomva
  • reszelt sajt

Az előkészített hozzávalókat rétegezzük egy kivajazott tűzálló tálba. Alulra burgonyát, a tetejére a mángoldot és végül a sajtot. Menet közben ízesítsük (esetleg tejfölözzük) ízlés szerint.

Előmelegített sütőben 15 perc alatt olvasszuk rá a sajtot a tetejére.

 

Mángoldos saláta

  • 400g nagyon friss mángold, csíkokra vágva
  • 1 póréhagyma, felkarikázva
  • 3 paradicsom, felkockázva
  • 150g juhsajt, felkockázva

az öntethez:

  • fűszeres ecet, vagy citromlé
  • olaj
  • víz
  • borsikafű
  • 3-4 bazsalikomlevél apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, pépesítve
  • fekete olajbogyó, ízlés szerint

 

A hozzávalókat mély tálban összekeverjük, majd leöntjük az öntettel. Ízlés szerint felerészben salátával is elkészíthető.

 

Termesztési tanácsok

A mángold leginkább a nedvességet megtartó, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Ennek ellenére szépen növekszik minden olyan gyengébb talajon is, ahol a saláta és a spenót is megterem.

Az előző tenyészidőszak végén a talajba forgatott tápanyagokban gazdag komposztot bőségesebb levélhozammal hálálja meg.

Gomolymagjait április végétől július közepéig folyamatosan vethetjük. Minél későbbi a vetés, annál inkább figyeljünk oda a fiatal növények egyenletes vízellátására.

Kedvező szomszédja a bokorbab és a sárgarépa. Vethetjük káposztafélék, saláta és retek közelébe is. Tartsuk be a fajtára jellemző tőtávolságot: a leveléért termesztett mángoldok között hagyjunk 15-20 cm távolságot, a levélnyélért termesztett (bordás) mángold esetében növeljük ezt 40 cm-re.

Az esetlegesen megjelenő virágos hajtást óvatosan vágjuk le a tőről. Ezzel a növény élettartamát, vagyis a szedési időszakot hosszabbítjuk meg.

A szellős ültetés segít a lisztharmat megelőzésében. Az egyenletes vízellátással és a talajt nedvesen tartó mulcsozással elejét vehetjük a földibolha komolyabb kártételének.

A szabadföldi mángold júliustól akár október végéig is szüretelhető. Érdemes mindig csak a külső leveleket levágni. A legbelső szívleveleket hagyjuk érintetlenül.

 

Kép [cc] iban

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében