fbpx
dió

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Dió

A dió egész évben ízletes kiegészítője étkezéseinknek. Hogyan vásárolj diót a piacon, hogyan tárold, mit süss belőle? Az őszi vitaminforrások közül erre szavaztatok másodikként, ismerd meg közelebbről!

Élettani hatások

✓  A növények közül a dió az egyik legkiválóbb fehérjeforrás.

✓  Gazdag élelmi rostban, B-vitaminokban, magnéziumban és olyan antioxidánsokban, mint például az E-vitamin.

✓  Az olajos magvak közül a diónak a legnagyobb a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében az utóbbi évek kutatásai szerint oly fontos szerepet játszó omega-3 zsírsav tartalma. Fogyasztása csökkenti a szívet érintő betegségek kockázatát, javítja az érfalak rugalmasságát és csökkenti a lerakódásokat.

✓  Levelét és kérgét (infúzió, tea, tinktúra) évszázadok óta használják kötőhártyagyulladás, étvágytalanság, vérszegénység, székrekedés, túlzott izzadás, és különféle bőrbetegségek (pl. gombás bőrgyulladás, vagy ekcéma) esetén.

Hogyan vegyél diót?

1. Ha héjas diót választunk, legyen száraz és tiszta. Ha sáros, azt azt jelenti, hogy a diót hagyták a földön megázni.

2. A héj ne legyen penészes, repedt vagy foltos!

3. A piacon az árusok gyakran helyben törik és csomagolják a diót. Frissességéről általában magunk is meggyőződhetünk: a bél legyen telt és nehéz, mégis szinte ropogós.

4. A kellemes, olajos dió-illat elfogadható; az avas dió kesernyés, savanykás, szokatlan szagú. Vizsgáljuk meg a bél belső színét: a friss, hazai termék fehéres, sosem opálos vagy sárga. Az opálosodás oka lehet avasodás, vagy az előírtnál magasabb hőfokon történő szárítás: mindkettő csökkenti a dióban található olajok étkezési értékét.

Hogyan tárold?

A magas olajtartalom miatt a héjas dió padláson vagy más, szellős, sötét és hűvös helyen, egy rétegben kiterítve szárítandó, majd akár egy évig is eltartható. A dióbelet tartsuk légmentes dobozban, hűtőszekrényben, esetleg fagyasztóban.

Dió a konyhában

A dióbelet fogyasztjuk nyersen; magában, almával és mézzel, vagy más nyers zöldséggel és gyümölccsel együtt. Előételként kínáljuk kékpenészes sajt-darabkákkal együtt. Durvára vágva ízletes kiegészítője téli salátáinknak. Keverjük mézzel édesített joghurtba, esetleg zabkásába. Különleges ízhatást érünk el, ha dinsztelt zöldséghez adjuk.

A darált dió általában sütött-főzött édességek összetevője, lehet töltelék, díszítés; sőt olykor a liszt egy részét helyettesítjük vele. A recept időnként pirítást ír elő, ami kissé megváltoztatja a dió ízét. A félbevágott belet 75°C-os sütőben 15-18 perc; nehéz vaslábosban 1-2 perc alatt piríthatjuk meg. Pirítás közben óvatosan rázogassuk a diót, és ne égessük meg az értékes olajtartalmat.

A többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó dióolajat salátákba használhatjuk.

Rozmaringos dió – meglepő ízű csipegetnivaló

Hozzávalók

  • 2 csésze pucolt dió
  • 2 Ek olvasztott vaj
  • 2 tk szárított rozmaring, összemorzsolva
  • 1 tk só
  • ½ tk cayenne-i bors

Elkészítés

  1. Mély tálban forgassuk a diót a vajas, fűszeres keverékbe, majd egy rétegben terítsük ki egy sütőlapra.
  2. Forró sütőben, időnkénti rázogatással 10 perc alatt pirítsuk meg.

Almás-diós palacsinta (12 db)

Hozzávalók

  • 2 csésze finomliszt
  • 1 tk sütőpor
  • só, fahéj, ízlás szerint
  • 3 Ek cukor
  • 2 csésze tej
  • 3 tojás
  • 2 Ek olvasztott vaj (hidegen sajtolt olaj)
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 2 db nagy alma, meghámozva, lereszelve
  • 1/3 csésze dióbél, apróra vágva

Elkészítés

  1. Készítsünk palacsintát úgy, hogy a tojást válasszuk szét: a sárgáját a cukorral együtt, a fehérjét habbá verve keverjük a tésztába.
  2. Az almát és a diót sütés előtt, óvatosan forgassuk a keverékbe.
  3. Kivajazott palacsintasütőben, esetleg gofrisütőben süssük aranybarnára. Forrón tálaljuk.

Ültess diófát!

A diófa a gyümölcsös legnagyobb lombhullató fája. Száz évet is megérhet, magassága elérheti a 20 métert, lombkoronája akár 8-12 méter átmérőjűre is növekedhet.

A dió öntermékeny, ezért egyetlen fa is elegendő. Az oltványok három-négy évesen termőre fordulnak, kifejletten évente 4-6 ezer diót is teremnek. Gyökérzetének több mint háromnegyede nem hatol egy méternél mélyebbre. Építkezésnél, tereprendezésnél ezt vegyük figyelembe, ha kertünk ékességét meg szeretnénk őrizni.

Ne ültessük fagyzugos területre. Legkedvezőbb a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, lazább szerkezetű, semleges kémhatású talaj. A kötöttebb talajokon fellépő tartós vízborítást nem viseli el, a nagyon laza, futóhomok-jellegű talajokon viszont a kiszáradás veszélye lép fel.

Ültetéskor a gyökérnél jóval nagyobb ültetőgödröt töltsük fel érett komposzttal kevert kerti földdel és locsoljuk be. A fiatal diófát néhány évig lássuk el tápanyaggal, a törzs körül képzett tányért pedig mulcsozzuk és nagy szárazságban locsoljuk.

A virágzáskor (április-május) nulla fokra csökkenő hőmérséklet hatására a nőivarú virágok elpusztulnak, és az egyébként termőkorú fa az adott évben nem hoz termést.

A termés érése során a csontos héj sokáig puha, a későbbi bél pedig folyékony. Eddig lehet szedni a diót zölddió befőtthöz. Hazánkban a dió keményedése július elejére tehető.

A metszés ideje augusztus, amikor a nedvkeringés szinte megáll, különben a fa kiszáradhat. Október elején-közepén a dió megérik és lehullik. A termés leverése a rügyeket károsítja.

A lehullott lombot a közhiedelemmel ellentétben komposztálhatjuk. A gyors bomlást elősegítendő más fák leveleivel, fűvel keverten hordjuk komposztra.

A dió és a történelem

• Régészeti kutatások szerint a dió az emberiség történelmének legrégebben fogyasztott, fán termő gyümölcse. Az első nyomok Babilonba, a mai Irak területére, négyezer évvel ezelőttre vezetnek vissza.

• Az ókori Egyiptomban a dióból sajtolt olaj fontos szerepet játszott: a mumifikálás során erre cserélték le a vért.

• A fajták tudatos termesztése és továbbszaporítása a görögök idejében kezdődött. Európába és Észak-Afrikába a rómaiak közvetítésével került.

• A középkorban úgy vélték, a dió távoltartja a lázat, a boszorkányokat, a szemmelverést és még a villámcsapást is.

• Sokszorosan tovább él, mint az ember, védelmet, táplálékot és lámpaolajat nyújt – mindezekért a jellegzetességeiért nagy becsben tartották.

• Napjainkban a világ vezető diótermesztő országai az Egyesült Államok, Törökország, Kína és Irán.

A cikk az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-18-19 jelű pályázat keretében frissült 2018-ban.
Képek: pixabay.com

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás