• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mi fán terem? Káposzta: fejes, vörös, kel

2008.09.30. /

Szerte a világon sokféle fejes és fejet nem képező káposztaféle ismeretes. Említhetjük a kínai kelt, a torzsakáposztát, a pak choit, de a brokkolit és a karfiolt is. Most a fejesekkel ismerkedünk.

Egy kis káposztatörténelem

A fejes- és a vöröskáposzta őshazája Kis-Ázsia, Európában a kelták terjesztették el. Jó termőképessége, hidegtűrése és tárolhatósága miatt hamar népszerű lett északon is. Nem volt azonban mindig a most jól ismert zárt gömb. Fejet nem képező változatait már i.e. 4000-ben ismerték Kínában, de Ázsiában manapság is inkább ezeket termesztik. A zárt fejű káposzta a XIII-XIV. században vált ismertté Európában.

A vélhetően Savoyából származó kelkáposzta a XIV. századtól, Medici Katalin közvetítésével vált elterjedtté.

A fejes káposzta jellegzetes felhasználása a savanyítás: Koreától Írországig igen sok nép, köztük a magyar étrendjében is igen fontos szerepe van a savanyú káposztának. A módszer hazánkba a XVI-XVII. században, török közvetítéssel került.

 

A káposzta a magyar irodalomban

Mikes Kelemen rodostói leveleiből:

1724, szeptember 15.

[...] a szépen írt levél az elmének [olyan, mint a] szemnek a kapros és téjfellel béborítatott káposzta, amely [...] úgy tetszik, mint egy kis ezüstből való hegyecske, amelyről ha leveszik azt a lágy ezüst fedelet, alatta drága fűet lehet találni.

[...] könyvet akarok írni a káposztáról. [...] száz font réznél jobb egy tál káposzta.

Móricz Zsigmond aratómunkása, Kis János ki akarja enni vagyonából a tehetős embert. A lakodalmon utolsóként felszolgált fogás a töltött káposzta. A kisnovella címe - „Tragédia" - sokat sejtető...

 

Élettani hatás

Plinius írásban értekezett a káposzta erényeiről. Használták fejfájás, álmatlanság ellen, sebek borogatására, de a káposztafélék az emésztést is javítják. Magas az ásványi anyag (kálium-, kalcium-, nátrium-, magnézium-, vas- és foszfor-), illetve vitamintartalma (A, B, C, K és E).

Kéntartalmú vegyületei elősegítik a szervezet méregtelenítési folyamatait. Vas- és növényi színanyag tartalma serkenti a vérképzést. Előnyös hatású csontrendszerünkre és a szív működésére.

A fejeskáposzta értékes vitamintartalma megfelelő tárolással és elkészítéssel (pl. savanyítás) meg is őrizhető. Antioxidáns anyagai megelőzik a rákos folyamatokat. Gyógyító hatását elsősorban kénes vegyületeinek, jód- és klórtartalmának köszönheti.

Emésztőrendszerünket rendben tartja, beleinket kitisztítja, lehetővé teszi a tökéletesebb emésztést és a tápanyagok felszívódását. Segít helyreállítani a bél természetes baktériumflóráját.

Serkenti a máj működését. Javítja a bőr egészségi állapotát, kedvezően befolyásolja a koleszterin-, és vércukorszintet.

A vöröskáposzta festékanyaga, az antocián kiváló antioxidáns. Gátolja a vérrögök képződését, gyulladásgátló hatású, és gátolja egyes baktériumok szaporodását. A vöröskáposzta több rostot és C-vitamint tartalmaz, mint a zöld. Ásványi anyag tartalma is magasabb: több benne a kalcium, a vas és a kálium.

A kelkáposzta gazdag B-vitamin forrás. Magnézium és mangántartalmával jó hatással van az idegrendszerre. A káposzták között kimagasló a fehérjetartalma. Legnagyobb erénye azonban a fejes- és vöröskáposztához képest magasabb A-vitamin tartalma, amely E-vitamin tartalma miatt jobban is hasznosul. C-vitamin és béta-karotin tartalmának köszönhetően erősíti immunrendszerünket. Kalcium- és magnéziumtartalma hozzájárul csontrendszerünk épségének megóvásához, hatékony a csontritkulás ellen. Káliumtartalma révén jótékonyan szabályozza a szívműködést és a vérnyomást.

 

Káposztanézőben a piacon

Roppanós levelű káposztát keressünk. A fonnyadtabb, helyenként elszíneződött fej régebbi szedésű, tápanyagtartalma és íz-világa kedvezőtlenebb. A friss káposzta zárt feje nehéz, tapintásra tömött, kemény. Hűtőszekrényben tárolhatjuk.

 

Felhasználás

  • Mivel a főzés csökkenti a káposzta vitamintartalmát, használjuk bátran nyersen: tehetjük salátába, reszelten kerülhet szendvicsbe vagy levesestányérunkba.
  • A sötétebb levelek több tápanyagot és vitamint tartalmaznak, ezért igyekezzünk ezeket is felhasználni.
  • Az érzékeny gyomrúak előfőzéssel védekezhetnek a puffadás ellen.
  • Főzővizét más ételek készítéséhez bátran felhasználhatjuk.
  • A köménymag segíti a káposztás étel emészthetőségét.
  • A fejeskáposzta torzsájával a karalábét helyettesíthetjük.
  • A vöröskáposzta mutatós nyers salátákban. Rozsdamentes késsel szeleteljük. Főzés közben megtartja színét, ha ecettel megsavanyított vízben főzzünk.
  • A kelkáposzta leginkább főzelékként ismert, de nyersen salátába tehető, előfőzést követően pedig ki is ránthatjuk.

 

Receptek

A káposztatermelés hagyományait bemutató IV. Demecseri Káposztás Napokon 2007-ben mintegy százféle helyi (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) és országos, illetve nemzetközi káposztás ételt tálaltak fel. A kevésbé ismert étkek között szerepelt a toroskáposzta és a káposztás knédli. Bemutatták őseink sokféle zöldséget, erdei gombát és marhahúst tartalmazó káposztalevesét is.

Savanyú káposzta
Hozzávalók 5 literhez:

  • 5 literes cserépedény (esetleg üvegedény)
  • 4,5 kg káposzta
  • 67,5-90g só (minden kg-nyi káposztára 15-20g só)
  • babérlevél
  • torma

Elkészítés: Vékonyra szeleteljük a káposztát. Nagy edényben (pl. gyermekkád) nejlonzacskóba tekert lábbal megtapossuk. A levétől kipréselt káposztát sóval és fűszerekkel rétegezve berakjuk a cserépedénybe. Egy hét múlva kezdhetjük fogyasztani. Ha nagyon lefogyna, rakjuk át kisebb edényekbe, mert a levegőn romlásnak indul.

 

Almás vöröskáposzta-leves
Hozzávalók:

  • 3 ek. olaj
  • 1 póréhagyma felkarikázva
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • fél fej vöröskáposzta vékonyra metélve
  • 3 db paradicsom
  • 2 ek. balzsamecet
  • 1 nagydarab zöld alma (rétesalma) felszeletelve
  • 1 liter zöldség-alaplé (víz)
  • kakukkfű

Elkészítés: A hagymákat futtassuk meg az olajon. A kakukkfű kivételével adjuk hozzá a többi hozzávalót. 20 percnyi főzés után turmixoljuk le. Kakukkfűvel és néhány nyersen hagyott káposztacsíkkal díszítve tálaljuk.


Termesztési tanácsok

A káposzta a veteményes egyik leginkább tápanyag és vízigényes növénye. Gondoljunk bele, mekkora fejlődésen megy keresztül az aprócska mag, és mekkora zöldtömeget kell a növénynek kifejlesztenie viszonylag rövid idő alatt.

A könnyen felmelegedő, viszonylag laza, de a vizet megtartani képes talajokon szépen terem. A veteményesben keressünk napos helyet számára.

Előveteménye lehet bármilyen hüvelyes, salátaféle, vagy spenót. Más káposztaféle után vetve megnöveljük a gyökérgolyva előfordulási esélyét. Szereti a borsó, a burgonya, a saláta és a paradicsom közelségét.

Fűszerek mellé ültetve valamennyire átveszi azok ízanyagait, tehát érdemes kísérletezni: ültessük kömény, vagy koriander mellé és figyeljük meg a levelek ízét! Ha pedig kakukkfű, zeller, rozmaring, vagy kapor van a szomszédos, kellően közeli sorban, akkor az íz-kísérlet mellett nagy valószínűséggel a káposztalepkét és a kis káposztalegyet, a káposztatorzsa-gubacslegyet is sikerül megtévesztenünk. Ne tegyük mustár, hagyma és földieper mellé!

Szaporítása palántázással történik, ugyanis a kezdeti fejlődés során kifejezetten érzékeny a víz ellátására, a talaj aprólékos elmunkáltságára.

A palántákat áprilistól június végéig ültethetjük ki állandó helyükre. A talaj folyamatos nedvesen tartására akár a csepegtető öntözést, akár a talajtakarást, vagy ezek kombinációját alkalmazhatjuk. Ezzel elejét vehetjük a levelek luggatásáért felelős földibolhák túlzott elszaporodásának.

A korai fajtákat, amint lehet, szedjük le. A kései, tárolásra alkalmas fajták esetleg tovább is maradhatnak a földön. Tárolásra, savanyításra csakis a hibátlan fejek alkalmasak.

A levéltetvek távoltartására próbáljuk ki a fahamu, vagy kőzetőrleményt.

A természeteshez közeli kert kialakításával elősegítjük a káposztalepke hernyóit pusztító élőlények (fürkészdarazsak, madarak) betelepedését.

 

Kép [cc] net_efekt, BinaryApe

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében