fbpx

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Körte

A körte az almafélék családjába tartozik. Augusztus végétől újév utánig is élvezhetjük a kellemes gyümölcsöt. Amellett, hogy ízletes, táplálkozástani szempontból is számos előnye van.

Édeskés, krémes állagú belseje fehér vagy sárgás. Héja a zöldessárgától a rózsáson át a barnáig színeződik. Az idényt a kásás arabitka és az árpával érő körte nyitja júniusban; augusztus végén megjelennek az ismertebb körtefajták; a téli tárolású fajtákat pedig tartósságuk miatt akár újév után is fogyaszthatjuk.

A körte története

A közép-ázsiai Tien-san hegység lejtőiről származó körte vadon is megterem Nyugat- és Közép-Ázsiában, valamint Európa mérsékelt éghajlatú tájain. A kínaiak 3000 éve foglalkoznak termesztésével.

A rómaiak még nem fogyasztották nyersen. Plinius párolva, mézzel édesítve javasolta „az istenek ajándékát”, és több mint 30 változatról számolt be. A francia királyok udvarában luxusételnek számított.

A napjainkban ismert lédús változatok az 1700-as években elkezdődött nemesítői tevékenység eredményeképpen alakultak ki.

A legfontosabb körtetermesztő országok Kína és Olaszország.

Nemcsak finom, de egészséges is

✓ A körte fontos C-vitamin- és rézforrás. Ezek az antioxidáns anyagok erősítik a szervezet saját védekezőrendszerét. A C-vitamin serkenti a fehérvérsejtek működését, aktivizálja az E-vitamint. Az antioxidáns tartalom az érés előrehaladtával növekszik.

✓ Az élelmi rostokban gazdag gyümölcs karbantartja emésztőrendszerünket. Fogyasztása előnyös hatású bizonyos típusú szívbetegségek, reuma és érelmeszesedés ellen.

✓ A réz és az élelmi rost együttes fogyasztása különösen kedvező a vastagbél működése szempontjából.

✓ A réz mellett káliumot, cinket, magnéziumot, vasat és kálciumot tartalmaz.

✓ Táplálkozástani szakemberek gyakran javasolják a körtét első gyümölcsként kisbabák részére, ugyanis a többi gyümölcshöz képest sokkal ritkábban vált ki allergiás reakciót.

Körtevásárlás és tárolás

A piacon többnyire éretlenül árusítják, mivel a körte utóérik: szedés után a keményítőtartalom cukorrá történő átalakulása tovább folytatódik. A száraz és kövecses hús megpuhul, levesessé válik.

Ha gyorsítani szeretnénk az érésen, szobahőmérsékleten tegyük a körtét egy alma társaságában papírzacskóba. Az érés belülről indul. Gyümölcsünk teljesen megérett, ha a szár a legkisebb érintésre is elmozdul.

Ne válasszunk túlságosan kemény, barna puhafoltos, sérült héjú egyedeket. A héj egyenetlen színeződése viszont fajtajelleg is lehet.

A már majdnem teljesen érett körtét néhány napig a hűtőszekrényben, más, erőteljes illatú élelmiszerektől elkülönítve tárolhatjuk.

Konyhai tudnivalók

Mivel a rost legnagyobb része a héjban van, a körtét célszerű hámozatlanul fogyasztani. Felvágva hamar bebarnul, ez ellen meglocsolhatjuk kevés citrom- vagy narancslével.

Készítsünk édes müzlit: keverjünk apróra vágott körtét, őrölt gyömbért a zabkásába. Használjuk salátába: ízletes keveréket kapunk körte, póréhagyma, dió és mizuna vagy rukkola saláta összevegyítésével.

Nehezebb ebédek után kínáljuk kockára vágott kecskesajttal (vagy kékpenészes sajttal) és pekándióval. Brie sajt és mogyoró kíséretében tegyük pizzára vagy salátába.

 

Receptek

Borban párolt körte – klasszikus édesség

Személyenként 2-3 körtével számolhatunk.

  1. A körtét alulról vágjuk be, szedjük ki a magházat, a szárat hagyjuk meg. Hámozás után tartsuk citromleves vízben, amíg a többi körtét is előkészítjük.
  2. A körtéket gyömbérrel, fahéjjal, narancshéjjal ízesített borban, forralás nélkül lassan puhulásig pároljuk.
  3. Gyümölcskenyérrel vagy vaníliafagylalttal tálaljuk.

 

Céklás körte– köretként sült krumpli kiegészítője lehet

Hozzávalók

  • 4 közepes méretű cékla, héjában megfőzve, durvára darabolva
  • 150g sótlan vaj
  • 3 db kisebb vöröshagyma
  • 2 db körte, meghámozva, apróra vágva
  • 2 tk cukor
  • 50 ml almaecet
  • csipetnyi só

Elkészítés

  1. Nagyobb serpenyőben olvasszuk fel a vajat.
  2. Adjuk hozzá a hagymát és a körtét. Ízesítsük cukorral és ecettel. Gyakori kevergetés mellett dinszteljük 20 percig.
  3. Keverjük bele a céklát, melegítsük össze. Burgonyatörővel törjük meg, de ne pürésítsük teljesen.

 

Körteropogós

Hozzávalók

  • 80 g zabpehely
  • 100 g barnacukor
  • 55 g vaj
  • 75 g finomliszt
  • 3 tk finomra összevágott, kandírozott gyömbér
  • 1 tk fahéj
  • 1 kg hámozott, felszeletelt körte

Elkészítés

  1. Vajazzunk ki egy gyümölcstorta-formát. Melegítsük elő a sütőt.
  2. A körte kivételével tálban gyúrjuk omlós tésztává a hozzávalókat. Nem baj, ha nem sima és nem áll össze.
  3. Vegyünk ki egy keveset a keverékből, és oszlassuk el a sütőedény alján.
  4. Helyezzük rá a szeletelt körtét, majd morzsoljuk a tetejére a maradék tésztát.
  5. 30-35 percig süssük.

Termesztési tanácsok

Az önmeddő körtét egyedül nem ültethetjük. Ha a szomszéd kertben van körtefa, akkor is vegyünk legalább kettőt, mert nem minden fajta képes megtermékenyíteni a másikat. A gazdaboltban kérdezzünk erre rá.

A fajta kiválasztásánál a körte egyéb jellemzőit (érésidő, ízletesség, hidegtűrés) is vegyük figyelembe, igazítsuk igényeinkhez, kertünk adottságaihoz.

A körte esetében az őszi telepítést javasoljuk. A talaj kémhatására nem érzékeny: a szélsőséges talajok kivételével bárhol termeszthető. Kedveli a nedvességet megtartó, vályogos talajt.

Napos helyre, egymástól 3,5 méter távolságra ültessük. Az ültetőgödör legyen nagyobb, mint amekkora helyen a gyökér ténylegesen elfér. Visszatemetésre komposzttal elkevert kerti földet használjunk. Ültetés közben folyamatosan nedvesítsük a talajt.

Az első években kötözzük ki a fácskát, hogy megóvjuk a szelek alakformáló hatásától. Érdemes öntözéssel gondoskodni a kellő talajnedvességről.

Tél végén kiritkíthatjuk a túlságosan sűrű részeket. Alakítsunk ki szellős, benapozott koronát, de a körte sövényre és karcsú orsó alakra is jól alakítható.

Július közepére a körték egy része lehull. Ez természetes jelenség. A gyümölcsöket magunk is ritkíthatjuk úgy, hogy az egyes körték között 10 cm távolság legyen.

A kártevők közül leggyakoribb az almamoly hernyója és a körte levéltetű. A betegségek közül leginkább a baktériumos tűzelhalás és a gomba okozta monília fordul elő.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás