• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mi fán terem? Kelbimbó

2009.12.11. /

A káposztafélék családjába tartozó kelbimbó közeli rokona a karfiol és a karalábé. Jól tűri a fagyokat. Októbertől márciusig szedhető, illetve kapható. Néha szárával együtt találkozhatunk vele. Színe a világoszöldtől a vörösig terjed. Íze jellegzetes.

Aprócska káposzta?

A kelbimbó Kínából származik. Európában a tizenharmadik században jelent meg Brüsszel környékén. Ekkor már árusították a helyi piacon. Sok európai nyelven brüsszeli káposztácska vagy bimbó, illetve káposztabimbó néven ismeretes. Népszerűsége lassan növekedett, Európa többi részére csak a XVIII. században jutott el.

Egyes vélemények szerint a kelkáposzta mutációjával jött létre ugyanazon a módon, ahogyan a szokásos méretű kelkáposztán is kis bimbók fejlődnek, ha a talajban hagyott növényről eltávolítjuk a központi fejet.

 

Az értékes kelbimbó

A bimbós kel valóságos raktára az értékes tápanyagoknak. Vitamintartalma (A, B1, B2, B6, C, E és K), valamint ásványi anyag tartalma (mangán, vas, foszfor, magnézium, kálium) különösen kívánatossá teszi.

Sok benne az élelmi rost, amely megkönnyíti az emésztést és karbantartja a vastagbelet. Mint más káposztafélében, a kelbimbóban is kiemelkedően sok kéntartalú növényi hatóanyagot találunk, amelyek a méregtelenítésben kulcsfontosságú szerepet játszó enzimek termelésének fokozásával serkentik a szervezet természetes védekező folyamatait, többfajta rákbetegség megelőzésében is hasznosak lehetnek.

Egy holland kutatás a DNS állományban bekövetkező változásokat vizsgálta. Ezek a törések, mutációk akár a ráksejtek kialakulásához is vezethetnek. A vizsgálat kimutatta, hogy a káposztaféléket rendszeresen fogyasztó csoport DNS állománya sokkal inkább változatlan maradt, mint a káposztamentes étrenden élő csoport esetében.

Magas folsav- és kalciumtartalma miatt fogyasztása várandós anyukáknak is javasolt. Hasznos lehet az ízületi reuma megelőzésében. Magas omega-3 zsírsav tartalma vérnyomáscsökkentő hatású.

Kiemelkedően sok benne a béta-karotin is. Ezáltal hozzájárul a természetes kollagén kialakulásához, ellenállóbbá és erősebbé teszi a bőrszöveteket.

 

A bimbóskel vásárlása és szedése

Kemény, tömör, élénkzöld színű fejecskéket válasszunk. Kerüljük a túlságosan megbomlott, foltos kelbimbót. A friss kelbimbó gyakorlatilag szagtalan. A fej alapja a szedés után elszíneződik és sárgás lesz, ez természetes jelenség. A barnuló vágásfelület, az erős, kellemetlen illat régi szedésre utal.

A hűtőszekrény enyhén hűvös részében, laza ruhába csomagolva akár egy hétig is eltartható.

Csak felhasználás előtt tisztítsuk: ha szükséges, áztassuk langyos vízben, majd távolítsuk el az elfonnyadt, vagy rovarrágta külső leveleket.

Rövid előforralás után fagyasztható.

 

Konyhai tudnivalók

Sokan kellemetlennek találják az ízét. Ez ellen a főzési idő megfelelő megválasztásával védekezhetünk. A készre főzött kelbimbó nem kemény, de nem is túl puha. A párolás például, a bimbók méretőtől függően, 6-12 percet vesz igénybe. A jellegzetes kénes illat azt jelenti, hogy már túl sokat főztük.

Az elkészült kelbimbót azonnal tálaljuk. A melegen tartott étel sokat veszít kellemes ízéből. A bimbós kel remek köret. Próbáljuk ki durvára vágott mogyoróval vagy szezámmaggal.

Ízéhez illik a majoranna, a köménymag. Karikára vágott vöröshagyma, dió és ízlés szerint kecskesajt vagy feta kíséretében készíthetünk belőle salátát. Locsoljuk meg balzsamecettel.

 

Receptek

Fokhagymás kelbimbóleves

  • 350g kelbimbó, megtisztítva, a nagyobbak félbevágva
  • 1-1 db sárgarépa és petrezselyem, megtisztítva, karikára vágva
  • darabka zeller és karalábé, megtisztítva, kockára vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, összenyomva
  • só, borsikafű, köménymag, bazsalikom
  • vaj, liszt
  • 1200 ml víz
  • tejföl

Vajon megpároljuk a félbevágott kelbimbókat, majd hozzátesszük az összenyomott fokhagymát. Liszttel megszórjuk, és gyakori kevergetés mellett pirítjuk. Vízzel felöntjük, és ízlés szerint fűszerezzük.

15 percig főzzük, majd beletesszük a többi zöldséget is. Tányéronként 1-1 evőkanál tejfölre szedve tálalhatjuk.

 

Narancsos sült kelbimbó

  • 500 g kelbimbó, megtisztítva, szárazra törölve
  • a páchoz:
  • 1 nagy narancs leve
  • 2 Ek olívaolaj
  • 1 nagy kanál mustár
  • só, borsikafű

A mártást alaposan összekeverjük. Az előkészített kelbimbót beleforgatjuk, hogy mindenhol bevonja. Állni hagyjuk, eközben előforrósítjuk a sütőt. Forró sütőben pirosra sütjük. Melegen és hidegen, önálló fogásként, salátaként vagy köretként egyaránt tálalhatjuk.

 

Termesztési tanácsok

A bimbóskel jól megterem félárnyékban. A savanyú talaj hajlamosítja a gyökérgolyvás betegségre, oda tehát nem való.

Sekély gyökérzete miatt a nedvességet jól megtartó, nem túl laza, tápanyagban gazdag talajokat kedveli. A nehéz fejecskék miatt hajlamos a megdőlésre: válasszunk szélmentes helyet.

A tápanyagot előző év őszén pótoljuk. Április közepén a palántának való magvakat nem túl sűrűn elvetjük, és kelésig enyhén nedvesen tartjuk. Május végén végleges helyére ültetjük.A palánták kiültetésekor nagyon fontos a kellően megülepedett talaj és az egyenletes vízellátás. Az egyes tövek között tartsunk 45-50 cm távolságot.

Másodveteményként kerülhet borsó vagy korai burgonya után. Kedvező szomszédai a bab, kapor, fejes saláta, paradicsom. Nem szerencsés szamóca, mustár és hagymafélék közelébe ültetni.

A vízpótlás a későbbiekben is folyamatos feladatunk. Ne öntözzük túl. A tenyészidőszak során a talajt takarással védjük a kiszáradás ellen. Ezzel elejét vehetjük a száraz időszakban felszaporodó levélbolhák kártételének is.

A gyökérgolyvás betegség miatt 5 éven belül azonos területre ne tegyünk káposztafélét.

Az ősz során egyre több bimbó fejlődik ki. Ha lemetsszük a hajtás csúcsát, akkor a beérő bimbók nagyobbak lesznek, viszont elveszítjük a várható termés egyharmadát is. A meleg ősz a laza fejek képzésének kedvez. A fagy egyáltalán nem károsítja, viszont a fagyott bimbókat azonnal fel kell dolgoznunk.

Szedéskor egy-egy tőről szedjük a legalsó bimbókat és haladjunk tovább a következő növényhez: így hosszan élvezhetjük a termést.

 

Kép [cc] tibchris

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében