fbpx
malna_idenynoveny_vitaminok

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Málna

Ki ne szeretné az édes, de mégis kicsit savanykás gyümölcs mámorító ízét? Különösen igaz ez, ha az ember maga szedi, és azonnal meg is eszi a napérlelte finom gyümölcsöt. Milyen élettani hatásai vannak? Hogy vásároljunk? Hogyan termesszük?

„Nem tudja a bálna,
milyen jó a málna.
Ha tudná a bálna,
milyen jó a málna,
csak málnát za-bálna…”

(Devecseri Gábor: Állatkerti útmutató)

Miért jó az egészségnek?

A málna (Rubus idaeus) igen értékes gyümölcs, mert viszonylag korán érik, amikor még kevés más gyümölcs terem.

kalória és zsírtartalma alacsony,

alacsony szénhidráttartalma miatt cukorbetegek is fogyaszthatják,

jelentős mennyiségű szerves savat tartalmaz,

C-, B1-, B2-vitamin tartalma magas.

Hazánkban őshonos növénynek tekinthető.

Idénynövény adatbázis

Felhasználás

Mint idénygyümölcsöt érdemes a szezonjában bőségesen fogyasztani. Ilyenkor nyugodtan tarthatunk málnanapot, vagy egy-egy étkezést helyettesíthetünk vele. Aki érzékeny az apró magvakra, passzírozza át. Kisgyermekek étkezésében kétéves kortól ajánlott. A málna jól fagyasztható. Bár költséges egy fagyasztóláda üzemeltetése, mégis sokkal egészségesebb gyümölcshöz juthatunk ily módon, mintha jó sok cukorral órákig főznénk lekvárnak, szörpnek.

Jó tudni róla, hogy érzékeny, könnyen sérül és gyorsan romlik. Gyors és gondos szállítást igényel.

Mit tud a málnalevél-tea?

Gyümölcsén kívül a levelét is érdemes szedni és megszárítani. Szeder- és szamócalevéllel együtt ízletes teát készíthetünk belőle. A várandós kismamák is szívesen fogyasztják teáját a terhesség utolsó heteiben, mivel ellazítja a kismedence tájékának izomzatát, aminek következtében szüléskor az tágulékonyabb lesz.

malna_idenynoveny_vitaminok

Receptek

Friss lekvár

  1. Turmixoljunk össze rövid ideig néhány marék málnát ízlés szerinti mézzel.
  2. Hűtőben tárolva néhány napig eláll. Garantáltan tartósítószer-mentes!

Málnakrém – málna fagyi

Ha a málnát pürésítjük, és összekeverjük tejszínnel, fél órára fagyasztóba téve nagyon finom és egészséges fagyit kapunk. Vagy rétegezzünk magas üvegpohárban váltakozva málnát és frissen felvert, mézzel ízesített tejszínhabot. Tetejét mentalevéllel díszíthetjük.

Termesztés

A málnanövény ún. félcserje. Ez azt jelenti, hogy a vesszői csak két évig élnek: az első évben kifejlődnek, a másodikban elágaznak, virágot fejlesztenek, és gyümölcsöt érlelnek, majd elszáradnak. Az elpusztult vesszőket (amelyeket a termés után azonnal, de legkésőbb tavasszal évről-évre ki kell metszeni) új sarjak pótolják. Mivel erdei (vadon termő) növényről van szó, akkor terem szépen, ha természetszerű körülmények között termesztik. Ellenkező esetben gyakran alakulnak ki betegségei.

Sövényként kerítés mellé ültethető, ill. kordonban nevelhető, azaz ha karók közé kifeszített dróthuzalra futtatjuk. Bokorbab vagy alacsony növekedésű borsó alá ültetésével biztosíthatjuk a talajtakarás egy részét, ezenkívül szalma, gyaluforgács is kerülhet mulcsként a tövek alá, amit gazdag terméssel viszonoz a málnánk.

Képek: Unsplash

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás